Luft

Granskad: 16 december 2024

Kraven på luft ska bidra till att människor har bra förutsättningar för att kunna använda byggnader utan att riskera hälsan. Byggreglerna om hygien hälsa och miljö preciserar det tekniska egenskapskravet på luft vid uppförande av byggnader i plan- och bygglagen, PBL och plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig främst till dig som exempelvis ska utöva tillsyn eller bedöma att kraven om luft i byggnader enligt Boverkets byggregler uppfylls. Sidan vänder sig även till dig som ska projektera och uppföra eller ändra en byggnad och vill veta vilka krav som ställs.

Söker du mer grundläggande kunskap om ventilation kan du läsa mer på sidorna Risker med ventilation. 

Risker med ventilation 

Kraven till skydd för hygien, hälsa och miljö preciseras i byggreglerna

Det tekniska egenskapskravet om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö som ger Boverket bemyndigande att besluta föreskrifter om luft finns i PBL. Kravet preciseras i PBF.En byggnad ska vara projekterad och utförd så att den inte medför en oacceptabel risk för användarnas eller grannarnas hygien eller hälsa, på grund av farliga partiklar eller gaser i luften. Boverket preciserar dessa krav ytterligare i Boverkets föreskrifter om hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

9 §
  För att uppfylla det krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö som anges i 8 kap. 4 § första stycket 3 plan-
och bygglagen (2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att det inte medför en oacceptabel risk för användarnas eller grannarnas hygien eller hälsa, särskilt inte som följd av
   1. utsläpp av giftig gas,
   2. förekomst av farliga partiklar eller gaser i luften,
   3. farlig strålning,
   4. förorening eller förgiftning av vatten eller mark,
   5. bristfällig hantering av avloppsvatten, rök eller fast eller flytande avfall, eller
   6. förekomst av fukt i delar av byggnadsverket eller på ytor inom byggnadsverket.

Boverkets föreskrifter (2024:8) om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall (i Boverkets författningssamling) 

Kraven gäller för åtgärder som kräver bygglov eller anmälan. Kraven gäller också för åtgärder som inte kräver bygglov eller anmälan, men då får kraven anpassas och avsteg göras, i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning.

8 §
  I fråga om en byggåtgärd som inte kräver bygglov eller anmälan enligt denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen, får kraven i 1 och 4 §§ anpassas och avsteg från kraven göras i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning. Avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 får dock göras endast om det med hänsyn till åtgärdens omfattning och byggnadens standard är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven.

Första stycket gäller inte i fråga om krav som alltid ska uppfyllas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § 4. Lag (2011:335) .

De nya byggreglerna börjar gälla 2025

Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025. Du kan läsa mer om övergångsbestämmelser på sidan om Skydd med hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall.

Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall.

Har du ett bygglov som baseras på äldre regler i Boverkets byggregler, BBR, ska du inte läsa vidare här. Se specifik äldre vägledning för BBR och ventilation på sidan Ventilation.

Ventilation

Krav vid utformning av ventilation

Boverkets byggregler om hygien, hälsa och miljö ställer krav på att byggnader ska ha en ventilation som ger en tillräcklig luftväxling. Det finns även krav på att dokumentera projektering, på luftkvalitetsdokumentation samt på drift- och underhållsinstruktioner. Det finns även specifika krav som bara gäller vid ändring. Läs mer om kraven på sidan om Utformning av ventilation  

Utformning av ventilation.

Luftkvalitet

Krav på luftkvalitet inomhus är en dimensionerande faktor vid utformning av ventilation. Läs mer om krav på luftkvalitet samt faktorer som kan påverka luftkvalitet på sidan om Luftkvalitet

Luftkvalitet

Luftföroreningar

Mängden luftföroreningar som tillförs rumsluften är en dimensionerande faktor vid utformning av ventilation. Läs mer om olika källor till föroreningar och typer av föroreningar på sidan om Luftföroreningar.

Luftföroreningar

Avsedd användning

Den avsedda användningen är en dimensionerande faktor vid utformning av ventilation. Hur byggnaden används påverkar tillförseln av och exponeringen för luftföroreningar. Vem som använder byggnaden och hur känsliga de är påverkar också vilken exponering för luftföroreningar som kan vara acceptabel. Läs mer om faktorer i användning kopplade till krav på luft på sidan om Avsedd användning.

Avsedd användning

Regler om luft - översikt

Det finns fler regler om luft än de som finns i byggreglerna om hygien, hälsa och miljö. Både hos Boverket och hos andra myndigheter. Dessa regler gäller parallellt. Du behöver känna till dem för att inte riskera att missa någon kravställning som kan begränsa din möjlighet att använda byggnaden till det du tänkt. Läs mer om andra luftrelaterade regler på sidan Regler om luft-översikt.

Regler om luft-översikt

Risker med ventilation

Som ett stöd för riskhantering vid utformning av ventilationssystem finns det specifik vägledning om kända risker du kan behöva hantera.

Där hittar du också mer grundläggande information om ventilationssystem.

Risker med ventilation

Hälsa och luft

Syftet med luftbestämmelserna i byggreglerna om hygien hälsa och miljö är att säkerställa att byggnaden inte bidrar till olägenhet på grund av dålig luftkvalitet.

Hälsoeffekter till följd av dålig luftkvalitet ingår som en del i den riskbedömning som görs vid utformningen. Läs mer möjliga hälsoeffekter på sidan Din hälsa kan påverkas av dålig luftkvalitet.

Din hälsa kan påverkas av dålig luftkvalitet

Boverket (2024). Luft. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/hygien-halsa-och-miljo/luft/ Hämtad 2025-01-18