Vatten- och avloppsinstallationers beständighet
NYA REGLER 1 JULI 2025: Vatten- och avloppsinstallationer ska vara beständiga och tåla de inre och yttre belastningar de utsätts för. Kraven ska säkerställa långsiktigt fungerande och säkra installationer.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig dig som söker vägledning till Boverkets nya byggregler om vatten- och avloppsinstallationers beständighet.
Se även konsekvensutredningen till de nya byggreglerna.
Beständighet mot yttre och inre belastningar
Kravet på beständighet avser alla typer av belastningar som kan påverka vatten- och avloppsinstallationer. Bristande beständighet kan leda till skador, som i sin tur kan medföra hälsoproblem och ekonomiska konsekvenser.
Nedan beskrivs belastningar som är särskilt viktiga att beakta.
1 §
Vatten- och avloppsinstallationer ska vara utformade så att de har tillräcklig beständighet mot de yttre och inre belastningar de förväntas utsättas för.
Vid utformningen av sådana installationer ska särskild hänsyn tas till
- 1. kemiska och mikrobiella processer,
- 2. tryck,
- 3. egentyngd av vatten och krafter från vatten i rörelse,
- 4. skydd mot dämning,
- 5. utrymme för expansion, och
- 6. skydd mot frysning.
Installationer för tappvatten ska vara utformade för ett statiskt vattentryck på lägst 1 MPa och med hänsyn till den påverkan som tryckslag medför.
Kemiska och mikrobiella processer
Kemiska och mikrobiella processer kan skada vatten- och avloppsinstallationer och förkorta deras livslängd. Det kan förhindras genom att noggrant välja produkter som är typgodkända eller på annat sätt dokumenterat provade och godkända för den avsedda användningen och monterade enligt monteringsanvisningen.
Både yttre och inre kemiska processer kan försämra beständigheten. Korrosion kan uppstå på grund av ålder, materialets kvalitet, dricksvattenkvalitet och miljöförhållanden, såsom kontakt med kemikalier, eller fukt och kondens på utsidan av ledningar. Det sistnämnda beror på temperatur, hur installationerna är utförda och hur de kommer i kontakt med andra system.
Yttre korrosion kan uppstå på installationer i fuktiga miljöer och i mark på grund av det omgivande materialets egenskaper, såsom lågt pH-värde.
Mikrobiella processer kan påverka beständigheten genom biologisk nedbrytning av organiska material eller mikrobiell korrosion, särskilt i avloppsinstallationer.
I vissa områden i Sverige har dricksvattnet sådan kvalitet att det krävs avzinkningshärdiga metallegeringar i trycksatta tappvatteninstallationer, för att motverka att tappvatteninstallationerna korroderar fortare än förväntat. Korrosion kan orsaka vattenskador samt kostsamma och förtida byten av installationer.
Läs mer i Boverkets vägledning om byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten.
Vägledning om material i kontakt med dricksvatten
Tryck
Vid projektering av en tappvatteninstallation ska högt tryck och tryckslag beaktas för att undvika skador och läckage. För att undvika skador orsakade av tryckslag är det viktigt att rörledningar dimensioneras och fästs in fackmässigt. Även yttre tryck, till exempel från fordon som kör över nedgrävda ledningar, kan orsaka skador.
Tappvatteninstallationer ska klara ett statiskt tryck på minst 1 MPa. Kravet gäller hela installationen. Det är nödvändigt att vidta skyddsåtgärder, tryckreducering, om produkter som inte klarar 1 Mpa tryck installeras, exempelvis vattenanslutna hushållsmaskiner som diskmaskiner, kylskåp, kaffemaskiner och liknande.
Utrymme för expansion
Eftersom rör ändrar längd vid temperaturförändringar, termisk expansion, ska infästning av rörledningar dimensioneras så att rören kan expandera. Annars kan de krafter som uppstår påverka beständigheten. Den termiska expansionen ökar med rörens längd och med skillnaden i temperatur. Som åtgärd kan man exempelvis installera kompensatorer eller expansionslyror för att hantera större längdändringar vid långa rörsträckor.
Skydd mot dämning (baktryck)
Baktryck innebär att vatten tränger in bakvägen i en avloppsinstallation och skapar ett vattentryck. Det kan leda till att avloppsvatten tränger ut ur installationen, till exempel genom en golvbrunn eller en toalett.
Risken kan minskas genom att ta hänsyn till uppdämningshöjden i den allmänna va-anläggningen och använda återströmningsskydd.
