Byggregelsystemet
Boverket ger ut både föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande regler som ska följas. Allmänna råd är inte bindande, utan anger ofta ett sätt att uppfylla kraven i bindande regler.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som letar efter övergripande vägledning om hur systemet med föreskrifter och allmänna råd är uppbyggt. Sidan vänder sig till dig som professionellt arbetar med dessa frågor.
Boverket ger ut föreskrifter och allmänna råd
Boverkets föreskrifter preciserar lagar från riksdagen och förordningar från regeringen. Lagar, förordningar och föreskrifter är bindande regler som ska följas. Allmänna råd är dock inte bindande. Ett allmänt råd är ofta en rekommendation om hur man kan eller bör göra, för att uppfylla ett krav i en lag, förordning eller föreskrift.
Du kan läsa mer om hur detta fungerar på sidan Boverkets regelskrivning.
När mer preciserade regler behövs inom ett område kan Boverket ge ut föreskrifter och allmänna råd, som kan användas för att bättre förstå hur den som omfattas ska handla i en viss situation. Boverket får skriva föreskrifter för de områden där vi har ett bemyndigande, vilket innebär att en förordning anger att Boverket får ge ut föreskrifter. Inom byggområdet har Boverket ett omfattande bemyndigande.
För att ge ut allmänna råd behöver en myndighet inte ha något bemyndigande, utan Boverket får ge ut allmänna råd inom sitt verksamhetsområde. Detsamma gäller vägledning. Sådan kan Boverket alltså ta fram när det finns ett behov och då är den valfri att följa.
Du kan ta del av Boverkets föreskrifter och allmänna råd i Boverkets författningssamling.
Byggherren har ansvaret för att kraven uppfylls
Det är byggherren som ansvarar för att kraven i plan- och bygglagen, PBL, plan- och byggförordningen, PBF, och tillhörande föreskrifter uppfylls. Dessa är samhällets minimikrav utifrån plan- och bygglagstiftningen. Det är naturligtvis tillåtet och möjligt att bygga bättre än vad minimikraven i reglerna anger.
5 §
Byggherren ska se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd som byggherren utför eller låter utföra genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig, ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet.
Allmänna råd och vägledning är frivilligt för byggherren att följa, men kan vara till stor hjälp i arbetet med att uppfylla kraven.
Ta reda på när föreskrifter eller allmänna råd gäller
När kraven gäller, och för vad, kan skilja sig mellan Boverkets olika föreskrifter och allmänna råd. Vissa regler gäller exempelvis vid uppförande av nya byggnader, men inte vid ändringar. Vissa gäller bara för sådant som kräver bygglov, vissa bara för allmänna platser eller tomter.
Därför behöver man först ta reda på vilka krav som gäller och vilka som inte gäller, för den aktuella åtgärden.
Det framgår av olika föreskrifter vad de har för tillämpningsområde, det vill säga när och för vad de gäller. För många föreskrifter finns det dessutom vägledning här på webben om när och hur de ska tillämpas.
Räknas flyttning av byggnad som uppförande av en ny byggnad?
Med nybyggnad avses uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats. Det kan ibland vara svårt att avgöra om en åtgärd ska räknas som ett uppförande av en ny byggnad, eller en flyttning av en byggnad. Det är viktigt att avgöra vilket som gäller, eftersom olika krav ska ställas för uppförande respektive flyttning.
