Skydd mot brandspridning via fasader

Granskad: 16 december 2024

Kraven på begränsning av brandspridning via fasaden finns främst för att en brand som påverkar fasaden inte snabbt ska sprida sig uppåt till flera av byggnadens plan. Särskilt höga krav ställs därför på höga byggnader. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Preciserade krav för skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnad

De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggfördordningen, PBF.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot brandspridning inom byggnad.

Skydd mot brandspridning inom byggnad

Kraven på skydd mot brandspridning längs fasader utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i femte kapitlet Skydd mot spridning av brand och brandgaser inom byggnad. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.

Analytisk dimensionering

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.

Anpassning av krav på brandskydd vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Krav på fasader i byggnadsklass 1

Konsekvenserna av brandspridning längs fasader kan vara stora i höga byggnader. Därför ställs höga krav på skyddet mot brandspridning längs fasader i byggnadsklass 1.

48 §

Byggnadsdelar i och på fasader i byggnadsklass 1 ska vara utformade av obrännbart material.

I byggnadsklass 1 ska mängden nedfallande delar från fasader samt deras storlek vara begränsad vid brand.

Trots första stycket får fasader vara utformade med material utan brandteknisk klass om de saknar betydelse för brandspridningen.

Trots första stycket får fasader vara utformade med brännbara byggnadsdelar om fasaden är utformad så att brandspridning förbi brandavskiljande konstruktion begränsas.

Trots första stycket får fasadbeklädnad vara utformad i brandteknisk klass D-s2,d2 i följande fall:

  • 1. Om byggnaden har högst åtta plan, skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning eller boendesprinklersystem och åtgärder vidtas för att förhindra brandspridning längs med fasaden på grund av brand på utsidan av byggnaden.
  • 2. Om byggnaden har högst åtta plan och beklädnaden endast täcker en begränsad del av fasadytan och är placerad och utformad på ett sådant sätt att brandspridning längs med fasadytan begränsas.
  • 3. Om beklädnaden endast täcker byggnadens första plan ovan mark.

Trots första och andra styckena får brännbara byggnadsdelar och nedfallande delar förekomma i byggnader med högst 16 plan ovan mark om fasadbrandprovning har visat att utformningen innebär en begränsad risk.

Syftet med kravet är att begränsa brandspridning längs med fasadytan, begränsa brandspridning inuti fasaden och begränsa risken för personskador på grund av nedfallande delar från fasaden.

Kravet innebär att material i och på fasader i byggnader i byggnadsklass 1 som utgångspunkt ska vara utformade i obrännbart material, det vill säga lägst brandteknisk klass A2-s1,d0. Ett antal undantag finns dock. Undantagen beskrivs i nedanstående avsnitt på denna sida.

En brand ska inte medföra att delar från fasaden faller ner vid brandpåverkan och orsakar skador på personer i eller runt byggnaden. Fasader ska därför vara utformade på ett sådant sätt att mängden nedfallande delar och deras storlek begränsas. Det kan till exempel handla om att utforma fasader så att stora skivor eller liknande inte faller ner och riskerar skada utrymmande eller räddningspersonal. Kravet kan till exempel uppfyllas genom lämplig utformning med hänsyn till bland annat placering av infästningar, antal fästpunkter, värmebeständighet för konstruktionsdelar och lim, längd på fästdon och vilka material de fästes i med mera.

Om en fasad har klarat fullskaleprovning enligt SP FIRE 105 innebär det att mängden och storleken för nedfallande delar har visats medföra en begränsad risk och inga ytterligare åtgärder krävs.

Byggnadsdelar utan betydelse för brandspridningen

Byggnadsdelar utan brandteknisk klass eller byggnadsdelar med lägre klass än A2-s1,d0 får användas om de ingår i konstruktionen på ett sådant sätt att de saknar betydelse för brandspridningen. För att sådana byggnadsdelar ska kunna anses sakna betydelse för brandspridningen behöver de dels förekomma i begränsad omfattning, dels vara utformade och placerade på ett sådant sätt att de inte riskerar att bidra till brandspridningen. Det kan till exempel handla om mindre infästningsdetaljer eller tejpning av skarvar och liknande. 