Om avloppssystemet sätts igen kan det leda till att nivån på avloppsvattnet stiger och orsakar översvämningar och dålig lukt. Risken kan minskas med fackmässig utformning av ledningsfall och infästningar. Särskilda problem kan uppstå på avloppsledningar under byggnader med pålad platta.
Skydd mot frysning
Vatten som fryser expanderar vilket kan leda till skador på installationen och orsaka vattenskador.
Risken ökar för att en vattenledning fryser om den placeras ytterst i en klimatskärm. Ledningar i en ouppvärmd krypgrund måste skyddas mot frysning och ledningar i mark måste förläggas på ett tillräckligt djup eller isoleras.
Funktioner som begränsar läckage
2 §
Om byggnadsdelar riskerar att utsättas för vattenläckage från vatteninstallationer, ska det finnas funktioner som begränsar läckaget eller dess skadeverkningar.
Fogar på vattenledningar ska placeras så att utläckande vatten enkelt kan upptäckas och åtgärdas.
Det ska finnas funktioner som begränsar läckage från vatteninstallationer. Det kan till exempel vara vattentäta skikt, uppsamlande tråg eller utrustning som kan upptäcka och stänga av vattnet. Fogar på vattenledningar placeras så att utläckande vatten enkelt kan upptäckas och åtgärdas.
Kravet gäller inte installationer för vattenburen värme.
Syftet är att förebygga vattenskador och de hälsoproblem som de kan orsaka. Läckage från fogar på vattenledningar är en vanlig orsak till fuktskador.
Tappvattenflöde och väntetid på varmvatten
8 §
I fråga om en byggåtgärd som inte kräver bygglov eller anmälan enligt denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen, får kraven i 1 och 4 §§ anpassas och avsteg från kraven göras i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning. Avsteg från kraven i 1 § 3 och 4 § första stycket 8 får dock göras endast om det med hänsyn till åtgärdens omfattning och byggnadens standard är uppenbart oskäligt att uppfylla kraven.
Första stycket gäller inte i fråga om krav som alltid ska uppfyllas enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § 4. Lag (2011:335) .
Kravet avser vattenflöde fram till tappstället, inte flödet efter tappstället. Hela byggnadens tappvattensystem, inklusive fördelnings- och kopplingsledningar, ska därför dimensioneras så att ett tillfredsställande flöde fram till tappstället säkerställs. Dimensioneringen ska baseras på dimensioneringsflöden, inte på de reducerade flöden som vattenbesparande produkter kan ge. Vattenbesparande teknik kan användas förutsatt att flödet fram till tappstället är tillräckligt. Det ska vara möjligt att byta ut en vattenbesparande armatur mot en standardarmatur utan att det påverkar funktionen hos andra tappställen i byggnaden.
För lågt tappvattenflöde kan medföra problem:
- Varmvattnet kan kylas ner, vilket gör att rätt temperatur inte kan uppnås vid tappstället.
- Komforten försämras, särskilt om man vill ha en större vattenmängd, till exempel för att fylla kastruller eller skölja håret.
- Ett lågt flöde påverkar vilken längd ledningarna fram till blandaren kan ha för att uppnå rätt temperatur.
- Längre väntetid på varmvatten leder till högre förbrukning av vatten och energi.
- Spillvatteninstallationer kan påverkas negativt om vattenflödet blir för lågt och inte kan transportera bort föroreningar.
- Otillräckligt flöde från toaletter kan medföra tätare intervaller för spolning i avloppsledningarna, eller i värsta fall stopp.
I installationer med cirkulerande varmvatten bestäms väntetiden av blandarens dimensioneringsflöde, ledningens dimension och längd från cirkulerande varmvatten fram till blandaren. Hänsyn måste tas till att väntetiden kan öka när vattnet kyls ner av ledningarna när tappvattnet börjar tappas.
Det finns en branschrekommendation om dimensioneringsflöden och väntetid på varmvatten.
Möjlighet att stänga av vattnet
9 §
Avstängningsventiler och armaturer för avtappning av tappvattensystemet
ska finnas i tillräcklig mängd med hänsyn till byggnadens användning.
I byggnader med flera användare kan det ibland behövas underhåll eller reparationer av tappvatteninstallationer i en viss del av byggnaden. Om det finns få avstängningsmöjligheter riskerar fler användare än nödvändigt att drabbas av avbrott i vattendistributionen.
Det är viktigt att kunna begränsa en avstängning till de delar av tappvattensystemet som berörs. Om man behöver göra omfattande reparationer, exempelvis ett stambyte, kan det annars få stora konsekvenser för de boende. Långa avbrott i vattendistributionen drabbar särskilt äldre, barn, sjuka och personer med funktionsnedsättning.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.