Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster
Kraven på antalet utrymningsvägar i olika verksamheter är till för att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymningsvägar för att byggnaden ska kunna utrymmas. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för möjlighet till utrymning vid brand
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggfördordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om möjligheten till utrymning vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Möjlighet till utrymning vid brand.
Möjlighet till utrymning vid brand
Kraven på antalet utrymningsvägar utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i sjunde kapitlet Möjlighet till utrymning vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Allmänt om utrymning
En viktig förutsättning för en byggnads brandskydd är att personer ska kunna utrymma eller räddas på annat sätt. Byggreglerna om brandskydd ställer därför krav på tillgången till utrymningsvägar. Kraven utgår ifrån ett grundkrav som anger att det ska finnas tillgång till minst två oberoende utrymningsvägar. Beroende på personantal kan fler utrymningsvägar krävas.
I ett flertal situationer medges dock undantag från grundkravet, och det är acceptabelt med tillgång till enbart en utrymningsväg. Det kan till exempel gälla när utrymningsvägen leder direkt till det fria, eller situationer där utrymning också kan ske på andra sätt så som via fönster eller med hjälp av räddningstjänsten.
Observera att fler utrymningsdörrar ibland kan behövas för att uppfylla andra krav. Exempelvis för att uppfylla krav på längsta avstånd till en utrymningsdörr för alla delar av en stor lokal.
Krav på hur utrymningsvägar ska vara utformade avseende bredder, beslagning m.m. framgår bland annat av följande sidor:
Framkomlighet och fri bredd i utrymningsvägar
Utformning av utrymningsdörrar
Grundläggande krav på tillgång till utrymningsdörrar
Det grundläggande kravet på tillgång till utrymningsvägar är att personer som vistas i en byggnad som utgångspunkt ska ha tillgång till två av varandra oberoende utrymningsdörrar från verksamheten. I verksamheter med höga personantal krävs fler än två utrymningsdörrar.
9 §
Personer som vistas i byggnader ska ha tillgång till oberoende utrymningsdörrar inom verksamheten enligt följande:
- 1. Två utrymningsdörrar i bostäder i verksamhetsklass 3A.
- 2. Två utrymningsdörrar i en grupp av boendeenheter i verksamhetsklass 3B sammanlagt avsedd för högst sex personer inklusive tillhörande gemensamhetsutrymme.
- 3. Två utrymningsdörrar i bostäder i verksamhetsklass 3C.
- 4. Två utrymningsdörrar i gästrum, sovsal och liknande i verksamhetsklass 4.
- 5. Två utrymningsdörrar i en grupp av boendeenheter eller bostäder i verksamhetsklass 5B.
- 6. Två utrymningsdörrar i verksamheter med högst 600 personer.
- 7. Tre utrymningsdörrar i verksamheter med fler än 600 personer och högst 1 000 personer.
- 8. Fyra utrymningsdörrar i verksamheter med fler än 1 000 personer.
Byggnader ska vara utformade så att avståndet mellan oberoende utrymningsdörrar är minst 5 meter.
Syftet med kravet är att säkerställa möjligheten till utrymning genom att tillgång finns till en utrymningsväg även om en utrymningsväg är blockerad av brand.
Kravet hanterar både risken för att en brand i utrymmet blockerar utrymningsvägarna och att en brand i en annan del av byggnaden blockerar till exempel ett trapphus genom att det blir rökfyllt. Kravet innebär också ett skydd i situationer där en av utrymningsvägarna av annan anledning inte är möjlig att använda. En utrymningsdörr kan sluta fungera av många anledningar, till exempel till följd av tekniskt fel eller om den är blockerad utifrån. I lokaler med mycket stora personantal ska sannolikheten att alla utrymningsvägar blir blockerade minskas ytterligare med hänsyn till de stora konsekvenser det skulle innebära att ett stort antal personer spärras inne vid brand. Av den anledningen ställs krav på tre eller fler utrymningsvägar från sådana lokaler beroende på personantalet.
Krav ställs på minsta antal oberoende utrymningsdörrar som personer som vistas i byggnaden ska ha tillgång till. En utrymningsdörr kan leda antingen direkt till det fria eller till en utrymningspassage som i sin tur leder till det fria.
Personer som visats i byggnaden ska ha tillgång till utrymningsdörrarna inom den verksamheten där de vistas. Det innebär att personer inte behöver förflytta sig över en annan verksamhet för att nå utrymningsdörren.
