Bredd i utrymningsvägar
Kraven på framkomlighet och fri bredd i utrymningsvägar finns för att säkerställa att dessa kan användas av det antal personer som kan förväntas behöva använda dem. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.
Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025
Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.
Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Preciserade krav för möjlighet till utrymning vid brand
De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
8 §
För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.
Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om möjligheten till utrymning vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Möjlighet till utrymning vid brand.
Möjlighet till utrymning vid brand
Kraven på framkomlighet och fri bredd i utrymningsvägar utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i sjunde kapitlet Möjlighet till utrymning vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.
Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.
Anpassning av krav på brandskydd vid ändring
Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.
Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som
- kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
- kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
- inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.
1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning tillämpas.
Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.
Begrepp
Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.
Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna
Utformning och framkomlighet i utrymningspassager
Att utrymningspassager är utformade på ett genomtänkt sätt är viktigt för att byggnader ska kunna utrymmas med tillräcklig säkerhet. Därför ställs särskilda krav på utformningen av dem.
26 §
Fri bredd och framkomlighet i utrymningspassager ska vara anpassad efter det antal personer som samtidigt förväntas använda utrymningspassagen.
Trappor i utrymningspassager ska vara utformade med konstant stegdjup över trappans bredd i följande fall:
- 1. I utrymningspassage som betjänar fler än 150 personer i verksamhetsklass 2B och 2C.
- 2. I utrymningspassage som betjänar verksamhetsklass 5B och 5C.
Syftet med kravet är utrymningspassager ska vara lämpligt utformade för att utrymning ska kunna ske säkert och effektivt. Utrymningspassager ska vara anpassade till byggnaden sett ur ett helhetsperspektiv och inte enbart utifrån de enskilda verksamheternas perspektiv.
Fri bredd i utrymningspassager ska anpassas efter det antal personer som samtidigt förväntas utrymma via dem. Där flera verksamheter samtidigt ska använda samma utrymningspassage ska den fria bredden i utrymningspassagen anpassas med hänsyn till personflöden från alla verksamheter. Exempel på faktorer som påverkar hur många som kan förväntas utrymma samtidigt är förekomsten och utformningen av utrymningslarm och antalet personer i brandcellen.
Vilka bredder som krävs för olika personantal framgår under rubriken Fri bredd i utrymningsvägar längre ner på denna sida.
Framkomligheten i utrymningspassager för utrymmande ska beaktas så att utrymningen kan ske säkert och effektivt. Några exempel är att dörrar behöver placeras så att de i öppet läge inte hindrar utrymning för andra personer. Om trappor förekommer behöver typ av trappa, lutning med mera beaktas. Vid utformningen av rulltrappor behöver särskild hänsyn tas om sådana ska ingå i utrymningspassage.
Trappor vid utrymning från vissa verksamhetsklasser
Om en trappa ingår i en utrymningspassage ska trappan vara utformad med konstant stegdjup över trappans bredd i följande två fall:
- Utrymningspassagen betjänar fler än 150 personer i verksamhetsklass 2B eller 2C.
- Utrymningspassagen betjänar verksamhetsklass 5B eller 5C.
Att trappor ska vara utformade med konstant stegdjup över trappans bredd innebär att spiraltrappor och svängda trappor inte får förekomma i en sådan utrymningspassage. Trappor som ändrar riktning i samband med vilplan accepteras dock förutsatt att kravet på konstant stegdjup över trappans bredd uppfylls.
Spiraltrappor och svängda trappor är olämpliga i utrymningsvägar som betjänar stora personantal. En svängd trappa innebär att den tillgängliga utrymningsbredden i trappan i praktiken är mindre än den fria bredden. Det kan sakta ned utrymningen och innebära risk för fall. Liknande risker finns för trappor som huvudsakligen är raka men som är svängda exempelvis där trapploppet byter riktning, vilket innebär att den tillgängliga bredden minskar i samband med svängen.
I verksamhetsklass 5B och 5C accepteras inte svängda trappor eftersom utrymning i dessa verksamheter är förknippad med stora svårigheter där assistans av personal kan krävas.
Svängda trappor med mycket stor radie där sådana risker inte förekommer kan vara möjliga att använda. Utformningen ska då verifieras genom analytisk dimensionering.
Fri bredd i utrymningsvägar
Krav på fri bredd i utrymningsvägar ställs dels avseende minsta fria bredd i varje enskild dörr och passage, dels avseende den sammanlagda bredden av samtliga utrymningsvägar från lokaler med stora personantal.
Utrymningsdörrar
Krav ställs på minsta fri bredd i varje enskild utrymningsdörr.
27 §
Utrymningsdörrar och alternativa utrymningsdörrar ska vara utformade enligt följande:
- 1. Fri bredd ska vara minst 0,80 meter om de betjänar högst 150 personer.
- 2. Fri bredd ska vara minst 1,15 meter om de betjänar fler än 150 personer.
Syftet med kravet är att utrymningsdörrar ska ha en sådan bredd att de medger ett acceptabelt flöde av personer genom dörren vid utrymning. Utrymningsdörrar som betjänar fler än 150 personer ska vara bredare för att vara anpassade för de större antal personer som förväntas utrymma genom dörren och de risker som kan uppstå vid hög persontäthet och köbildning där många personer försöker passera genom dörren samtidigt.
