Vatten- och avloppsinstallationer i byggnader
NYA REGLER 1 JULI 2025: Byggreglerna om vatten- och avloppsinstallationer i byggnader ska säkerställa tillgång till dricksvatten av god kvalitet samt säker hantering av avloppsvatten. Installationerna ska bland annat vara beständiga, inte avge föroreningar till dricksvattnet och inte främja mikrobiell tillväxt.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till dig som söker vägledning till Boverkets nya byggregler om vatten- och avloppsinstallationer i byggnader.
Se även konsekvensutredningen till de nya byggreglerna.
Nya byggregler gäller från 1 juli 2025
Den 1 juli 2025 började Boverkets nya byggregler gälla. De nya reglerna kan tillämpas direkt. Under en övergångsperiod är det även möjligt att använda Boverkets byggregler, BBR. Mer information om övergångsbestämmelserna finns här:
Krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall.
Vill du jämföra Boverkets nya byggregler med Boverkets byggregler, BBR? Se jämförelsetabeller här.
Vägledning om regler för vatten och avlopp i Boverkets byggregler, BBR, finns här.
Kraven på vatten- och avloppsinstallationer preciseras i byggreglerna
Det tekniska egenskapskravet om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall finns i plan- och bygglagen, PBL, och förtydligas i plan- och byggförordningen, PBF.
Boverkets byggregler preciserar hur en byggnad ska vara projekterad och utförd för att uppfylla det tekniska egenskapskravet med avseende på vatten- och avloppsinstallationer. Reglerna preciserar också i viss mån det tekniska egenskapskravet om hushållning med vatten.
Byggreglerna gäller vid uppförande av nya byggnader. Vid ändring får kraven anpassas om det finns skäl.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
9 §
För att uppfylla det krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö som anges i 8 kap. 4 § första stycket 3 plan-
och bygglagen (2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att det inte medför en oacceptabel risk för användarnas eller grannarnas hygien eller hälsa, särskilt inte som följd av
1. utsläpp av giftig gas,
2. förekomst av farliga partiklar eller gaser i luften,
3. farlig strålning,
4. förorening eller förgiftning av vatten eller mark,
5. bristfällig hantering av avloppsvatten, rök eller fast eller flytande avfall, eller
6. förekomst av fukt i delar av byggnadsverket eller på ytor inom byggnadsverket.
Krav på vatten- och avloppsinstallationer i byggnader
Byggnader ska vara projekterade och utförda så att vatten- och avloppsinstallationer inte medför en oacceptabel risk för människors hälsa.
Byggreglerna om vatten och avlopp reglerar därför bland annat:
- vatten- och avloppsinstallationers beständighet
- tappvatteninstallationer
- hygieniska egenskaper hos installationer i kontakt med dricksvatten
- legionella och annan mikrobiell tillväxt
- hushållning med vatten
- spillvatteninstallationer
- föra bort föroreningar
- förhindra att förorenad luft sprids till inomhusluften.
- Krav vid ändring av vatten- och avloppsinstallationer
Vatten- och avloppsinstallationers beständighet
Hygieniska krav på material i installationer för tappvatten
Krav vid ändring
8 §
Om en byggnad ändras ska den ändrade delen uppfylla kraven i 8 kap. 3–6 §§. Anpassning av dessa krav är tillåtet endast om byggnadens skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö bara skulle förbättras försumbart om kraven uppfylls.
Vid ändring ska den ändrade delen av byggnaden uppfylla nybyggnadskraven för vatten- och avloppsinstallationer avseende materialval, dricksvattenkvalitet, skydd mot återströmning och mikrobiell tillväxt i 8 kap. 3 - 6 §§.
3 §
Installationer för tappvatten ska vara utförda av material som gör att ohälsosamma koncentrationer av skadliga ämnen inte kan utlösas i tappvattnet.
4 §
Installationer för tappvatten ska ha sådana egenskaper att tappkallvattnet efter tappstället uppfyller kvalitetskraven för dricksvatten.
5 §
Installationer för tappvatten ska vara utformade så att tappvattnet inte kan förorenas av gaser eller vätskor genom återströmning eller på annat sätt.
6 §
Installationer för tappvatten ska vara utformade så att den mikrobiella tillväxten i tappvattnet inte främjas.
Installationer för tappvatten ska vara gjorda av material som inte främjar mikrobiell tillväxt i tappvattnet.
Installationer för tappvarmvatten ska vara utformade så att en vattentemperatur på lägst 50 °C kan uppnås vid tappstället.
Cirkulationsledningar för tappvarmvatten ska vara utformade så att temperaturen på tappvarmvattnet i cirkulationsledningarna inte understiger 50 °C i någon del av installationen.
Krav på vatten- och avloppsinstallationer är grundläggande för att skydda människors hälsa och därför är möjligheten att anpassa kraven vid ändringar mycket begränsade. Undantag får bara göras om det är uppenbart att det inte skulle leda till någon märkbar förbättring av byggnadens skydd för hälsa om kraven uppfylls.