Brännbara byggnadsdelar inuti fasader 

Brännbara byggnadsdelar får användas inuti fasader om fasaden utformas på ett sådant sätt att brandspridning inuti väggen begränsas förbi brandavskiljande konstruktioner som ansluter mot fasaden. Det kan handla om att till exempel träreglar och brännbar isolering i en fasad bryts av och sektioneras på ett sådant sätt att en brand inuti väggen är hindrad från att sprida sig vidare inuti väggen förbi anslutande bjälklagskanter och innerväggar som utgör brandcellsgränser. 

Brännbar fasadbeklädnad

Brännbar fasadbeklädnad får användas om åtgärder vidtas som begränsar risken för brandspridning längs fasaden. 
 
Fasadbeklädnaden kan vara utformad i lägst brandteknisk klass D-s2,d2 i följande fall:

  • Om byggnaden har högst åtta plan och skyddas av en automatisk vattensprinkleranläggning eller boendesprinkler. Åtgärder ska också vidtas för att förhindra brandspridning längs med fasaden på grund av brand på utsidan av byggnaden.
  • Om byggnaden har högst åtta plan och beklädnaden endast täcker en begränsad del av fasadytan och är placerad och utformad på ett sådant sätt att brandspridning längs med fasadytan begränsas.
  • Om beklädnaden endast täcker byggnadens första plan ovan mark. 

Obehandlad eller målad träpanel uppnår normalt sett brandteknisk klass D-s2,d2. 
 
Brännbara fasader får också användas om fasadbrandprovning enligt provningsmetoden SP FIRE 105 har visat att utformningen innebär en begränsad risk för brandspridning och nedfallande delar. Sådana fasader får användas i byggnader med högst 16 plan ovan mark. Se vidare under rubriken Fasader provade enligt SP FIRE 105. 

Brännbar fasadbeklädnad och skydd med sprinklersystem

Brännbar fasadbeklädnad i lägst klass D-s2,d2 accepteras i byggnader med högst åtta plan där byggnaden skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning eller boendesprinkler i kombination med att åtgärder vidtas för att förhindra brandspridning längs med fasaden på grund av brand på utsidan av byggnaden. 
 
Undantaget accepteras eftersom en brand inte förväntas bli övertänd och slå ut genom fönster med risk för spridning till fasaden om det finns ett automatiskt släcksystem. Om risk finns för att en brand som startar utvändigt kan sprida sig längs fasaden behöver kompletterande åtgärder vidtas. Sådana åtgärder kan vara att byggnaden har obrännbar fasadbeklädnad i bottenplanet och i anslutning till balkonger, loftgångar och liknande platser där en brand kan starta utomhus. Ett annat alternativ kan vara att även dessa utvändiga delar av byggnaden skyddas med sprinkler. Andra möjliga åtgärder kan vara avskiljande flamskärmar och liknande som hindrar brandspridning längs med fasaden. 
 
Undantaget är begränsat till byggnader med högst åtta plan eftersom det upp till detta antal plan typiskt finns möjlighet för räddningstjänsten att genomföra en utvändig släckinsats.

Brännbar fasadbeklädnad i begränsad del av fasaden

Brännbar fasadbeklädnad i lägst klass D-s2,d2 accepteras i byggnader med högst åtta plan där den brännbara fasadbeklädnaden bara täcker en begränsad del av fasaden. Fasadbeklädnaden ska också vara placerad och utformad så att brandspridningen längs med fasadytan begränsas. Sådana utformningar avser till exempel fasadbeklädnad på indragna balkonger, mellan fönster i sidled och liknande där det inte finns någon risk för vertikal brandspridning. 
 
Det går inte att ange någon procentsats för hur mycket brännbar beklädnad som kan accepteras, utan det beror på det brännbara materialets placering. Typiskt sett utgör placering i sidled på enstaka våningar en begränsad risk medan motsvarande mängd brännbar beklädnad placerad som ett vertikalt band på byggnaden kan innebära stor risk för brandspridning. En placering i innerhörn innebär i det sammanhanget särskilt stor risk för brandspridning. 
 
Undantaget är begränsat till byggnader med högst åtta plan eftersom det upp till detta antal plan typiskt finns möjlighet för räddningstjänsten att genomföra en utvändig släckinsats. 

