Tillförlitlighet för möjlighet till utrymning

Granskad: 16 december 2024

Tekniska system som är av betydelse för möjligheten till utrymning ska ha tillräcklig robusthet. Det kan bland annat innebära att system som är beroende av strömförsörjning behöver utformas med skydd mot strömavbrott och att viktiga styrfunktioner fortsätter att fungera så länge det är väsentligt för brandskyddet. Byggreglerna om brandskydd preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet i händelse av brand i byggnader i PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om vilka regler som gäller för säkerhet i händelse av brand i byggnader. Vägledningen beskriver även hur byggregelsystemet är uppbyggt samt hur kraven på säkerhet i händelse av brand, bland flera krav, ska uppfyllas. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.

Preciserade krav för möjlighet till utrymning vid brand

De grundläggande kraven på säkerhet i händelse av brand finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

8 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet i händelse av brand som anges i 8 kap. 4 § första stycket 2 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sätt som innebär att
   1. byggnadsverkets bärförmåga vid brand kan antas bestå under en bestämd tid,
   2. utveckling och spridning av brand och rök inom byggnadsverket begränsas,
   3. spridning av brand till närliggande byggnadsverk begränsas,
   4. personer som befinner sig i byggnadsverket vid brand kan lämna det eller räddas på annat sätt, och
   5. hänsyn har tagits till räddningsmanskapets säkerhet vid brand.

Funktionskraven i byggreglerna om brandskydd, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:7) om säkerhet i händelse av brand i byggnader, preciserar kraven i PBF om möjligheten till utrymning vid brand. Funktionskraven beskrivs på sidan Möjlighet till utrymning vid brand.

Möjlighet till utrymning vid brand

Kraven på tillförlitlighet i tekniska system av betydelse för utrymning utgör preciserade krav som hör till funktionskraven i sjunde kapitlet Möjlighet till utrymning vid brand. Det är möjligt att utforma byggnaden på andra sätt än vad som anges i ett preciserat krav. En sådan utformning ska verifieras genom analytisk dimensionering. Vägledning om analytisk dimensionering finns på sidan Analytisk dimensionering.

Analytisk dimensionering

Kraven gäller vid uppförande av nya byggnader och vid ändring av byggnader för den ändrade delen. Vid ändring av befintlig byggnad får anpassning av kraven göras. Du kan läsa mer om möjligheterna för anpassning på sidan Anpassning av krav på brandskydd vid ändring.

Anpassning av krav på brandskydd vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Under övergångsperioden, fram till den 30 juni 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och om övergångsbestämmelser på sidan Säkerhet i händelse av brand.

Säkerhet i händelse av brand

Begrepp

Vägledning till begrepp som används i byggreglerna om brandskydd finns på sidan Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna.

Begrepp och definitioner i brandskyddsreglerna

Skydd mot strömbortfall

Det är viktigt att en byggnads brandskydd har betryggande robusthet så att hela eller stora delar av möjligheten till utrymning vid brand inte slås ut av enskilda händelser. För brandtekniska funktioner som är väsentliga för möjligheten till utrymning vid brand ställs krav på skydd mot strömbortfall vilket även inkluderar skydd mot strömbortfall på grund av brand.

8 §

Tekniska system som är av betydelse för möjligheten till utrymning vid brand ska upprätthålla avsedd funktion vid strömbortfall.

Kommunikationssystem och styrningar av brandtekniska installationer ska ha skydd mot felfunktion på grund av brand till dess att avsedd funktion har uppnåtts.

Trots första stycket får följande vara utformat utan att upprätthålla avsedd funktion vid strömbortfall:

  • 1. Dörröppningsautomatik om denna är utformad med skydd mot strömbortfall på grund av brand och dörren ändå kan öppnas manuellt.
  • 2. Allmänbelysning.
  • 3. Hiss som vid strömbortfall går till närmaste stannplan varifrån utrymning kan ske.
  • 4. Anordning som gör det möjligt att återvända efter passage enligt 35 § om denna är utformad med skydd mot strömbortfall på grund av brand.

Syftet med kravet är att ange nivån på tillförlitligheten i tekniska system som krävs för att säkerställa möjligheten till utrymning vid brand. Utöver det grundläggande kravet ställs särskilda krav på tillförlitlighet i vissa tekniska system i andra kapitlet.

Tekniska system som finns för att säkerställa möjligheten till utrymning vid brand kan vara omfattande och bestå av ett antal olika system. Exempel på system som omfattas är:

  • Brand- och utrymningslarm
  • Nödbelysning och vägledande markeringar
  • Hissar där personer kan bli instängda
  • Automatiska skjutdörrar
  • Dörröppningsautomatik
  • Elektriska beslag

Utgångspunkten är att tekniska system som är nödvändiga för att säkerställa möjligheten till utrymning ska upprätthålla sin brandtekniska funktion oberoende av vad strömbortfallet beror på. Det innebär att funktionen ska upprätthållas även vid avbrott i kraftmatningen in till byggnaden eftersom det kan vara nödvändigt att utrymma även vid strömbortfall. Ett system som ska upprätthålla sin funktion vid strömbortfall ska även vara utformat så att det har ett skydd mot strömbortfall på grund av brand i den utsträckning som krävs för att funktionen ska kunna upprätthållas vid brand.

