Brand- och utrymningslarm
Kraven på brand- och utrymningslarm finns för att säkerställa att personer som vistas i byggnaden så snabbt som möjligt ska få veta att det brinner så att byggnaden kan utrymmas innan personer utsätts för fara. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för möjlighet till utrymning vid brand
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om möjligheten till utrymning vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Möjlighet till utrymning vid brand.
Möjlighet till utrymning vid brand
Kraven på brand- och utrymningslarm utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i sjunde kapitlet Möjlighet till utrymning vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Utrymmen med krav på utrymningslarm
I byggreglerna om brandskydd ställs krav på utrymningslarm i flera typer av lokaler beroende på bland annat verksamhetsklass, personantal och avstånd till utrymningsväg.
Vilken typ av utrymningslarm som krävs beror på utrymmets användning. Utrymningslarm kan utformas antingen med akustisk signal, till exempel siren eller ringklocka, eller med talat meddelande i kombination med akustisk signal. Larm med talat meddelande används i utrymmen där information om larmets innebörd och hur berörda personer förväntas agera behöver vara tydligare än vad enbart en akustisk signal innebär.
Utrymmen där utrymningslarm med akustisk signal ska finnas
Utrymningslarm med akustisk signal används i utrymmen där personer kan förväntas ha kännedom om larmets karaktär och vilka åtgärder som ska vidtas. Akustiskt signal kan även användas i utrymmen där personer inte har kännedom om larmets karaktär, men då med begränsning i antalet personer som berörs av larmet.
43 §
Hörbarhet från utrymningslarm med akustisk signal ska finnas i följande utrymmen och tillhörande utrymningspassager:
- 1. Verksamhetsklass 2B i verksamheter med högst 600 personer.
- 2. Verksamhetsklass 3B.
- 3. Verksamhetsklass 4 i byggnader med minst nio gäster eller minst fem gästrum.
- 4. Verksamhetsklass 5A.
- 5. Verksamhetsklass 5B.
Utrymningslarm ska kunna aktiveras manuellt och av ett brandlarm utan fördröjning.
I publika lokaler där personer kan vistas utan direktkontakt med andra ska utrymningslarm kompletteras med optiska larmdon.
Trots första och andra styckena får utrymningslarm i verksamhetsklass 5B vara anpassat efter förutsättningarna för personalingripanden och de boendes förmåga att uppfatta larmsignaler.
Syftet med kravet är att uppmärksamma personer som vistas i byggnaden på att brand har uppstått och att de ska utrymma byggnaden.
De verksamhetsklasser som har krav på utrymningslarm med akustisk signal är:
- Verksamhetsklass 2B om verksamheten omfattar högst 600 personer. I verksamheter med fler än 600 personer krävs utrymningslarm med talat meddelande.
- Verksamhetsklass 3B.
- Verksamhetsklass 4 där byggnaden är avsedd för minst nio gäster eller har minst fem gästrum.
- Verksamhetsklass 5A.
- Verksamhetsklass 5B.
Hörbarhet ska även finnas i de utrymningspassager som betjänar ovan angivna verksamhetsklasser eftersom det finns behov för utrymmande att höra signalen tills att de kommit till säker plats. Det innebär också att personer som befinner sig i utrymningspassagen när larmet startar, exempelvis i ett trapphus, påbörjar utrymning istället för att fortsätta in i byggnaden och riskera att utsätta sig för fara eller försvåra utrymning för övriga personer.
Utrymningslarmet ska kunna aktiveras både manuellt och av ett brandlarm.
I verksamhetsklass 5B får larmet vara anpassat efter möjligheten till personalingripanden och de boendes förmåga att uppfatta olika larmsignaler. Det innebär till exempel att system med larmlagring kan vara aktuellt och att larmdon kan behöva anpassas till äldre personers hörselregister. Undantaget innebär att relativt stora anpassningar av larmets funktion kan göras för att anpassas till aktuell boendetyp utan att analytisk dimensionering är nödvändig.
Utrymmen där utrymningslarm med talat meddelande ska finnas
Utrymningslarm med talat meddelande i kombination med akustisk signal används främst i verksamheter med stora personantal eller verksamheter där en utökad tydlighet är nödvändig för att personer ska uppfatta larmet.
44 §
Hörbarhet från utrymningslarm med talat meddelande ska finnas i följande utrymmen och tillhörande utrymningspassager:
- 1. Verksamhetsklass 2B i verksamheter med fler än 600 personer.
