Krav på material i vissa installationer
Installationer kan under vissa förhållanden bidra till brand och brandgasspridning i en byggnad i mer än ringa omfattning. Det finns därför särskilda krav på vissa installationers brandtekniska egenskaper. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgaser inom byggnad
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggfördordningen, PBF.
8 §
I en detaljplan får kommunen bestämma
1. hur allmänna platser som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt ska skyddas, och
2. hur allmänna platser som har enskilt huvudmannaskap ska användas och utformas. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot brandspridning inom byggnad.
Skydd mot brandspridning i byggnad
Kraven på material i vissa installationers utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i femte kapitlet Skydd mot spridning av brand och brandgaser inom byggnad. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Krav på material i imkanal i storkök
Imkanaler och spiskåpor i storkök är särskilt exponerade för brandrisker och det ställs därför särskilda krav på material i sådana.
20 §
Imkanaler och spiskåpor i storkök ska vara utformade av obrännbart material.
Syftet med kravet är att imkanaler och spiskåpor inte ska bidra till utveckling och spridning av brand och brandgaser från en brand som uppstår i en matlagningsanordning i ett storkök.
Kravet innebär att imkanaler och spiskåpor i storkök ska utformas av obrännbara material. Med obrännbart material avses material i brandteknisk klass A1 eller A2-s1,d0.
Material i luftbehandlingsinstallationer
För luftbehandlingsinstallationer gäller som utgångspunkt de grundläggande kraven på brandegenskaper hos material som beskrivs på sidan Krav på byggnadsdelar. Vissa delar av luftbehandlingsinstallationer kan däremot utformas med lägre krav på brandteknisk klass.
21 §
Trots 9–16 §§ får följande delar av luftbehandlingsinstallationer vara utformade i brandteknisk klass E:
- 1. Kanaler i en- eller tvåbostadshus och komplementbyggnader.
- 2. Kanaler i aggregatrum utformat som egen brandcell.
- 3. Luftdon.
Kravet anger vilka delar av luftbehandlingsinstallationer som får utföras med material i lägst brandteknisk klass E. Med brandteknisk klass E avses materialets reaktion vid brandpåverkan och inte integritet vid klassificering av brandmotstånd (E XX).
Följande delar av luftbehandlingsinstallationer kan utformas i brandteknisk klass E:
- Kanaler i en- eller tvåbostadshus och komplementbyggnader.
- Kanaler i aggregatrum utformat som egen brandcell.
- Luftdon.
I en- eller tvåbostadhus och komplementbyggnader kan kanaler i luftbehandlingsinstallationer som utgångspunkt utformas i brandteknisk klass E.
Kanaler i aggregatrum kan också utföras med material i brandteknisk klass E om aggregatrummet utformas som egen brandcell.
För kanaler som passerar genom brandcellsgräns krävs dock åtgärder för att förhindra brandspridning mellan brandceller vilket kan medföra att högre krav behöver ställas på material i sådana kanaler i kombination med isolering av kanaler. Skyddet mot brandspridning mellan brandceller kan också uppnås genom brand- och brandgasspjäll vid genombrott av brandcellsgräns.
Även luftdon kan utformas i brandteknisk klass E.
Delar i luftbehandlingsinstallationer utan brandteknisk klass
Byggnadsdelar i luftbehandlingsinstallationer som inte kan förväntas bidra till en brands utveckling i mer än försumbar utsträckning omfattas inte av grundkraven på material och kan därför utföras utan särskild brandteknisk klass. Typiska exempel på sådana byggnadsdelar i luftbehandlingsinstallationer är:
- Mindre detaljer såsom filtermaterial, packningar, fläktremmar och elinstallationer.
- Kanaler till uteluftsdon i yttervägg inom det rum som ytterväggen gränsar till.
Kanaler av obrännbart material
Luftbehandlingsinstallationer behöver som utgångspunkt inte vara utformade i obrännbara material utan ska lägst följa de krav som gäller för övriga ytskikt i byggnaden. Dessa krav beskrivs på sidan Krav på ytskikt.
I många fall kan det dock i praktiken vara nödvändigt och rationellt att utforma ventilationskanaler i obrännbart material för att brandcellsindelningen ska upprätthållas.
Brandegenskaper för rörisolering
Rörisolering kan bidra till en brands utveckling och därför ställs krav på brandegenskaper hos denna.
22 §
Rörisolering ska vara utformad i lägst brandteknisk klass enligt följande:
- 1. BL-s1,d0 där omgivande ytor har kravet B-s1,d0.