Brännbar fasadbeklädnad i byggnadens bottenvåning

Brännbar fasadbeklädnad i lägst klass D-s2,d2 accepteras i byggnadens bottenvåning under förutsättning att den övriga fasadbeklädnaden är utformad i obrännbart material. En brännbar fasadbeklädnad på endast bottenvåningen påverkar inte nämnvärt risken för brandspridning uppåt längs med fasaden.

Fasader provade enligt SP FIRE 105 

För byggnader med upp till och med 16 plan ovan mark accepteras brännbara byggnadsdelar i fasader och nedfallande delar om en fasadbrandprovning har visat att utformningen innebär en begränsad risk. 
 
En fasadbrandprovning ska vara genomförd som fullständig fasadbrandprovning enligt SP FIRE 105 och uppfylla de kriterier som anges i bilagan till denna provningsmetod. 

25 §

Fasadbrandprovning ska vara genomförd som fullskalig fasadbrandprovning.

Allmänt råd

Fullskalig fasadbrandprovning bör vara genomförd enligt SP FIRE 105 utgåva 5 och uppfylla de kriterier som anges i bilagan till provningsmetoden.

Denna provning omfattar bedömning av brandspridning längs med fasadbeklädnaden, brandspridning inuti fasadsystemet samt omfattningen och storleken på nedfallande delar. Fasadbrandprovningen omfattar fasadsystemet vilket inkluderar både beklädnaden, infästningar och bakomliggande material. Den faktiska utformningen av fasaden på den färdiga byggnaden behöver därför motsvara den utformning som provningen omfattat.  

Krav på fasader i byggnadsklass 2 och 3 

I låga byggnader är konsekvenserna av utvändig brandspridning begränsade. Därför accepteras brännbara material i fasadbeklädnader i större utsträckning i byggnadsklass 2 och 3.  

49 §

Fasadbeklädnad i byggnadsklass 2 och 3 ska vara utformad i lägst brandteknisk klass D-s2,d2.

Trots första stycket får tältduk i tältbyggnader med ett enkelt skikt dukmaterial och som endast inrymmer verksamhetsklass 1 och 2A vara utformade i brandteknisk klass E.

Syftet med kravet är att i viss utsträckning begränsa brand- och brandgasspridning längs med fasadytan i en- och tvåplansbyggnader.  
 
Kravet innebär att fasadbeklädnader i byggnadsklass 2 och byggnadsklass 3 ska vara utformade med material i lägst brandteknisk klass D-s2,d2. Kravet omfattar endast fasadbeklädnaden i syfte att uppnå ett visst skydd mot spridning av brand längs med denna. 
 
Klass D-s2,d2 kan normalt uppfyllas med obehandlad eller målad träpanel. Anledningen till att lägre krav kan ställas på dessa byggnader är att flamman ut från en invändig övertänd brand på ett plan i princip ändå alltid kan nå upp till planet ovanför, vilket innebär att fasadmaterialet är av mindre betydelse för att förhindra flamspridning mellan planen. För ett trevånings småhus eller komplementbyggnad skulle däremot en träfasad kunna bidra till brandspridning i flera plan. I det fallet handlar det dock om en enskild bostad som inte har några krav på brandcellsindelning mellan planen invändigt och då är även risken för brandspridning utvändigt av mindre betydelse.  

Undantag för tältbyggnader

I byggnadsklass 2 och byggnadsklass 3 medges undantag från grundkravet för tältbyggnader med enkelt skikt dukmaterial som endast innehåller verksamhetsklass 1 eller 2A. I dessa fall får fasadbeklädnaden vara utformad i lägst brandteknisk klass E. Undantaget är begränsat till dukmaterial med enkelt skikt eftersom ett sådan förväntas brinna igenom i ett tidigt skede i brandförloppet och därmed bidra till att brandgaser ventileras ut ur byggnaden. 
 
Observera att byggreglerna inte gäller för tillfälligt uppsatta tält för camping och liknande utrustning. Detsamma gäller tillfälligt uppsatta cirkustält, större partytält och liknande, där annan lagstiftning är tillämplig. 

Boverket (2024). Fasader. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/spridning-inom-byggnad/fasader/ Hämtad 2024-12-18