Kravet på antalet utrymningsdörrar är kopplat till verksamheten och inte till brandcellen. Det finns därför inget hinder mot att utrymningsdörrar är tillgängliga i en annan brandcell inom verksamheten. Till exempel om brandcellsindelning förekommer med hänsyn till teknikrum, rum för brandfarlig vara och liknande. Utifrån kraven på gångavstånd till utrymningsdörr kan däremot flera utrymningsdörrar krävas. Vägledning om gångavstånd till utrymningsdörr finns på sidan Avstånd för utrymning.
Utrymningsdörrarna ska vara oberoende. Att utrymningsdörrarna är oberoende innebär att utrymningsdörrarna med tillhörande utrymningspassager inte kan förväntas bli blockerade samtidigt av en och samma brand, oavsett om branden uppstår i aktuell verksamhet eller i annan del av byggnaden. Till exempel kan två oberoende utrymningsdörrar från en verksamhet åstadkommas genom att de leder till två olika utrymningspassager. Utrymningsdörrarna behöver också placeras minst 5 meter från varandra för att betraktas som oberoende utifrån risken att en brand i verksamheten blockerar båda dörrarna.
För vissa verksamhetsklasser anges närmare hur tillgången till utrymningsdörrar ska vara och i vilken utsträckning utrymning via fönster kan accepteras. Detta förklaras vidare i avsnitten nedan.
Grundkrav för alla verksamhetsklasser
Beroende på antalet personer i en verksamhet ställs olika krav på antalet utrymningsdörrar. Krav på fler än två utrymningsdörrar gäller alla verksamhetsklasser, men har i praktiken betydelse för verksamhetsklass 1, 2B och 2C. Kraven sammanfattas nedan:
- Högst 600 personer: Minst två utrymningsdörrar
- Fler än 600 personer, men högst 1000 personer: Minst tre utrymningsdörrar
- Fler än 1000 personer: Minst fyra utrymningsdörrar.
Observera att verksamheter med fler än 1 200 personer omfattas av verksamhetsklass 0, vilket innebär att utformningen behöver verifieras genom analytisk dimensionering.
Verksamhetsklass 3A, 3B och 3C
I bostäder i verksamhetsklass 3A, 3B och 3C krävs som utgångspunkt tillgång till två oberoende utrymningsdörrar. I många situationer får dock undantag tillämpas. Det medför att bostäder ofta utformas med tillgång till enbart en utrymningsdörr i kombination med andra åtgärder. Se vidare under följande rubriker för en närmare beskrivning av under vilka förutsättningar sådana utformningar är tillåtna:
- Tillgång till en enda utrymningsdörr
- Utrymning via fönster i marknivå
- Utrymning via fönster i bostäder i småhus med mera
- Utrymning via fönster med hjälp av räddningstjänsten
I verksamhetsklass 3B ställs krav på tillgång till utrymningsdörrar för gruppen av boendeenheter, inklusive tillhörande gemensamhetsutrymme. Det innebär att det inte är nödvändigt med tillgång till utrymningsdörrar direkt från varje enskild boendeenhet, utan kravet gäller för gruppen som helhet. Det innebär att enskilda boendeenheter kan ansluta till ett gemensamt utrymme varifrån det är möjligt att utrymma. Varje sådan grupp får omfatta högst sex boendeenheter.
Verksamhetsklass 4
I varje gästrum, sovsal eller liknande i verksamhetsklass 4 krävs som utgångspunkt tillgång till minst två av varandra oberoende utrymningsdörrar. I många fall tillämpas undantag som medger att rum kan utformas med tillgång till endast en utrymningsdörr som leder direkt till en utrymningspassage som utgör gemensam del av i övrigt skilda utrymningspassager. Se vidare under rubriken Gemensam del av i övrigt skilda utrymningspassager.
Verksamhetsklass 5B
I verksamhetsklass 5B ställs kravet på tillgång till utrymningsdörr från gruppen av boendeenheter, inklusive tillhörande gemensamhetsutrymme. Det innebär att det inte är nödvändigt med tillgång till utrymningsdörrar direkt från varje enskild boendeenhet, utan kravet gäller för gruppen som helhet. Utformningen medför att enskilda boendeenheter kan ansluta till ett gemensamt utrymme varifrån det är möjligt att utrymma.