- 2. CL-s3,d0 där omgivande ytor har kravet C-s2,d0.
- 3. DL-s3,d0 där omgivande ytor har kravet D-s2,d0.
Rörisolering i invändiga utrymningspassager vars sammanlagda exponerade omslutningsarea motsvarar mer än 20 procent av takytan ska vara utformad av obrännbart material eller uppfylla första stycket och skyddas med en automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd.
Syftet med kravet är att begränsa rörisoleringens bidrag till brandspridningen i byggnaden på motsvarande sätt som för övriga ytskikt.
Kraven på rörisolering beror på vilket krav som ställs på omgivande ytskikt. De grundläggande kraven på ytskikt beskrivs på sidan Krav på ytskikt.
Kraven på rörisolering sammanfattas i tabellen nedan.
Krav på omgivande yta | Krav på rörisolering |
B-s1,d0. | BL-s1,d0 |
C-s2,d0 | CL-s3,d0 |
D-s2,d0. | DL-s3,d0 |
Kravet gäller inte för rörinstallationer i största allmänhet, utan omfattar endast rörisoleringen. För byggnadsdelar som inte är rörisolering gäller övriga krav på ytskikt.
Om omslutningsarean av rörisolering är större än 20 % av takytan i en utrymningspassage ska rörisolering där vara av obrännbart material.
Som alternativ kan rörisoleringen utformas enligt tabellen ovan om rörisoleringen skyddas av en automatisk vattensprinkleranläggning. Med skyddas av en automatisk vattensprinkleranläggning avses att både rörisoleringen och utrymningspassagens brandcell i övrigt skyddas av sprinklern.
Brandegenskaper för kablar
Kablar och tillhörande upphängningsanordningar kan bidra till en brands utveckling och därför ställs krav på brandegenskaper hos dessa.
23 §
Kablar i byggnadsklass 1 och 2 ska vara utformade i lägst brandteknisk klass Dca-s2,d2.
Kablar i byggnadsklass 3 ska vara utformade i lägst brandteknisk klass Eca.
Kablar i invändiga utrymningspassager vars sammanlagda exponerade omslutningsarea motsvarar mer än 10 procent av takytan ska vara utformade i lägst brandteknisk klass Cca-s1,d1 eller lägst brandteknisk klass Dca-s2,d2 om kablarna skyddas med en automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd.
Upphängningsanordningar för kablar i invändiga utrymningspassager ska vara utformade av obrännbart material.
Trots första stycket får kablar som skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd vara utformade i brandteknisk klass Eca.
Trots första, andra och tredje styckena får kablar som kommer utifrån och in i en byggnad vara utformade utan brandteknisk klass fram till närmaste inkopplingspunkt, dock högst i 20 meter.
Syftet med kravet är att begränsa kablars och upphängningsanordningars bidrag till brandspridningen i byggnaden på motsvarande sätt som för övriga ytskikt.
Kraven gäller fast installerade kablar som tillhör byggnaden, det vill säga både el- och signalkablar. Lösa kablar till konsumentprodukter som bordslampor, högtalare och liknande berörs däremot inte av kraven.
I byggnadsklass 1 och 2 ska kablar av lägst brandteknisk klass Dca-s2,d2 användas. För kablar som skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd och kablar i byggnadsklass 3 räcker det att kablar är i lägst brandteknisk klass Eca. Med skyddas av en automatisk vattensprinkleranläggning avses att både kablarna och utrymmet där de är placerade i övrigt skyddas av sprinklern.
I utrymningspassager ställs särskilt höga krav. Upphängningsanordningar för kablar ska där vara utformade av obrännbart material. Om den sammanlagda exponerade omslutningsarean av kablarna är större än 10 % av takytan i en utrymningspassage ska kablar i lägst brandteknisk klass Cca-s1,d1 användas. Som alternativ kan kablarna utformas i lägst brandteknisk klass Dca-s2,d2 om utrymmet skyddas av automatisk vattensprinkleranläggning för personskydd.
Om omslutningsarean understiger 10 % av takytan i utrymningspassagen gäller det grundläggande kravet Dca-s2,d2 i byggnadsklass 1 och 2.
För att möjliggöra inkoppling av kablar som kommer utifrån in till byggnaden och som inte har någon brandteknisk klass som byggprodukt ställs inga särskilda krav på brandteknisk klass för dessa. Sådana kablar får bara utformas utan brandteknisk klass fram till närmaste inkopplingspunkt i byggnaden, dock högst i 20 meter.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.