Vatten- och avloppsinstallationers beständighet

Granskad: 16 december 2024

Vatten- och avloppsinstallationer ska vara beständiga och kunna motstå belastningar. Reglerna preciserar det tekniska egenskapskravet om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö. De börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för vatten- och avloppsinstallationers beständighet. Sidan vänder sig till dig som arbetar med att utforma och bygga och även till dig som arbetar med att bedöma om reglerna blir uppfyllda.

Beständighet mot yttre och inre belastningar

Bestämmelsen om beständighet avser alla typer av belastningar som kan påverka installationer. Den numrerade listan i 1 § innehåller exempel på belastningar och den är inte en fullständig uppräkning. Bristande beständighet kan leda till vattenskador, vilket i sin tur kan orsaka både hälsoproblem och ekonomiska skador. 

1 §

Vatten- och avloppsinstallationer ska vara utformade så att de har tillräcklig beständighet mot de yttre och inre belastningar de förväntas utsättas för.

Vid utformningen av sådana installationer ska särskild hänsyn tas till

  • 1. kemiska och mikrobiella processer,
  • 2. tryck,
  • 3. egentyngd av vatten och krafter från vatten i rörelse,
  • 4. skydd mot dämning,
  • 5. utrymme för expansion, och
  • 6. skydd mot frysning.

Installationer för tappvatten ska vara utformade för ett statiskt vattentryck på lägst 1 MPa och med hänsyn till den påverkan som tryckslag medför.

Kemiska och mikrobiella processer

Kemiska och mikrobiella processer kan skada vatten- och avloppsinstallationer och förkorta deras livslängd. Man kan förhindra detta genom att noggrant välja produkter som är anpassade för den avsedda användningen och att placera dem korrekt. 

Både yttre och inre kemiska processer kan påverka vatten- och avloppsinstallationers beständighet negativt och är vanliga orsaker till att vattenledningar försämras. Korrosion kan uppstå på grund av ålder, material, dricksvattenkvalitet och andra miljöförhållanden, såsom kontakt med olika kemikalier, eller den fukt och kondens som kan uppstå på utsidan av ledningar. Det sistnämnda är ett resultat av temperaturen samt hur installationer är utförda och hur de kommer i kontakt med andra system.

I vissa områden i Sverige är dricksvattenkvaliteten sådan att det krävs avzinkningshärdiga metallegeringar i trycksatta tappvatteninstallationer, för att motverka att tappvatteninstallationerna korroderar fortare än förväntat. Detta kan annars kan orsaka vattenskador samt kostsamma och förtida byten av installationer.

Du kan läsa mer om krav på produkter och material i kontakt med dricksvatten på sidan 

Vägledning om material i kontakt med dricksvatten

Yttre korrosion kan uppstå på installationer under mark på grund av det omgivande materialets egenskaper, såsom lågt pH-värde.

Mikrobiella processer kan påverka beständigheten genom biologisk nedbrytning av organiska material eller mikrobiell korrosion, särskilt i avloppsinstallationer.

Tryck

För att undvika skador och läckage i tappvatteninstallationer ska projekteringen ta hänsyn till högt tryck och tryckslag. Tryckslag kan undvikas genom korrekt dimensionering och infästning av ledningarna. Skador kan också uppstå av yttre tryck på nedgrävda ledningar, orsakat av exempelvis fordon. 

Installationer för tappvatten ska klara ett statiskt tryck på minst 1 MPa. Detta krav säkerställer att hela installationen är tät, även vid högt tryck. Kravet gäller installationen. Det kan det vara nödvändigt att vidta skyddsåtgärder om man installerar produkter som endast tål lägre tryck. Sådana åtgärder kan vara aktiv trycksänkning eller säkerhetsventiler.

Egentyngd av vatten och krafter från vatten i rörelse

Avloppsinstallationer kan skadas och läcka om man inte tar hänsyn till de krafter som uppstår om avloppsrören fylls vid dämning eller om vatten byter riktning i ett rör. 