Utrymning över annan verksamhet
Grundkravet på tillgång till utrymningsdörrar innebär att personer som vistas i byggnaden ska ha tillgång till utrymningsdörrar inom den verksamhet där de vistas. Ett undantag finns dock som anger att det är acceptabelt att en av utrymningsdörrarna är tillgänglig i en annan, angränsande verksamhet.
10 §
Trots 9 § får en av utrymningsdörrarna finnas tillgänglig i samma plan i angränsande verksamhet.
Vid utrymning över annan verksamhet ska utrymningsdörren i den angränsande verksamheten finnas i samma plan.
Utrymning över en annan verksamhet ställer stora krav på utformningen av byggnaden eftersom utrymningsvägen i den angränsande verksamheten alltid måste vara tillgänglig för utrymning då personer vistas i byggnaden. Möjligheten till utrymning får inte på något sätt försämras jämfört med om utrymningsvägen hade funnits inom verksamheten. Sådana utformningar kan därför i praktiken innebära utmaningar med att samtidigt tillgodose krav på skalskydd och andra avgränsningar mellan olika verksamheter.
Tillgång till en enda utrymningsdörr
Grundkravet på tillgång till utrymningsdörrar innebär att det ska finnas tillgång till minst två utrymningsdörrar inom samma verksamhet. Ett antal undantag finns dock för situationer där det är acceptabelt med tillgång till endast en utrymningsdörr. Det handlar om situationer där sannolikheten är liten för att utrymningsdörren eller efterföljande utrymningspassage blockeras av brand.
11 §
Trots 9 § får personer ha tillgång till endast en utrymningsdörr inom verksamheten i följande fall:
- 1. I verksamhetsklass 2A, 4, 5A, 5B och 5C där utrymningsdörren utgörs av dörr till säker plats och betjänar högst 30 personer.
- 2. I verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C där utrymningsdörren utgörs av dörr till säker plats och betjänar högst 50 personer.
- 3. I verksamhetsklass 1 om utrymningsdörren betjänar högst 50 personer och leder till ett trapphus Tr1 som står i förbindelse med högst 16 plan ovan mark.
- 4. I verksamhetsklass 3A, 3B och 3C om utrymningsdörren betjänar högst 50 personer och leder till ett trapphus Tr1 som står i förbindelse med högst 20 plan ovan mark.
- 5. I verksamhetsklass 1 i byggnader om utrymningsdörren betjänar högst 50 personer och leder till ett trapphus Tr2 som står i förbindelse med högst 8 plan ovan mark.
- 6. I verksamhetsklass 3A, 3B och 3C om utrymningsdörren betjänar högst 50 personer och leder till trapphus Tr2 som står i förbindelse med högst 16 plan ovan mark.
- 7. Där personer inte vistas varaktigt.
Undantaget är till för att möjliggöra vissa utformningar av byggnader där personer har tillgång till endast en utrymningsdörr och samtidigt säkerställa att en sådan utformning inte kan medföra oacceptabla konsekvenser. Begränsningen av antalet personer som får vara beroende av en enda dörr för sin utrymning finns för att begränsa konsekvenserna om denna dörr inte går att använda vid en utrymning.
Verksamhetsklass 1
För verksamhetsklass 1 är det tillräckligt med en enda utrymningsdörr i följande fall:
- Utrymningsdörr som betjänar högst 50 personer och leder direkt till säker plats.
- Utrymningsdörr som betjänar högst 50 personer och som leder till ett trapphus Tr1 som står i förbindelse med högst 16 plan ovan mark.
- Utrymningsdörr som betjänar högst 50 personer och som leder till ett trapphus Tr2 som står i förbindelse med högst 8 plan ovan mark.
Anledningen till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder direkt till säker plats är att det är osannolikt att en brand ska uppstå på dörrens utsida som blockerar denna, eller att dörren på annat sätt är blockerad eftersom den normalt används i den dagliga driften av byggnaden. Utformningen är dock begränsad till dörrar som betjänar högst 50 personer.
Anledningen till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder till ett trapphus Tr1 eller ett Trapphus Tr2 är att sådana trapphus är utformade med särskilt högt skydd mot brand- och brandgasspridning. Därmed är sannolikheten liten att trapphuset blockeras av rök och inte kan användas för utrymning. Vägledning till kraven på utformningen av trapphus Tr1 och trapphus Tr2 finns på sidan Brandsäkra trapphus.
Verksamhetsklass 2A
För verksamhetsklass 2A är det tillräckligt med en enda utrymningsdörr om utrymningsdörren betjänar högst 30 personer och leder direkt till säker plats.