- 2. Verksamhetsklass 2C.
Utrymningslarm ska kunna aktiveras manuellt och av ett brandlarm utan fördröjning.
I publika lokaler där personer med hörselnedsättning kan förväntas vistas utan direktkontakt med andra ska utrymningslarm kompletteras med optiska larmdon.
Syftet med kravet är att uppmärksamma personer som vistas i byggnaden på att brand har uppstått och att de ska utrymma byggnaden.
Utrymningslarm med talat meddelande kan förväntas förkorta den så kallade förberedelsetiden vid utrymning. Utrymningslarm med talat meddelande krävs i verksamheter med stora personantal och där personer inte i förväg kan förväntas känna till larmets karaktär och lämpliga åtgärder. Detta är information som kan ges genom det talade utrymningslarmet. Tydligheten i ett talat meddelande är också nödvändigt i lokaler avsedda före ett större antal personer om dessa kan förväntas vara påverkade av alkohol.
De verksamhetsklasser som har krav på utrymningslarm med talat meddelande är:
- Verksamhetsklass 2B där verksamheten omfattar fler än 600 personer. I verksamheter med högst 600 personer är det tillräckligt med utrymningslarm med akustisk signal.
- Verksamhetsklass 2C.
Hörbarhet ska även finnas i de utrymningspassager som betjänar angivna verksamhetsklasser eftersom det finns behov för utrymmande att höra signalen tills att de kommit till säker plats. Det innebär också att personer som befinner sig i utrymningspassagen när larmet startar, exempelvis i ett trapphus, påbörjar utrymning istället för att fortsätta in i byggnaden och riskera att utsätta sig för fara eller försvåra utrymning för övriga personer.
Utrymningslarm med akustisk signal kan vara möjliga att använda i sådana verksamheter där personer förväntas ha kännedom om larmets karaktär och vilka åtgärder som ska vidtas, till exempel i verksamheter där utrymningsövningar kan förväntas genomföras regelbundet så som skolor och liknande. Sådana utformningar behöver dock verifieras genom analytisk dimensionering.
Utrymningslarmet ska kunna aktiveras både manuellt och av ett brandlarm.
Optiska larmdon i publika utrymmen
I publika lokaler där personer med hörselnedsättning kan vistas utan kontakt med andra personer ska larmet kompletteras med optiska larmdon. Med en publik lokal avses en lokal dit allmänheten har tillträde.
Kravet omfattar till exempel hygienrum. Observera att det gäller samtliga hygienrum i den publika delen av lokalen och inte enbart sådana som är särskilt tillgänglighetsanpassade.
Kravet motsvaras av kravet på komplettering av larmutrustning i hygienrum enligt Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.
Avskilda rum där utrymningslarm ska finnas
I avskilda rum kan personer riskera att bli instängda om en brand uppkommer utanför rummet och om det inte finns någon alternativ väg ut. I avskilda lokaler för ett större antal personer ställs därför krav på utrymningslarm för att säkerställa att personer snabbt får reda på att det brinner.
45 §
Hörbarhet från utrymningslarm ska finnas i följande utrymmen om enda väg för utrymning till utrymningsdörr eller alternativ utrymningsdörr passerar genom ett annat utrymme:
- 1. Utrymmen avsedda för fler än 30 personer.
- 2. Utrymmen avsedda för fler än 10 personer om avståndet i väg för utrymning i utanförliggande utrymme är större än 10 meter.
Utrymningslarmet ska aktiveras av ett brandlarm utan fördröjning som övervakar väg för utrymning i tillräcklig omfattning.
Trots första stycket krävs inte hörbarhet från utrymningslarm om fönster eller motsvarande för utrymning finns i utrymmet och accepteras enligt 13 eller 14 §§.
Syftet med kravet är att begränsa risken för att ett större antal personer inte upptäcker en brand tillräckligt snabbt och därmed riskerar bli instängda av att vägen till en utrymningsväg spärras av brand och brandgaser.
Denna risk kan finnas om personerna är beroende av utanförliggande korridor, passage eller liknande för att nå en utrymningsväg och samtidigt inte kan överblicka förhållandena i detta utrymme. Det kan exempelvis handla om avskilda mötesrum, omklädningsrum och liknande utrymmen där personer riskerar att bli instängda av en brand i utanförliggande utrymme.
I följande fall krävs utrymningslarm:
- Om det avskilda utrymmet är avsett för fler än 30 personer, oavsett avstånd i utanförliggande utrymme till utrymningsväg.
