Rumshöjd

Granskad: 16 december 2024

Rumshöjden i en byggnad får inte leda till en oacceptabel risk för användarnas hälsa. Byggreglerna preciserar det tekniska egenskapskravet om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö, som finns i PBF. Dessa nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för rumshöjd. Sidan vänder sig till dig som arbetar med att utforma och bygga och även till dig som arbetar med att pröva och bedöma om reglerna blir uppfyllda.

Kravet på rumshöjd preciseras i Boverkets byggregler

Det tekniska egenskapskravet om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö finns i plan- och bygglagen, PBL, och preciseras i plan- och byggförordningen, PBF. Boverkets byggregler preciserar hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, med hänsyn till rumshöjden, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

9 §
  För att uppfylla det krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö som anges i 8 kap. 4 § första stycket 3 plan-
och bygglagen (2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att det inte medför en oacceptabel risk för användarnas eller grannarnas hygien eller hälsa, särskilt inte som följd av
   1. utsläpp av giftig gas,
   2. förekomst av farliga partiklar eller gaser i luften,
   3. farlig strålning,
   4. förorening eller förgiftning av vatten eller mark,
   5. bristfällig hantering av avloppsvatten, rök eller fast eller flytande avfall, eller
   6. förekomst av fukt i delar av byggnadsverket eller på ytor inom byggnadsverket.

Kraven ska tillämpas vid uppförande av nya byggnader. Vid ändring av byggnader får kraven anpassas om det finns skäl.

Boverkets föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

Nya byggregler börjar gälla 2025

Boverkets nya byggregler om hygien, hälsa och miljö börjar gälla den 1 juli 2025. De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla.

Under en övergångsperiod är det möjligt att tillämpa äldre byggregler. Du kan läsa mer om när reglerna gäller och övergångsbestämmelser på sidan Krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall.

Krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall

Rumshöjden kan påverka hälsan

Om rumshöjden (takhöjden) inte är tillräcklig i ett utrymme, kan det leda till olägenheter för människors hälsa. En låg rumshöjd kan ge en upplevelse av instängdhet och trängsel, vilket i sin tur kan innebära en negativ påverkan på hälsan. Barn och ungdomar är särskilt känsliga för faktorer i miljön som påverkar den psykiska hälsan, och rumshöjd är alltså en sådan faktor.

Byggreglerna ställer krav på att rumshöjden ska vara tillräcklig för att undvika olägenheter för användarnas hälsa och vara anpassad till den avsedda användningen av rummet. Kravet på tillräcklig rumshöjd gäller för alla typer av rum i byggnader.

1 §

Rumshöjden ska vara tillräcklig för att undvika olägenheter för människors hälsa och vara anpassad till rummets avsedda användning.

Kravet på rumshöjd gäller tillsammans med de övergripande bestämmelserna i kapitel 1. De övergripande bestämmelserna ställer bland annat krav på att rumshöjd ska projekteras, utföras och kontrolleras fackmässigt. Projekteringen och kontrollerna ska också dokumenteras.

Övergripande bestämmelser - Hygien, hälsa och miljö

Att bedöma vad som är tillräcklig rumshöjd

När man bedömer vad som är en tillräcklig rumshöjd ska man bland annat beakta

  • rummets golvyta
  • hur många som vistas i rummet samtidigt
  • hur länge de vistas i rummet
  • vilka aktiviteter som utförs i rummet
  • användarnas känslighet.

Bedömningen av rumshöjden ska göras för rummet som en helhet. Om det finns enstaka konstruktionsdelar på en lägre höjd, till exempel installationer eller balkar i taket, innebär det oftast inte att rumshöjden är otillräcklig för rummet som helhet.

Krav om fri höjd och skydd mot sammanstötning finns i byggreglerna om säkerhet vid användning.  

Skydd mot sammanstötning och klämning

Kravet på tillräcklig rumshöjd gäller alla typer av rum

Den avsedda användningen av rummet ska beaktas vid utformningen. Påverkan på hälsan avgörs bland annat av hur länge man vistas i rummet. Därför kan en lägre rumshöjd accepteras i ett rum där man vistas tillfälligt, till exempel i förråd, teknikutrymmen och toaletter.

Rumshöjden kan också begränsa vilka aktiviteter som kan utföras i rummet. Ett exempel är aktiviteter som kräver gott om rörelsefrihet; den begränsas ju vid låga rumshöjder, och en person som är 2 meter lång når cirka 2,50 meter upp med fullt utsträckta armar.

Rumshöjden påverkar andra tekniska egenskaper

Rumshöjden kan dessutom påverka hur andra krav i Boverkets byggregler kan uppfyllas.  

Ljusförhållandena kan bli sämre om fönster sitter lågt

I ett rum med hög rumshöjd och högt placerade fönster kan dagsljuset nå längre in i rummet. Med lägre rumshöjd kan man inte placera fönster lika högt upp, vilket gör det svårare att uppnå kravet på tillräckligt dagsljus. I rum med låg rumshöjd kan det dessutom vara svårt att åstadkomma en god belysning, bland annat för att man ska ta särskild hänsyn till att bländning inte ska uppstå från lågt placerade armaturer.

Luftkvaliteten riskerar att bli sämre med mindre rumsvolym

Låg rumshöjd innebär också en mindre volym luft i rummet. Detta gör att luftflödet behöver vara större för att omhänderta föroreningar. Tilluftsventiler ska placeras så att de inte orsakar drag, men rumshöjden begränsar hur högt de kan placeras.  

Den termiska komforten påverkas lättare

Eftersom luften är varmare uppe under taket, medför en lägre rumshöjd att temperaturen lättare blir för hög i den zon där människor vistas. Systemen för klimatstyrning och ventilation ska anpassas så den termiska komforten inte blir oacceptabel till följd av en låg rumshöjd.

Annan lagstiftning som berör rumshöjd

Regler om rumshöjd finns även i arbetsmiljölagstiftningen. De ingår inte i den bedömning som byggnadsnämnden ska göra inför beslutet om startbesked, men de kan påverka möjligheten att använda byggnaden.

I arbetsmiljölagen finns skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

Arbetsmiljölag (1977:1160) (på Sveriges riksdags webbplats)

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om utformning av arbetsplatser regleras rumshöjden på arbetsplatser. I ett allmänt råd anges vilken den lägsta rumshöjden bör vara i arbetslokaler, undervisningslokaler och lokaler avsedda för ett större antal personer. Arbetsmiljöverket har också vägledning om arbetslokalers storlek, där rumshöjden är en parameter.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:12) om utformning av arbetsplatser (på arbetsmiljöverkets webbplats)

Lokalernas storlek beror på verksamheten (på Arbetsmiljöverkets webbplats)

Boverket (2024). Rumshöjd. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/hygien-halsa-och-miljo/rumshojd/ Hämtad 2025-01-18