Kravet innebär normalt att någon form av nödströmsförsörjning behövs för system som inte automatiskt ställs i brandläge vid strömbortfall. Någon generell tid som funktionen ska uppfyllas är inte angiven. Tiden behöver anpassas utifrån respektive installations syfte och hur väsentlig den är för att säkerställa utrymningen. Genom andra kapitlet regleras dock specifika tider för vissa tekniska system. Till exempel anges tiden för nödbelysning.

Beroende på den tekniska utformningen kan kravet på skydd mot strömbortfall utformas på olika sätt. Vilken metod som kan tillämpas beror på ett flertal faktorer och behöver avgöras i det specifika fallet. Många gånger behöver en kombination av metoder tillämpas för att säkerhetsnivån ska uppnås. Exempel på metoder som kan användas är:

  • Lokal batteribackup i respektive komponent, till exempel i nödbelysningsarmaturer.
  • Central batteribackup med brandskyddad kabel till respektive komponent.
  • Central nödströmsförsörjning med brandskyddad kabel till respektive komponent.
  • System som ställs i brandläge vid strömbortfall, exempelvis automatiska skjutdörrar som öppnar och stannar i öppet läge vid strömbortfall.

Det är också viktigt att system utformas så att fel inte fortplantar sig och påverkar andra delar eller andra system, till exempel genom att flera system är beroende av samma gruppsäkring eller jordfelsbrytare. Skydd mot strömbortfall på grund av brand behöver upprätthållas i de delar av byggnaden som är beroende av funktionen.

För vissa tekniska system medges undantag från grundkravet. Det handlar främst om tekniska system där det trots strömbortfall går att upprätthålla en viss funktion ändå.

Dörröppningsautomatik

Strömförsörjning till dörröppningsautomatik kan utformas utan skydd mot strömbortfall, om denna är försedd med ett skydd mot strömbortfall på grund av brand och om dörren i händelse av strömbortfall ändå går att öppna manuellt.

Undantaget medges eftersom det trots ett strömbortfall till byggnaden fortfarande är möjligt att öppna dörren, även om det innebär att dörren inte blir tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga. För att dörren ska betraktas som möjlig att öppna manuellt får öppningskraften i händelse av strömbortfall inte överstiga kraven i 5 kap. 34 §.

Observera att dörröppningsautomatiken ska ha ett skydd mot strömbortfall på grund av brand i byggnaden, vilket gör att funktionen säkerställs vid brand i byggnaden utanför dörrens omedelbara närhet. Skydd mot strömbortfall på grund av brand kan exempelvis uppnås genom brandresistent kabel.

Allmänbelysning

Allmänbelysning kan, även om den är väsentlig för utrymningen, utformas utan krav på skydd mot strömbortfall. Allmänbelysningen behöver inte heller ha ett skydd mot strömbortfall på grund av brand.

Allmänbelysning kan utföras utan skydd mot strömbortfall eftersom det finns krav på nödbelysning i de fall belysning krävs för att möjliggöra betryggande utrymning. Nödbelysningen utgör då ett komplement till allmänbelysningen, men redundansen finns i nödbelysningen.

Observera att för allmänbelysning i vissa utrymningspassager ställs krav på att två efter varandra följande ljuspunkter inte får slockna till följd av samma fel. Närmare beskrivning om krav på allmänbelysning finns på sidan Allmänbelysning.

Allmänbelysning

Hissar

Hissar kan utföras utan skydd mot strömbortfall om de vid strömbortfall i stället går till närmaste stannplan och öppnar dörrarna. En förutsättning är dock att det är möjligt att utrymma byggnaden från detta stannplan. Personer i hissen riskerar då inte att bli instängda vid brand och utsatta för kritiska förhållanden i hisskorgen.

Återvända efter utrymning

De anordningar som krävs för att kunna återvända genom en dörr efter att ha passerat den kan utformas med enbart skydd mot strömbortfall på grund av brand, och behöver inte utformas med ett generellt skydd mot strömbortfall.

Motivet till att anordning som gör det möjligt att återvända efter passage får utföras utan skydd mot strömbortfall är att denna funktion är avsedd att användas när en del av brandskyddet redan inte fungerat som avsett, till exempel en rökfylld utrymningspassage. Det är därför rimligt att acceptera att funktionen enbart uppnår ett skydd mot strömbortfall på grund av brand. 

Observera att undantaget inte omfattar de anordningar som krävs för återinrymning i verksamhetsklass 5A, 5B och 5C (7 kap. 36 §) eftersom utrymningsstrategin i dessa verksamheter är sådan att personalen vid utrymning alltid ska kunna återvända in i byggnaden.

Närmare beskrivning om krav på återinrymning finns på sidan Utformning av utrymningsdörrar.

Utformning av utrymningsdörrar

Kommunikationssystem och styrningar

På samma sätt som att strömförsörjningen kan vara väsentlig för en brandteknisk funktion så är det i vissa fall väsentligt att styrfunktioner och kommunikationssystem i byggnaden fungerar vid brand. Exempelvis kan därför vissa tele-, data- eller kommunikationskablar behöva ha motsvarande skydd mot felfunktion på grund av brand som strömförsörjningen.

Även här kan det finns en rad olika sätt att uppfylla kravet, exempelvis med brandresistenta eller brandsäkert förlagda kablar, alternativt att system automatiskt sätts i brandläge om kommunikationen uteblir. Skyddet behöver enbart kunna uppnås fram tills dess att avsedd funktion har uppnåtts, exempelvis att ett spjäll har stängt. 

Boverket (2024). Tillförlitlighet. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/brandskydd/utrymning/tillforlitlighet/ Hämtad 2025-01-18