- Om det avskilda utrymmet är avsett för fler än 10 personer samtidigt som avståndet i det utanförliggande utrymmet till utrymningsväg överstiger 10 meter.
Brandlarm som aktiverar utrymningslarmet ska övervaka väg för utrymning i tillräcklig omfattning. Med detta avses inte övervakning i det utrymme där risk för instängning föreligger, utan utanförliggande utrymmen som personerna måste passera för att nå utrymningsvägen. I vilken omfattning detektion krävs behöver avgöras vid projekteringen med hänsyn till bland annat planlösningen i utanförliggande utrymmen, placering av utrymningsvägar med mera.
Om det från det avskilda utrymmet är möjligt att utrymma via fönster direkt till det fria, och detta accepteras enligt 7 kap. 13 eller 14 §§, ställs inget krav på brand- och utrymningslarm eftersom det inte finns någon risk för att bli instängd av en brand i utanförliggande utrymme. Observera att undantaget inte gäller situationer där räddningstjänstassisterad utrymning har tillämpats. Mer information om när utrymning via fönster direkt till det fria accepteras finns på sidan Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster.
Antal utrymningsvägar och utrymning via fönster
Utformning av utrymningslarm
Ett utrymningslarm ska fungera med hög tillförlitlighet.
38 §
Utrymningslarm ska vara utformade så att de fungerar med hög tillförlitlighet. Med hänsyn till utrymningslarmets användningsområde ska följande särskilt beaktas:
- 1. Material i komponenter.
- 2. Skydd och övervakning av systemet.
- 3. Funktion vid strömbortfall i byggnaden.
- 4. Funktion vid brand i byggnaden.
Allmänt råd
Tillförlitlighet för utrymningslarm bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för brandlarm, SBF 110:8.
Tillförlitlighet för utrymningslarm med talat meddelande bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för utrymningslarm med talat meddelande, SBF 502:1.
Ett utrymningslarm ska också ha sådan förmåga att personer som vistas i byggnaden på ett effektivt sätt kan nås av information om lämpliga åtgärder vid utrymning.
39 §
Utrymningslarm ska vara utformade med sådan förmåga att berörda personer som vistas i byggnaden på ett effektivt sätt kan nås av information om lämpliga åtgärder vid utrymning. Med hänsyn till utrymmets användning ska följande särskilt beaktas:
- 1. Aktivering av larmet.
- 2. Typ av larmdon och larmsignal.
- 3. Placering och skyltning av larmdon.
- 4. Möjligheten att uppfatta larmet.
- 5. Möjligheten till manuell aktivering.
- 6. Möjlighet till effektiv räddningsinsats.
Allmänt råd
Förmåga för utrymningslarm bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för brandlarm, SBF 110:8.
Förmåga för utrymningslarm med talat meddelande bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för utrymningslarm med talat meddelande, SBF 502:1.
Tillförlitligheten och förmågan bör enligt allmänt råd verifieras med tillämpliga delar av Brandskyddsföreningens Regler för brandlarm, SBF 110:8 (akustisk signal) och Brandskyddsföreningens Regler för utrymningslarm med talat meddelande, SBF 502:1. Med tillämpliga delar avses de delar i regelverken som omfattar systemets utformning och som är av betydelse för tillförlitligheten och förmågan. Det innefattar inte krav på exempelvis skötsel, provning och underhåll.
Hög tillförlitlighet
Ett utrymningslarm ska fungera med hög tillförlitlighet. En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräckligt hög tillförlitlighet. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:
- Med material i komponenter avses till exempel att komponenter följer aktuella europastandarder på området.
- Med skydd och övervakning av systemet avses till exempel behov av automatisk kontroll av system och system för felindikering.
- Med funktion vid strömbortfall i byggnaden avses till exempel behovet av batteribackup eller motsvarande som kan upprätthålla larmets funktion under lämplig tid även vid strömbortfall till byggnaden.
- Med funktion vid brand i byggnaden avses till exempel behovet av brandsäkert förlagda kablar eller särskilt brandresistent kabel, uppdelning på olika slingor i större anläggningar, att centralutrustning är placerad i del av byggnaden som övervakas av larmet med mera.
Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.