4 §
I denna lag avses med
allmän plats: en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov,
bebygga: att förse ett område med ett eller flera byggnadsverk,
bebyggelse: en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader,
byggherre: den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten,
byggnad: en varaktig konstruktion som består av tak eller av tak och väggar och som är varaktigt placerad på mark eller helt eller delvis under mark eller är varaktigt placerad på en viss plats i vatten samt är avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den,
byggnadsnämnden: den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter enligt denna lag,
byggnadsverk: en byggnad eller annan anläggning,
byggprodukt: en produkt som är avsedd att stadigvarande ingå i ett byggnadsverk,
exploateringsavtal: avtal om genomförande av en detaljplan och om medfinansieringsersättning mellan en kommun och en byggherre eller en fastighetsägare avseende mark som inte ägs av kommunen, dock inte avtal mellan en kommun och staten om utbyggnad av statlig transportinfrastruktur,
genomförandetiden: den tid för genomförandet av en detaljplan som ska bestämmas enligt 4 kap. 21-25 §§,
kvartersmark: mark som enligt en detaljplan inte ska vara allmän plats eller vattenområde,
markanvisning: ett avtal mellan en kommun och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst av kommunen ägt markområde för bebyggande,
medfinansieringsersättning: ersättning som en byggherre eller en fastighetsägare i samband med genomförande av en detaljplan åtar sig att betala för en del av en kommuns kostnad för bidrag till byggande av en viss väg eller järnväg som staten eller en region ansvarar för,
miljönämnden: den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter på miljö- och hälsoskyddsområdet,
nybyggnad: uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats,
ombyggnad: ändring av en byggnad som innebär att hela byggnaden eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas,
omgivningsbuller: buller från flygplatser, industriell verksamhet, spårtrafik och vägar,
planläggning: arbetet med att ta fram en regionplan, en översiktsplan, en detaljplan eller områdesbestämmelser,
sammanhållen bebyggelse: bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark,
tillbyggnad: ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym,
tomt: ett område som inte är en allmän plats men som omfattar mark avsedd för en eller flera byggnader och mark som ligger i direkt anslutning till byggnaderna och behövs för att byggnaderna ska kunna användas för avsett ändamål,
underhåll: en eller flera åtgärder som vidtas i syfte att bibehålla eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde, och
ändring av en byggnad: en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde. Lag (2019:949) .
Grundregeln är att kraven enligt PBL och PBF vid uppförande av nya byggnader gäller även vid flyttning av en byggnad. Vissa föreskrifter gäller dock inte vid flyttning av byggnader utan enbart vid uppförande. Om byggnadsnämnden bedömer att åtgärden är en flyttning av en tidigare uppförd byggnad, får kraven under vissa förutsättningar anpassas och avsteg från kraven göras. (jfr prop. 2009/10:170 sid. 267–268)
En enklare plan- och bygglag, prop. 2009/10:170 (på Sveriges riksdags webbplats)
7 §
Vid ändring eller flyttning av en byggnad får kraven i 1 och 4 §§ anpassas och avsteg från kraven göras med hänsyn till ändringens omfattning eller flyttningens syfte samt med hänsyn till byggnadens förutsättningar och till bestämmelserna om varsamhet och förbud mot förvanskning i detta kapitel. Avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 får dock göras endast om det med hänsyn till ändringens omfattning eller flyttningens syfte och byggnadens standard är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven. Vidare får avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 alltid göras om ändringen innebär att bostäder på högst 35 kvadratmeter inreds på en vind.
Det som enligt första stycket gäller i fråga om en byggnad ska tillämpas också på andra anläggningar än byggnader.
Första och andra styckena gäller inte i fråga om krav som alltid ska uppfyllas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § 4. Lag (2014:224) .
23 §
I fråga om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska 8 kap. 7 §
första stycket andra meningen plan- och bygglagen (2010:900)
tillämpas på så sätt att det är möjligt att anpassa eller göra avsteg från kraven i 8 kap. 1 § 3 och 4 § första stycket 8 plan- och bygglagen med hänsyn till plan- och bygglagens bestämmelser om varsamhet och förbud mot förvanskning och därutöver
1. vid ombyggnad endast om det är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven, och
2. vid annan ändring av en byggnad eller vid flyttning av en byggnad i den utsträckning det är lämpligt med hänsyn till byggnadens förutsättningar.
Du kan läsa mer om vad som gäller vid flyttning av byggnad, uppförande och vad det innebär på sidan Flyttning av byggnad.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.