Anledningen till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder direkt till säker plats är att det är osannolikt att en brand ska uppstå på dörrens utsida som blockerar denna, eller att dörren på annat sätt är blockerad eftersom den normalt används i den dagliga driften av byggnaden. Utformningen är dock begränsad till dörrar som betjänar högst 30 personer.
Verksamhetsklass 2B och 2C
Utrymmen i verksamhetsklass 2B och 2C får inte utformas med tillgång till endast en utrymningsdörr.
Verksamhetsklass 3A, 3B och 3C
För verksamhetsklass 3A, 3B och 3C är det tillräckligt med en enda utrymningsdörr i följande fall:
- Utrymningsdörr som betjänar högst 50 personer och leder direkt till säker plats.
- Utrymningsdörr som betjänar högst 50 personer och som leder till ett trapphus Tr1 som står i förbindelse med högst 20 plan ovan mark.
- Utrymningsdörr som betjänar högst 50 personer och som leder till ett trapphus Tr2 som står i förbindelse med högst 16 plan ovan mark.
Motivet till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder direkt till säker plats är att det är osannolikt att en brand ska uppstå utanför dörren som blockerar denna, eller att dörren på annat sätt är blockerad eftersom den normalt används i den dagliga driften av byggnaden. Utformningen är dock begränsad till dörrar som betjänar upp till 50 personer.
Anledningen till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder till ett trapphus Tr1 eller ett Trapphus Tr2 är att sådana trapphus är utformade med särskilt högt skydd mot brand- och brandgasspridning. Därmed är det liten risk att trapphuset påverkas av rök och inte kan nyttjas för utrymning. Vägledning till kraven på utformningen av trapphus Tr1 och trapphus Tr2 finns på sidan Brandsäkra trapphus.
Verksamhetsklass 4
För verksamhetsklass 4 är det tillräckligt med en enda utrymningsdörr om utrymningsdörren betjänar högst 30 personer och leder direkt till säker plats.
Anledningen till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder direkt till säker plats är att det är osannolikt att en brand ska uppstå på dörrens utsida som blockerar denna, eller att dörren på annat sätt är blockerad eftersom den normalt används i den dagliga driften av byggnaden. Utformningen är dock begränsad till dörrar som betjänar högst 30 personer.
Verksamhetsklass 5A, 5B och 5C
För verksamhetsklass 5A, 5B och 5C är det tillräckligt med en enda utrymningsdörr om utrymningsdörren betjänar högst 30 personer och leder direkt till säker plats.
Anledningen till att en enda utrymningsdörr är tillräcklig om den leder direkt till säker plats är att det är osannolikt att en brand ska uppstå på dörrens utsida som blockerar denna, eller att dörren på annat sätt är blockerad eftersom den normalt används i den dagliga driften av byggnaden. Utformningen är dock begränsad till dörrar som betjänar högst 30 personer.
Gemensam del av i övrigt skilda utrymningspassager
Grundkravet på tillgång till utrymningsdörrar innebär att det ska finnas tillgång till minst två utrymningsdörrar inom samma verksamhet. Ett undantag finns dock som innebär att en enda utrymningsdörr accepteras om denna utrymningsdörr leder till en utrymningspassage som i sin tur har tillgång till två av varandra oberoende utrymningsdörrar.
12 §
Trots 9 § får personer ha tillgång till endast en utrymningsdörr inom verksamheten om utrymningsdörren leder till en utrymningspassage i ett plan som utgör gemensam del av i övrigt skilda utrymningspassager och högst 150 personer har denna utrymningspassage som enda vägen till säker plats i följande fall:
- 1. I verksamhetsklass 2A, 4, 5A, 5B och 5C där utrymningsdörren betjänar högst 30 personer.
- 2. I verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C där utrymningsdörren betjänar högst 50 personer.
Undantaget innebär att utformningar är möjliga där utrymmen ansluter till en brandtekniskt avskild korridor utan att det också måste finnas en annan utrymningsdörr direkt från utrymmet. Denna lösning är vanlig för hotell vilka ofta utformas så att varje hotellrum ansluter till en brandtekniskt avskild korridor, vilken i sin tur har tillgång till utrymningsdörrar i respektive ände.