Förmåga att varna vid brand
Ett utrymningslarm ska ha sådan förmåga att personer som vistas i byggnaden på ett effektivt sätt kan nås av information om lämpliga åtgärder vid utrymning. En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräcklig förmåga. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:
- Med aktivering av larmet avses till exempel om aktivering ska ske automatiskt eller om manuell aktivering kan accepteras och huruvida hela byggnaden ska utrymmas eller enbart den sektion där brand detekterats.
- Med typ av larmdon och larmsignal avses om signal ska ske med talat meddelande eller andra typer av larmdon, till exempel om det krävs komplettering med optiska don på grund av ljudmiljön eller för att varna personer med hörselnedsättning. Här ingår även om standardiserad signalkaraktär krävs.
- Med placering och skyltning av larmdon avses till exempel att larmdon är kompletterade med skyltning och text i tillräcklig omfattning för att utrymmande person ska kunna förstå vad larmet avser och hur de ska agera.
- Med möjligheten att uppfatta larmet avses till exempel att god hörbarhet uppnås för sovande och att tillräckligt högt hörbarhetsindex på talade meddelanden uppnås. Även risk för hög ljudvolym i närheten av vissa larmdon behöver beaktas.
- Med möjligheten till manuell aktivering avses i vilken mån manuella larmknappar krävs eller vilken möjlighet det finns att starta larmet från strategisk plats så som reception, kontrollrum eller liknande.
- Med möjlighet till effektiv räddningsinsats avses till exempel behovet av utrymningsmikrofon.
Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.
Utrymmen med krav på brandlarm
Brandlarm krävs som utgångspunkt i samtliga verksamhetsklasser där det också finns krav på utrymningslarm.
46 §
Brandlarm ska övervaka brandceller innehållande följande utrymmen och tillhörande utrymningspassager:
- 1. Verksamhetsklass 2B.
- 2. Verksamhetsklass 2C.
- 3. Verksamhetsklass 3B.
- 4. Verksamhetsklass 4 i byggnader med minst nio gäster eller minst fem gästrum.
- 5. Verksamhetsklass 5A.
- 6. Verksamhetsklass 5B.
- 7. Verksamhetsklass 5C.
Syftet med kravet är att utrymningslarmet ska aktiveras skyndsamt i de verksamheter som utrymningslarm krävs, samt i verksamheter med sängliggande patienter att personal ska få reda på att det brinner.
Brandlarm krävs i följande verksamhetsklasser:
- Verksamhetsklass 2B.
- Verksamhetsklass 2C.
- Verksamhetsklass 3B.
- Verksamhetsklass 4 i byggnader avsedda för minst nio gäster eller med minst fem gästrum.
- Verksamhetsklass 5A.
- Verksamhetsklass 5B.
- Verksamhetsklass 5C.
I verksamhetsklass 5C ställs krav på brandlarm, trots att något krav på utrymningslarm inte finns. Vilken form av varning i händelse av brand som brandlarmet ska resultera i är något som behöver anpassas till den verksamhet som bedrivs inom olika delar av verksamheten. Det kan exempelvis ske genom olika typer av larmsystem som informerar personalen om att en brand inträffat.
Utformning av brandlarm
Ett brandlarm ska fungera med hög tillförlitlighet.
36 §
Brandlarm ska vara utformade så att de med hög tillförlitlighet uppnår avsedd funktion. Med hänsyn till brandlarmets användningsområde och utrymmets miljö ska följande särskilt beaktas:
- 1. Material i komponenter.
- 2. Skydd och övervakning av systemet.
- 3. Funktion vid strömbortfall i byggnaden.
- 4. Funktion vid brand i byggnaden.
- 5. Hanteringen av fel i anläggningen.
Allmänt råd
Tillförlitlighet för brandlarm bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för brandlarm, SBF 110:8.
Ett brandlarm ska också ha med hög effektivitet ha förmåga att detektera brand och brandgaser.
37 §
Brandlarm ska vara utformade så att de med hög effektivitet har förmåga att detektera brand och brandgaser vid brand i de delar av byggnaden som skyddas, samt aktivera de funktioner som är beroende av brandlarmet. Med hänsyn till brandlarmets användningsområde, utrymmets användning och utrymmets miljö ska följande särskilt beaktas:
- 1. Typ av detektor.
- 2. Detektorplacering.
- 3. Täckningsgrad.
- 4. Tid för aktivering av styrfunktioner.
- 5. Möjligheten till manuell aktivering.
- 6. Stöd vid räddningsinsats.
Allmänt råd
Förmåga för brandlarm bör vara verifierad enligt Brandskyddsföreningens Regler för brandlarm, SBF 110:8.
