Skydd mot brandspridning i vindsutrymmen
Kraven på åtgärder för skydd mot brandspridning på vindar handlar om att begränsa risken för omfattande vindsbränder som är svåra för räddningstjänsten att släcka och där spridningen kan få stora konsekvenser. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnad
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om skydd mot utveckling och spridning av brand och rök inom byggnaden. Funktionskraven beskrivs på sidan Skydd mot brandspridning inom byggnad.
Skydd mot brandspridning inom byggnad
Kraven på skydd mot brandspridning i vindsutrymmen utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i femte kapitlet Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgaser inom byggnad. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Brandspridning på vindar
Särskilda regler finns för att begränsa brandspridning på vindar.
47 §
Vindsutrymmen ska vara utformade så att brandspridning förbi brandavskiljande konstruktion begränsas eller så att brandspridning till andra delar av byggnaden begränsas.
Vindsutrymmen ska vara uppdelade i delar om högst 400 m2 avskilda i lägst brandteknisk klass EI 30 och i byggnadsklass 1 därutöver i delar om högst 1 200 m2 avskilda i lägst brandteknisk klass EI 60.
Trots första och andra styckena krävs inget skydd mot brandspridning i vindsutrymmen i följande fall:
- 1. Vindsutrymmen som ingår i nedanförliggande brandcell.
- 2. Vindsutrymmen som endast innehåller brännbara byggnadsdelar i begränsad omfattning.
Syftet med kravet är att begränsa risken för omfattande brandspridning i vindsutrymmen eftersom en vindsbrand kan påverka stora delar av byggnaden, vara svår för räddningstjänsten att komma åt och vara svår att upptäcka.
Kraven på skydd mot brandspridning inom vindar innebär att antingen så delas vindsutrymmet av med brandavskiljande konstruktioner där brandcellsgränser finns i angränsande utrymmen, eller så utformas utrymmet så att brandspridning till andra delar av byggnaden begränsas. Därutöver ska vindsutrymmen också sektioneras enligt vissa största tillåtna areor.
Observera att kravet på skydd mot brandspridning inom vindsutrymmen inte säkerställer att krav på brand- och brandgasspridning mellan brandceller uppfylls. Kravet på skydd mot brandspridning inom vindsutrymmen gäller alltså utöver krav på skydd mot brand- och brandgasspridning mellan brandceller.
Vilka vindsutrymmen omfattas av krav?
Utgångspunkten är att krav ställs på vindsutrymmen i alla byggnader. Krav ställs dock inte på följande vindsutrymmen:
- Vindsutrymmen som hör till och ingår i brandcellen nedanför.
- Vindsutrymmen som endast innehåller brännbara byggnadsdelar i begränsad omfattning.
Inga krav ställs för vindsutrymmen som ingår i nedanförliggande brandcell. Till exempel behövs inga åtgärder för ett vindsutrymme som ingår i samma brandcell som bostaden nedanför i ett enbostadshus. Åtgärder behövs inte heller i ett flerbostadshus där brandcellsgränser mellan bostäderna i nedanförliggande plan går hela vägen upp genom vinden och ansluter mot yttertaket, eftersom varje del av vinden då hör till och ingår i brandcellen nedanför.
Kravet gäller inte heller för vindsutrymmen som endast innehåller brännbara byggnadsdelar i begränsad omfattning. Med begränsad omfattning avses att en brand inte kan få fäste och sprida sig vidare inom utrymmet. Det handlar således om hur pass allvarliga konsekvenserna blir av att en brand kommer in i, eller uppkommer inom, vindsutrymmet. Brännbar isolering, brännbar inbrädning eller andra brännbara ytskikt är normalt att se som brännbara byggnadsdelar i mer än begränsad omfattning.
Anledningen till undantaget är att risken för omfattande brandspridning inom utrymmet då redan är begränsad genom att mängden brännbart material i utrymmet har begränsats.
Begränsa brandspridning inom vinden eller till andra delar av byggnaden
I kravet anges två olika alternativ för att tillgodose skyddet mot omfattande brandspridning i vindsutrymmen. Beroende på typen av vindsutrymme kan de två alternativen vara mer eller mindre lämpliga för den enskilda byggnaden. Följande alternativ finns:
- Utforma vindsutrymmet så att brandspridning förbi anslutande brandavskiljande konstruktion inte sker.
- Utforma vindsutrymmet så att brandspridning inte sker till andra delar av byggnaden.
Att utforma vindsutrymmet så att en brand inte kan sprida sig förbi angränsande brandcellsgränser motsvarar de åtgärder som ska göras för att uppfylla krav på skydd mot brandspridning inom dolda utrymmen. Det kan till exempel handla om indelning av en kattvind som ansluter mot flera bostäder på en inredd vind, där brandcellsgränser till bostäderna finns i väggen mot kattvinden, vilket illustreras i följande figur.
Som alternativ kan vinden utformas så att en brand på vinden begränsas från att sprida sig från vinden till andra delar av byggnaden.
Till exempel kan en uppstolpad yttertakskonstruktion som står på ett betongbjälklag som utgör brandcellsgräns i många fall vara ett vindsutrymme där brandspridning till övriga byggnaden kan antas bli begränsad. I det fallet accepteras alltså att brandspridning sker förbi anslutande brandavskiljande konstruktioner, det vill säga brandspridning får ske inom en vind även om den spänner över flera brandceller på underliggande plan. Brandspridning får dock inte ske från vinden till någon annan brandcell, vilket i exemplet tillgodoses genom att betongbjälklaget har tillräcklig brandavskiljande förmåga och sådan stabilitet att den avskiljande förmågan upprätthålls även om yttertakskonstruktionen kollapsar.
Tänk på att för motsvarande utformning med ett lätt bjälklag kan särskild hänsyn behöva tas till hur nedfallande delar kan påverka den brandavskiljande förmågan i bjälklaget och därmed risken för brandspridning till nedanförliggande plan vid en vindsbrand.
För fackverkstakstolar i byggnader utan fribärande vindsbjälklag kan särskild hänsyn behöva tas till bärförmågan vid brand för att säkerställa att en brand inte sprids från vindsutrymmet till nedanförliggande plan genom kollaps eller deformation av takstolar.
Krav på sektionering av vinden
Utöver kraven på att begränsa brandspridningen som beskrivits i föregående avsnitt ska vindar sektioneras enligt vissa största tillåtna areor. Detta ska göras för att inget vindsutrymme ska bli för stort med risk för omfattande brandspridning som följd och för att skapa begränsningslinjer som räddningstjänsten kan utnyttja vid sitt släckningsarbete.
I alla byggnader ska vindar delas upp med brandcellsgränser i lägst brandteknisk klass EI 30 så att inget vindsutrymme är större än 400 m2. För vindar som är mindre än 400 m2 krävs inte någon uppdelning.
I byggnader i byggnadsklass 1 gäller dessutom att vindar ska delas upp i delar om högst 1 200 m2 avskilda i brandteknisk klass EI 60.
För stora vindar i byggnader i byggnadsklass 1 innebär kravet alltså att det samtidigt ska finnas sektionering så att vinden är uppdelad både i sektioner om högst 400 m2 och i sektioner om högst 1 200 m2.
Åtkomlighet för räddningstjänsten
Vindsutrymmen och yttertak ska vara åtkomliga för släckningsarbete. I byggnader där räddningstjänsten inte kan förväntas nå dessa utifrån med egen utrustning krävs tillträdesväg för att tillgodose möjligheten till släckningsarbete. Läs vidare på sidan om Åtkomst och framkomlighet för räddningspersonal.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.