Tillgång till endast en utrymningsdörr som leder till en utrymningspassage accepteras under förutsättning att utrymningspassagen uppfyller följande:
- Utrymningspassagen utgör en gemensam del av i övrigt skilda utrymningspassager. Det innebär att det i sin tur ska vara möjligt att utrymma från utrymningspassagen till två av varandra oberoende utrymningsdörrar. Leder de till utrymningspassager ska dessa leda till säker plats. Det innebär att de inte kan avslutas med att utrymmande personer kommer in i en annan brandcell, till exempel en hotellreception.
- Utrymningspassagen är i ett enda plan. Det innebär att den behöver vara brandtekniskt avskild mot trapphus och liknande och inte ingå i utrymningspassager i andra plan.
- Utrymningspassagen får inte användas som den enda utrymningsvägen för fler än 150 personer. Antalet personer i samtliga utrymmen som använder utrymningspassagen som enda utrymningsväg behöver räknas in. Personer som kan utrymma via annan utrymningspassage behöver inte inkluderas.
Begränsningen att utrymningspassagen får utgöra den enda vägen till säker plats för högst 150 personer är till för att begränsa hur många personer som i värsta fall kan påverkas om utrymningspassagen blockeras av rök.
För utrymmen där undantaget tillämpas finns en begränsning i antalet personer per utrymningsdörr. I verksamhetsklass 2A, 4, 5A, 5B och 5C får utrymningsdörren betjäna högst 30 personer. I verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C får utrymningsdörren betjäna högst 50 personer. Undantaget får inte tillämpas i verksamhetsklass 2B och 2C.
Utrymning via fönster i marknivå
Grundkravet på tillgång till utrymningsdörrar innebär att det ska finnas tillgång till minst två utrymningsdörrar inom samma verksamhet. Ett undantag finns dock som innebär att en enda utrymningsdörr accepteras i vissa situationer om det också är möjligt att utrymma via fönster eller motsvarande direkt till det fria.
13 §
Trots 9 § får personer i verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C ha tillgång till endast en utrymningsdörr inom verksamheten om det finns möjlighet till utrymning via fönster eller motsvarande. Utrymning via fönster eller motsvarande är möjligt om följande är uppfyllt:
- 1. Fönstret leder till säker plats.
- 2. Fönstrets underkant är högst 2,0 meter ovan utanförliggande marknivå.
- 3. Högst 50 personer i respektive verksamhet förväntas utrymma på detta sätt.
- 4. Högst 30 personer utrymmer per fönster.
Undantaget är till för att fönster eller motsvarande ska kunna användas för utrymning i markplanet i de verksamheter där det är möjligt att utrymma på detta sätt.
Utrymning via fönster eller motsvarande accepteras i verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C om följande uppfylls:
- Fönstret leder direkt till säker plats. Det innebär att fönstret inte får leda ut utrymmande personer på ett tak eller liknande.
- Fönstrets underkant är högst 2,0 meter ovan utanförliggande marknivå. Det är för att personer på egen hand ska kunna ta sig ut och därefter förflytta sig bort från byggnaden.
- Högst 50 personer i varje verksamhet förväntas utrymma på detta sätt.
- Högst 30 personer utrymmer per fönster.
Med fönster eller motsvarande avses förutom fönster även exempelvis balkong, altan eller liknande.
Utrymning via fönster är mer komplicerat än utrymning via en dörr. Antalet personer i en verksamhet som får utrymma genom fönster är därför begränsat. Genom att begränsa antalet personer som utrymmer per enskilt fönster säkerställs ett visst flöde ut ur fönstret vid utrymning, vilket begränsar den totala utrymningstiden.
Hur fönster för utrymning ska vara utformade framgår under rubriken Utformning av fönster för utrymning nedan.
Utrymning via fönster i bostäder i småhus med mera
Grundkravet på tillgång till minst två utrymningsdörrar innebär att det ska finnas tillgång till minst två utrymningsdörrar inom en bostad. Ett undantag finns dock som innebär att en enda utrymningsdörr accepteras i verksamhetsklass 3A i byggnader i byggnadsklass 2 och 3 om även utrymning via fönster är möjlig, trots att det sker från högre höjd än vad som annars accepteras för fönster.
14 §
Trots 9 § får personer i verksamhetsklass 3A i byggnadsklass 2 och 3 ha tillgång till endast en utrymningsdörr inom verksamheten om det finns möjlighet till utrymning via fönster eller motsvarande. Utrymning via fönster eller motsvarande är möjlig om följande är uppfyllt:
- 1. Fönstret leder till säker plats.
