Brandtekniska krav på taktäckning
Kraven på begränsning av brandspridning på taket finns för att en mindre brand på taket inte ska sprida sig över hela byggnadens tak. Taktäckningen ska därför vara av obrännbart material eller ha särskild brandteknisk klass. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnad
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggfördordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot brandspridning inom byggnad.
Skydd mot brandspridning inom byggnad
Kraven på skydd mot brandspridning på tak utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i femte kapitlet Skydd mot spridning av brand och brandgaser inom byggnad. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Krav på taktäckning för skydd mot brandspridning inom byggnad
För att begränsa brandspridningen över en byggnads tak ställs krav på taktäckningens egenskaper vid brandpåverkan.
50 §
Taktäckning ska vara utformad av obrännbart material.
Trots första stycket får taktäckning vara utformad i enligt följande:
- 1. Brandteknisk klass BROOF(t2) på ett för den brandtekniska klassen godkänt underliggande material.
- 2. Lägst brandteknisk klass E på mindre tak över uteplats, skärmtak över entré eller liknande.
- 3. Lägst brandteknisk klass E om taktäckning utgörs av ett enkelt skikt dukmaterial i tältbyggnader som endast innehåller verksamhetsklass 1 och 2A.
Syftet med kravet är att begränsa brandspridningen längs med en takyta på en byggnad oavsett vad branden orsakats av. Det kan till exempel handla om brandspridning från brand inne i byggnaden, flygbrand från brand i annan byggnad eller någon annan extern brandkälla som till exempel en missriktad fyrverkeripjäs. Genom att begränsa brandspridningen över takytan på den enskilda byggnaden begränsas också risken för att till exempel flygbränder orsakar flera större bränder samtidigt.
Taktäckning ska som utgångspunkt ska vara utformad i obrännbart material. Men olika typer av brännbar taktäckning accepteras i vissa fall beroende på förutsättningarna.
Brännbar taktäckning
Brännbar taktäckning får användas om denna uppfyller lägst brandteknisk klass BROOF(t2). BROOF(t2) är en brandteknisk klass som innebär att takytan inte enkelt kan antändas och att en mindre brand inte får mer än begränsad spridning längs med taket.
Provning av takmaterialet enligt testmetoden för att verifiera brandteknisk klass BROOF(t2) kan ske mot ett eller flera olika standardunderlag, alternativ ett specifikt underlag avsett för en viss produkt. Klassen är sedan endast giltig för de underlag som det efter provning och klassificering blivit godkänt för. De möjliga standardunderlagen är spånplatta, stenull, fibercementskiva och cellplast (EPS). Om man provat på spånplatta gäller inte resultatet för cellplast och vice versa. Däremot får man anse att spånplatta representerar alla typer av trämaterial av ungefär samma densitet som exempelvis vanlig råspont och att motsvarande princip kan tillämpas för olika typer av mineralull och cellplast. Har man däremot provat på ett specifikt underlag gäller resultatet enbart för det underlaget.
BROOF(t2) utgör en av fyra europeiska taktestningsmetoder som finns harmoniserade. De andra tre europeiska testmetoderna (t1, t3 och t4) mäter inte flamspridning längs med taket på samma sätt som test 2 med till exempel vindpåverkan. De kan däremot mäta även andra egenskaper som genombränning av konstruktionen som det inte finns krav på i Sverige. Det finns därför ingen korrelation mellan testerna så att till exempel en produkt som klarar test 1 alltid klarar test 2 eller liknande. Eftersom de övriga metoderna (t1, t3, t4) inte mäter samma saker som t2 uppfyller dessa klasser inte kravet.
Krav på underlag till taktäckning finns också för att uppnå skydd mot brandspridning mellan byggnader. För vägledning se sidan Taktäckning för brandskydd mellan byggnader.
Taktäckning för brandskydd mellan byggnader
Vad gäller för gröna tak?
Tak bestående av växtlighet, så kallade gröna tak, är möjliga att använda om de uppfyller kravet på BROOF (t2). Gröna tak som kan uppfylla BROOF (t2) brukar exempelvis vara olika typer av sedumtak. Om andra typer av gröna tak som inte uppfyller det preciserade kravet ska användas så behöver utformningen verifieras med analytisk dimensionering.
Taktäckning i lägst brandteknisk klass E
Taktäckning i lägst brandteknisk klass E accepteras i vissa fall där konsekvensen av brandspridning längs med takytan är begränsad, till exempel mindre skärmtak och vissa tältbyggnader.
Anledningen till lägre krav tillåts för taktäckning på vissa skärmtak är att en antändning av ett sådant tak endast bedöms få begränsade konsekvenser, eftersom dessa tak normalt inte har något underliggande utrymme och är begränsade i storlek. Med mindre tak över uteplats avses exempelvis skärmtak som normalt kan finnas vid ett småhus eller motsvarande. Tak över uteplatser för större uteserveringar och likande verksamhet kan därmed inte anses omfattas av undantaget.
Brandteknisk klass E medges även för tältbyggnader med enkelt skikt dukmaterial innehållande verksamhet i verksamhetsklass 1 eller 2A.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.