Brandlarm ska utformas med hög tillförlitlighet och förmåga att snabbt och effektiv detektera brand och brandgaser och att aktivera de funktioner som ska styras vid en brand. Brandlarm utgör ofta en central del i en byggnads brandskydd då det förutom att detektera brandgaser vanligtvis styr andra viktiga funktioner som utrymningslarm, stängning av brandgasspjäll, start av fläktar med mera.
Tillförlitligheten och förmågan bör verifieras med tillämpliga delar av Brandskyddsföreningens Regler för brandlarm, SBF 110:8. Med tillämpliga delar avses de delar i regelverket som omfattar anläggningens utformning och som är av betydelse för tillförlitligheten och förmågan. Det innefattar inte krav på exempelvis skötsel, provning och underhåll.
Hög tillförlitlighet
Ett brandlarm ska vara utformar så att det med hög tillförlitlighet uppnår avsedd funktion.
En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräckligt hög tillförlitlighet. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:
- Med material i komponenter avses till exempel att komponenter uppfyller krav i aktuella europastandarder på området.
- Med skydd och övervakning av systemet avses till exempel behov av automatisk kontroll av system och system för felindikering.
- Med funktion vid strömbortfall i byggnaden avses till exempel batteribackup eller motsvarande som kan upprätthålla larmets funktion under lämplig tid även vid strömbortfall till byggnaden.
- Med funktion vid brand i byggnaden avses till exempel behovet av brandsäkert förlagda kablar eller särskilt brandresistent kabel, uppdelning på olika slingor i större anläggningar, att centralutrustning är placerad i del av byggnaden som övervakas av larmet med mera.
- Med hanteringen av fel i anläggningen avses till exempel hantering av felsignaler i anläggningen så att fel kan åtgärdas.
Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.
Förmåga att detektera brand och brandgaser
Ett brandlarm ska vara utformat så att det med hög effektivitet har förmåga att detektera brand och brandgaser i de delar av byggnaden som skyddas, samt aktivera de funktioner som är beroende av brandlarmet
En rad aspekter ska särskilt beaktas för att uppnå tillräcklig förmåga. Nedan förklaras vad som avses med de aspekter som ska beaktas:
- Med typ av detektor avses normalt rökdetektorer, men anpassning kan behövas utifrån riskmiljön och byggnadens förutsättningar.
- Med detektorplacering avses placering av detektorer i förhållande till rumsindelning och fast inredning, samt behov av detektorer i dolda utrymmen som ovan undertak med mera.
- Med täckningsgrad avses vilka områden i byggnaden som övervakas, samt vilket område som varje detektor kan antas övervaka utifrån kravet på tillräckligt snabb aktivering. Även detektion av biutrymmen kan vara nödvändigt för att uppnå det skydd som avses med brandlarmet.
- Med tid för aktivering av styrfunktioner avses tiden för aktivering av andra brandtekniska installationer. Till exempel bör utrymningslarm och andra funktioner i normalfallet starta utan onödig fördröjning.
- Med möjligheten till manuell aktivering avses placering och omfattning av larmknappar för aktivering av larmet.
- Med stöd vid räddningsinsats avses placering av brandförsvarstablå med orienteringsritningar, indelning i larmområden och behov av adresserbar detektering, indikation och skyltning på utsidan av byggnaden med mera. Observera att kravet gäller byggnadstekniska åtgärder som underlättar för räddningstjänsten när de anlänt till platsen och inte huruvida larmet automatiskt kopplas till en larmcentral eller inte. Det kan vara ett önskemål från fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren att vidarekoppla larmet till en larmcentral för att räddningsinsats inte ska fördröjas, till exempel i syfte att minimera egendomsskador i byggnaden. I byggreglerna om brandskydd finns dock krav på vidarekoppling endast om brandlarmet är ett krav för skydd mot omfattande brandspridning. Vägledning till kravet finns på sidan Skydd mot omfattande brandspridning.
Skydd mot omfattande brandspridning
Observera att listan inte är heltäckande. Andra aspekter kan vara aktuella i enskilda fall och varje anläggning behöver projekteras utifrån gällande förutsättningar och riskmiljö.
Arbetsmiljöverket ställer i vissa fall krav på brand- och utrymningslarm
För arbetsplatser ställs i vissa fall krav på brand- och utrymningslarm genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:12) om utformning av arbetsplatser.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.