- 2. Utrymmet med fönstret är avskilt i samma plan som fönstret.
- 3. Fönstrets underkant är belägen högst 5,0 meter ovan utanförliggande marknivå eller som alternativ högst 8,0 meter om fast stege finns.
Undantaget är till för att fönster eller motsvarande ska kunna användas för utrymning i de verksamheter där det är möjligt att utrymma på detta sätt. Utformningen är vanlig i villor och radhus.
Utrymning via fönster eller motsvarande accepteras i verksamhetsklass 3A om följande uppfylls:
- Bostaden finns i en byggnad i byggnadsklass 2 eller byggnadsklass 3.
- Fönstret leder direkt till säker plats. Det innebär att fönstret inte får leda ut utrymmande på ett tak eller liknande.
- Utrymmet där fönstret är placerat är avskilt.
- Fönstrets underkant är högst 5,0 meter ovan utanförliggande marknivå eller högst 8,0 meter ovanför utanförliggande marknivå om det finns en fast monterad stege.
Med fönster eller motsvarande avses förutom fönster även exempelvis balkong, altan eller liknande.
Undantaget får endast tillämpas i byggnader i byggnadsklass 2 eller byggnadsklass 3. Det innebär att det inte får tillämpas för byggnader i byggnadsklass 1. Anledningen till det är att bärande och avskiljande förmåga vid brand i byggnader i byggnadsklass 1 är utformade för att motstå ett fullständigt brandförlopp. Byggnadens brandskydd medger därför att personer kan invänta undsättning genom räddningstjänstassisterad utrymning, vilket är lämpligare än att personer ska behöva hoppa från en höjd som är högre än två meter.
I de fall där utrymningsstrategin förutsätter utrymning via ett fönster där personer behöver hoppa upp till fem meter eller klättra ut på en stege ska fönstret finnas i ett utrymme som kan avskiljas från andra plan i byggnaden. Avskiljningen behöver inte ha någon särskild brandteknisk klass, utan innebär bara att det ska vara möjligt för personer att stänga in till det utrymme där utrymning sker ifrån för att fördröja brandgasspridningen från till exempel en brand på underliggande plan. Det behövs för att fördröja brandgasspridningen till rummet och på så sätt underlätta möjligheten för personer att ta sig ut genom fönstret på ett säkert sätt eftersom detta kan vara förenat med svårigheter och obehag.
Om avståndet till marken nedanför fönstret är högst fem meter accepteras att personer utrymmer genom att hoppa. Att hoppa från den höjden innebär att personer riskerar att bli skadade. Det är därför inte självklart att det är möjligt för personer att röra sig bort från byggnaden. Utrymningsvägen ska därför leda till säker plats och det är därför normalt inte acceptabelt att personer hoppar ner på ett nedanförliggande tak eller liknande.
Om avståndet till marken nedanför fönstret är högst åtta meter kan utrymning ske via en fast monterad stege på byggnadens utsida. En sådan stege behöver anpassas efter den avsedda användningen och de belastningar och förhållanden som den kan förväntas utsättas för så att dess funktion säkerställs.
Utrymning via fönster med hjälp av räddningstjänsten
Grundkravet på tillgång till minst två utrymningsdörrar innebär att det ska finnas tillgång till minst två utrymningsdörrar inom samma verksamhet. Ett undantag finns dock som innebär att en enda utrymningsdörr accepteras i vissa situationer om det också är möjligt att utrymma via fönster med hjälp av räddningstjänstens utrustning. I verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C i byggnader i byggnadsklass 1 accepteras räddningstjänstassisterad utrymning under vissa förutsättningar.
15 §
Trots 9 § får personer i verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C i byggnadsklass 1 ha tillgång till endast en utrymningsdörr inom verksamheten om det finns möjlighet till räddningstjänstassisterad utrymning via fönster eller motsvarande. Räddningstjänstassisterad utrymning via fönster eller motsvarande är möjlig om följande är uppfyllt:
- 1. Räddningstjänsten har tillräcklig utrustning och förmåga.
- 2. Högst 15 personer i respektive verksamhet förväntas utrymma på detta sätt.
- 3. Storleken på brandcellen är högst 200 m2.
- 4. Insatstiden är högst 10 minuter alternativt högst 20 minuter i verksamhetsklass 1, 3A och 3B om byggnaden skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning eller boendesprinklersystem.