Läckage från invändiga dagvattenledningar kan få allvarliga konsekvenser. Eftersom det troligen kommer att regna mer i framtiden på grund av klimatförändringar ökar också sannolikheten för höga dagvattenflöden.

Du kan läsa mer om att minskas risken vid avvattning från låglutande tak på sidan Risker med avvattning från låglutande tak.

Risker med avvattning från låglutande tak

Utrymme för expansion

Eftersom rör ändrar längd vid temperaturförändringar, termisk expansion, ska infästning av rörledningar dimensioneras så att rören kan expandera. Annars kan de krafter som uppstår påverka beständigheten. Den termiska expansionen ökar med rörens längd och med skillnaden i temperatur. Man kan exempelvis installera kompensatorer eller expansionslyror för att hantera större längdändringar vid långa rörsträckor.

Skydd mot dämning (baktryck)

Dämning innebär att vatten tränger in bakvägen i en avloppsinstallation och skapar ett vattentryck. Detta kan ge stora konsekvenser om det leder till att vatten tränger ut ur installationen, till exempel genom en toalett.

För invändiga avloppsenheter som är anslutna till spillvattensystemet kan dämning (baktryck) orsaka översvämning. Risken kan minskas eller elimineras med korrekt utförda installationer. Man kan till exempel använda återströmningsskydd.

I höga byggnader kan risken för dämning och översvämning vara särskilt problematisk. Det beror på att trycket i spillvattenledningarna i de nedre delarna av byggnaden kan bli högt om ledningarna inte är korrekt utformade.

Skydd mot frysning

Vatten som fryser i en ledning expanderar, vilket kan leda till skador på installationen och orsaka läckage. Risken ökar för att en vattenledning fryser om den placeras ytterst i en klimatskärm. 

2 §

Om byggnadsdelar riskerar att utsättas för vattenläckage från vatteninstallationer, ska det finnas funktioner som begränsar läckaget eller dess skadeverkningar.

Fogar på vattenledningar ska placeras så att utläckande vatten enkelt kan upptäckas och åtgärdas.

Det ska finnas funktioner som begränsar läckage eller dess skadeverkningar om byggnadsdelar riskerar att utsättas för vattenläckage från vatteninstallationer. Till exempel ska fogar på vattenledningar placeras så att utläckande vatten enkelt kan upptäckas och åtgärdas. Bestämmelsen gäller inte installationer för vattenburen värme.

Syftet är att förebygga vattenskador och de hälsoproblem som de kan orsaka. Läckage från fogar på vattenledningar är en vanlig orsak till fuktskador.

Man behöver avgöra i varje enskilt fall vilka funktioner som är lämpliga för att begränsa vattenläckage och dess skador.

9 §

Avstängningsventiler och armaturer för avtappning av tappvattensystemet

ska finnas i tillräcklig mängd med hänsyn till byggnadens användning.

En kontinuerlig tillgång till dricksvatten av hög kvalitet, utan onödiga avbrott, är en grundläggande förutsättning för ett modernt samhälle. I byggnader med flera användare kan det uppstå behov av underhåll eller reparation av tappvatteninstallationer i en viss del av byggnaden. Om det finns få avstängningsmöjligheter riskerar fler användare än nödvändigt att drabbas av avbrott i vattendistributionen.

En omfattande reparation av en trasig installation, ett stambyte eller liknande kan få allvarliga konsekvenser för de boende, om avstängningen inte kan begränsas till den del tappvattensystemet som behöver åtgärdas. Långa avbrott kan särskilt drabba äldre, barn, sjuka och personer med funktionsnedsättning.

Boverket (2024). Vatten- och avloppsinstallationers beständighet. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/hygien-halsa-och-miljo/vatten-avlopp/bestandighet/ Hämtad 2025-01-18