Syftet är att förhindra att äldre och bristfälliga lösningar behålls trots att bättre alternativ finns och att säkerställa att ändringar inte medför oacceptabla hälsorisker.
När vatten- och avloppsinstallationer tas ur bruk ska de demonteras eller proppas så nära den vatten- och avloppsförande ledningen som möjligt. Det är särskilt viktigt eftersom oanvända rör kan vara en risk för mikrobiell tillväxt, exempelvis legionella. Det finns också andra skäl till att proppa eller demontera rör som inte längre används. Skadedjur kan börja använda rören, luftfyllda ledningar kan orsaka buller och felaktigt utförda och otäta rörgenomföringar kan orsaka brand.
Krav i andra författningar om Boverkets nya byggregler
Boverkets byggregler reglerar buller från installationer. För bostäder finns gränsvärden för högsta tillåtna ljudnivå från installationer. För lokaler avgör den avsedda användningen krav på högsta tillåtna ljudnivå. Krav på skydd mot buller i byggnader
Boverkets byggregler om säkerhet vid användning reglerar högsta tillåtna temperatur för tappvarmvatten för att minska risken för skållning. Reglerna omfattar även så kallade kokkranar. Information om dessa krav bör ingå i vattensäkerhetsdokumentationen.
Krav på säkerhet vid användning
Boverket byggregler om brandsäkerhet har inga specifika krav om vatten- och avloppsinstallationer. Däremot finns det indirekta krav, exempelvis om
- att upphängningsanordningar för installationerna inte faller ner vid brand
- brännbarhet för rörisolering, särskilt i utrymningsvägar, och installationer som passerar genom brandavskiljande konstruktioner, vilket är vanligt
- sprinklerinstallationer.
Vattensäkerhetsdokumentation
8 §
Byggnader ska projekteras
- 1. på ett fackmässigt sätt,
- 2. så att arbetet kan utföras på ett sådant sätt att kraven i denna författning uppfylls, och
- 3. så att förutsatt underhåll kan ske.
Första stycket gäller inte om det är obehövligt.
Vid ändring av byggnad får erfarenheter från den befintliga byggnaden användas.
Vattensäkerhetsdokumentationen ska underlätta framtida förvaltning, underhåll och ändringar i byggnaden. De ska också stödja kontroller av den färdiga byggnaden.
För en ny byggnad ska dokumentationen omfatta hela byggnaden. Vid ändring behöver den bara omfatta de delar som berörs. Dokumentationens omfattning beror främst på byggnadens komplexitet, men storleken har också viss betydelse. Dokumentation krävs inte om det är obehövlig eller om åtgärder inte är lov- eller anmälningspliktig.
Vattensäkerhetsdokumentationen innehåll
Byggnadens avsedda användning
Uppgifter om vilken typ av verksamhet byggnaden är avsedd för samt vilka belastningar och kravnivåer som valts med hänsyn till vattensäkerheten. Viktig information inför framtida ändringar.
Dimensionerande förutsättningarna som påverkar byggnadens förmåga att uppfylla kraven på vattensäkerhet
Exempelvis:
- beständighet – utformning av installationerna, produktval, beständighet mot korrosion, miljökrav
- riskfaktorer – installationernas beständighet över tid, möjligheten att ersätta och underhålla dolt placerade installationer som är svåra att besikta, tappvattentemperaturer, tillväxt av mikroorganismer och säkerhetsåtgärder mot legionellatillväxt (särskilt för skolor, boenden för äldre, vårdbyggnader, simhallar, hotell och byggnader med flera bostäder)
- dricksvattenkvalitet – produkters påverkan på dricksvatten, återströmningsskydd, tappvattentemperatur
- dimensioneringsförutsättningar för tappvatten- och spillvatteninstallationerna
- märkning av installationer för övrigt vatten
Tekniska lösningar och skyddsfunktioner
Exempelvis:
- Vattenfelsbrytare
- Mätpunkter för kontroll av varmvattentemperatur
- Återströmningsskydd
- Skållningsskydd
Samordning med annan dokumentation
I byggreglerna finns även krav på dokumentation av projekteringen. Det innebär dock inte att det krävs två separata dokumentationer. Projekteringsdokumentationen uppdateras vanligen till relationshandlingar när byggnaden färdigställs och kan användas som underlag till vattensäkerhetsdokumentation.
Vägledning om byggreglernas dokumentationskrav finns här.
Branschens regler, överenskommelser och standarder
Branschen har tagit fram branschregler, branschrekommendationer och branschöverenskommelser samt standarder som kan användas för att verifiera Boverkets nya byggregler för vatten- och avloppsinstallationer. Fler verifieringsunderlag håller på att tas fram, exempelvis för vattensäkerhetsdokumentation.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.