- 5. Fönstret är åtkomligt från uppställningsplats med avsedd utrustning.
- 6. Fönstrets underkant är placerad högst 23 meter ovanför uppställningsplats.
- 7. Uppställningsplats är belägen högst 9 meter från byggnaden.
Undantaget finns för att möjliggöra utformning av byggnader med ett vanligt, öppet trapphus. Utformningen är vanlig i flerbostadshus med mellan två och åtta våningar.
Räddningstjänstassisterad utrymning via fönster eller motsvarande accepteras i verksamhetsklass 1, 3A, 3B och 3C om följande uppfylls:
- Bostaden eller utrymmet finns i en byggnad i byggnadsklass 1.
- Räddningstjänsten har tillräcklig utrustning och förmåga för att kunna assistera vid utrymningen.
- Högst 15 personer i respektive verksamhet förväntas utrymma på detta sätt.
- Storleken på brandcellen är högst 200 m2.
- Insatstiden är högst 10 minuter alternativt högst 20 minuter i verksamhetsklass 1, 3A och 3B om byggnaden skyddas med automatisk vattensprinkleranläggning eller boendesprinklersystem.
- Fönstret är åtkomligt från uppställningsplats med avsedd utrustning.
- Fönstrets underkant är placerad högst 23 meter ovanför uppställningsplats.
- Uppställningsplats är belägen högst 9 meter från byggnaden.
Med fönster eller motsvarande avses förutom fönster även exempelvis balkong, altan eller liknande.
Räddningstjänstassisterad utrymning är endast avsedd att användas då den huvudsakliga utrymningspassagen (vanligtvis ett trapphus) är rökfylld och därmed inte möjlig att utrymma genom. I många fall kan även räddningstjänstassisterad utrymning vid ett sådant scenario undvikas om räddningstjänsten bedömer att det är möjligt för personer att stanna kvar i sina lägenheter tills att branden är under kontroll och trapphuset fritt från rök. Ibland kan även räddningstjänstassisterad utrymning av personer som sökt skydd på till exempel en balkong i brandlägenheten också genomföras, även om det inte är syftet med kravet.
Byggnader i byggnadsklass 1 ska vara utformade med bärförmåga vid brand och avskiljande konstruktioner som ger skydd mot brand- och brandgasspridning under ett fullständigt brandförlopp. Det är därmed möjligt att sådana byggnader utformas för att medge att personer i relativ säkerhet kan invänta räddningstjänsten. Av denna anledning får räddningstjänstassisterad utrymning endast tillgodoräknas i byggnader i byggnadsklass 1, och inte i byggnader i byggnadsklass 2 eller byggnadsklass 3.
Möjligheten till utrymning med hjälp av räddningstjänsten är begränsad till då högst 15 personer förväntas utrymma denna väg från en verksamhet. Det kan handla om bostadslägenheter samt mindre kontorsverksamheter, eller för enskilda rum i sådana verksamheter. Anledningen till att antalet personer som får utrymmas med hjälp av räddningstjänsten är begränsat är för att räddningstjänsten i praktiken också ska ha möjlighet att undsätta de personer som är i behov av att räddas. Personantalet är satt utifrån verksamheten, eftersom personer inom en och samma verksamhet kan antas påverkas av en och samma brand.
Om räddningstjänstassisterad utrymning tillämpas i verksamhetsklass 3B ska detta göras från ett utrymme som är åtkomligt för alla boende, till exempel ett gemensamhetsutrymme. Som alternativ kan byggnaden utformas så att räddningstjänstassisterad utrymning är möjlig från var och en av samtliga enskilda boendeenheter.
Placering av fönster och åtkomlighet för räddningstjänsten
Fönstrets underkant eller motsvarande får vara placerat som högst 23 meter ovanför räddningstjänstens uppställningsplats. Beroende på vilken typ av utrustning som räddningstjänsten förfogar över kan dock en lägre höjd vara nödvändig för att fönstret ska vara åtkomligt från uppställningsplatsen. Till exempel kan bärbar så kallad utskjutsstege normalt användas för att nå upp till 11 meter ovanför uppställningsplatsen.
Att fönster eller motsvarande ska vara åtkomligt från uppställningsplats med avsedd utrustning innebär att byggnaden och dess omgivning måste utformas på ett sätt som gör det möjligt för räddningstjänsten att i praktiken assistera personer. Det är nödvändigt att beakta till exempel avstånd från byggnaden och tänkbara hinder som exempelvis nivåskillnader, parkeringsplatser, uteplatser, buskar och träd.