Kravet omfattar minsta mått på fri bredd i varje enskild utrymningsdörr och alternativ utrymningsdörr i en byggnad. Vilken fri bredd som krävs beror på hur många personer som dörren betjänar. Betjänar dörren högst 150 personer ska dörren ha en minsta fri bredd på 0,80 meter. Betjänar den fler än 150 personer ska den fria bredden vara minst 1,15 meter. Med fri bredd avses att inget får inkräkta på måttet. Det är inte tillåtet att exempelvis dörrbladet inkräktar på måttet när dörren är öppen.
Det antalet personer som avses är de som kan förväntas behöva använda dörren för utrymning med hänsyn tagen till att andra utrymningsdörrar kan vara blockerade och att personer kan fördelas ojämnt på olika dörrar. Med hänsyn till detta krävs normalt dörrar med fri bredd om minst 1,15 meter i verksamheter med fler än 150 personer. Men det kan vara möjligt att utforma dörrar med en fri bredd på 0,80 meter om det med säkerhet går att förutse att den inte kommer att användas av fler än 150 personer vid en utrymning.
I verksamheter med stora personantal behöver även den sammanlagda bredden av alla utrymningsvägar anpassas till personantalet. Se vidare under rubriken Stora personantal nedan.
Krav på fri höjd i utrymningsvägar finns i Boverkets föreskrifter (2024:9) om säkerhet vid användning av byggnader.
Utrymningspassager
Krav ställs på minsta bredd i utrymningspassager.
28 §
Utrymningspassager ska vara utformade enligt följande:
- 1. Fri bredd ska vara minst 0,90 meter om de betjänar högst 150 personer.
- 2. Fri bredd ska vara minst 1,20 meter om de betjänar fler än 150 personer.
Trots första stycket får ledstänger inkräkta på den fria bredden med 0,10 meter per sida.
Syftet med kravet är att utrymningspassager ska ha en sådan bredd att de medger ett acceptabelt flöde av personer genom passagen vid utrymning. Utrymningspassager som betjänar fler än 150 personer ska vara bredare för att begränsa persontätheten och för att passagen inte ska minska personflödet om denna är smalare än utrymningsdörrarna som leder till passagen.
Kravet omfattar minsta mått på fri bredd i varje enskild utrymningspassage i en byggnad. Vilken fri bredd som krävs beror på hur många personer som utrymningspassagen betjänar. Betjänar utrymningspassagen högst 150 personer ska den ha en minsta fri bredd på 0,90 meter. Betjänar den fler än 150 personer ska den fria bredden vara minst 1,20 meter. På den fria bredden får ledstänger inkräkta med högst 0,10 meter på varje sida. Med en ledstång avses en handledare som endast inkräktar på den tillgängliga utrymningsbredden i midjehöjd.
Det antalet personer som avses är de som kan förväntas använda passagen vid utrymning med hänsyn tagen till att andra utrymningspassager kan vara blockerade och att personer kan fördelas ojämnt på olika utrymningspassager. Med hänsyn till detta krävs normalt utrymningspassager med fri bredd om minst 1,20 meter i verksamheter med fler än 150 personer. Men det kan vara möjligt att utforma utrymningspassager med en fri bredd på 0,80 meter om det med säkerhet går att förutse att den inte kommer att användas av fler än 150 personer vid utrymning.
I verksamheter med stora personantal behöver även den sammanlagda bredden av alla utrymningspassager anpassas till personantalet. Den totala bredden på utrymningspassager behöver motsvara mins den som krävs för de utrymningsdörrar som ansluter till utrymningspassagen. Se vidare under rubriken Stora personantal nedan.
Stora personantal
I verksamheter med stora personantal ställs krav på den totala, sammanlagda fria bredden i samtliga utrymningsdörrar beroende på personantalet.
29 §
Utrymningsdörrar och alternativa utrymningsdörrar ska vara utformade med total fri bredd som motsvarar minst 1,00 meter per 150 personer som dörren betjänar. När en utrymningsdörr eller alternativ utrymningsdörr antas vara blockerad ska resterande dörrar vara utformade med total fri bredd som motsvarar minst 1,00 meter per 300 personer.
Syftet med kravet är att den totala utrymningstiden ska begränsas både för normalfallet och för ett scenario där en utrymningsväg inte kan nyttjas av någon anledning.
Den sammanlagda bredden av utrymningsdörrarna i en verksamhet behöver anpassas efter det antal personer som kan förväntas behöva nyttja dem. Hänsyn behöver även tas till att en utrymningsdörr kan vara blockerad, vilket innebär att övriga dörrar ska kunna hantera det antal personer som behöver utrymma. Om flera dörrar placeras bredvid varandra, och därmed kan blockeras av samma brand, behöver flera dörrar betraktas som blockerade vid beräkningen av den totala bredden.
Nedan ges ett exempel med följande förutsättningar:
- Verksamhet avsedd för 450 personer.
- Entré som har två utrymningsdörrar bredvid varandra.
- En utrymningsdörr för bakkantsutrymning.
I fallet då ingen utrymningsdörr är blockerad krävs att den sammanlagda fria bredden av alla utrymningsdörrar är minst 3 meter. I fallet då en av utrymningsdörrarna är blockerad krävs att resterande dörrar har en sammanlagd fri bredd på 1,5 meter. Följden av detta blir att utrymningsdörren i bakkant behöver ha en fri bredd på minst 1,5 meter för att kunna hantera personantalet om utrymningsdörrarna i entrén blockeras. De två dörrarna i entrén behöver tillsammans ha ett fritt mått på minst 1,5 meter för att kunna hantera personantalet om utrymningsdörren i bakkant blockeras. Det uppnås dock ändå genom kravet på minsta fria mått i varje enskild dörr är 1,15 meter.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.