Om en utskjutsstege är avsedd att användas behöver det finnas tillräcklig fri markyta nedanför fönstret samt framkomlig terräng och tillräcklig närhet från uppställningsplats för släckbil. Även för uppställning av utskjutsstege behöver placering av uteplatser, buskar och träd med mera beaktas så att uppställningen inte försvåras.
Om ett höjdfordon är avsett att användas behöver framkörningsväg och uppställningsplatser för höjdfordon finnas. Det är nödvändigt att beakta fri bredd och fri höjd samt svängradie för fordonet. Även bärighet för den väg där räddningstjänsten ska köra fram behöver säkerställas. Särskilda uppställningsplatser kan behöva anordnas. Räddningsväg och uppställningsplatser kan vid behov behöva skyltas för att säkerställa deras framkomlighet och tillgänglighet för räddningstjänsten.
Observera att uppställningsplatser och framkomlighet för fordon i syfte att räddningstjänsten ska kunna genomföra assisterad utrymning är en del av det tekniska egenskapskravet för säkerhet i händelse av brand. Därmed bedöms detta i samband med startbesked. Att räddningsfordon ska ha en generell tillgänglighet till tomten regleras däremot i Boverkets föreskrifter (2024:13) om krav på tomter m.m.
Framkomlighet för räddningsfordon
Räddningstjänstens förmåga
Trots att räddningstjänsten i vissa kommuner kan ha utrustning som gör det möjligt att nå högre än 23 meter är räddningstjänstassisterad utrymning begränsad till 23 meter i reglerna. Anledningen till det är att måttet innebär en förutsägbarhet för räddningstjänstens framtida behov av utrustning och vid situationer där utrustning behöver lånas från andra kommuner. Det skapar även en viss säkerhetsmarginal och flexibilitet för räddningstjänsten i kommuner där räddningstjänsten förfogar över utrustning som i praktiken når högre.
Detsamma gäller avståndet 9 meter från byggnaden. Även om vissa höjdfordon klarar längre horisontellt avstånd, beroende på vilken höjd som ska nås och aktuell tyngd i korgen med mera, ska kapaciteten kunna upprätthållas över tid med olika fordon och räddningstjänsten ska inte behöva göra bedömningar om det horisontella avståndet är för stort i samband med en insats.
I vilken utsträckning räddningstjänsten har tillräcklig utrustning och förmåga att assistera vid utrymning ska framgå av det kommunala handlingsprogrammet som upprättats enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter och allmänna råd om innehåll och struktur i kommunens handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst (MSBFS 2021:1). Av handlingsprogrammet bör framgå vilken typ av utrustning som räddningstjänsten förfogar över och vilka höjder dessa kan nå.
Utformning av fönster för utrymning
Ett fönster för utrymning behöver ha tillräcklig storlek och i övrigt vara utformat så att det är möjligt att utrymma genom det.
26 §
Fönster eller motsvarande för utrymning ska
- 1. vara öppningsbara utan nyckel eller annat redskap,
- 2. stanna i öppet läge efter öppning,
- 3. ha en fri öppning med minst 0,50 meter bredd,
- 4. ha en fri öppning med minst 0,60 meter höjd,
- 5. ha en summa av bredd och höjd som är minst 1,50 meter, och
- 6. ha ett avstånd från underkant till golv, plattform eller liknande på högst 1,20 meter.
Ett fönster eller annan öppning som används för utrymning behöver vara minst 0,50 meter bred och minst 0,60 meter hög. För att säkerställa att fönstret får en tillräckligt stor öppning ska dessutom summan av bredd och höjd vara minst 1,50 meter.
Samma öppningsmått gäller oavsett om fönstret är sidohängt eller öppnas genom att vridas kring en horisontell axel, ett så kallat pivåhängt fönster. Med fri öppning menas att detta mått ska vara fritt rakt utåt.
Ett fönster som ska användas för utrymning ska kunna stanna i ett stabilt öppet läge så personer inte riskerar skada sig eller behöver hålla upp fönstret samtidigt som de klättrar ut eller får hjälp av räddningstjänsten.
Avståndet till öppningens underkant på byggnadens insida får vara högst 1,20 meter från underliggande golv. Är avståndet högre behöver en plattform eller liknande finnas under fönstret för att möjliggöra att personer kan klättra upp och ut genom fönstret.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.