Legionella och annan mikrobiell tillväxt

Granskad: 16 december 2024

Krav på vatten- och avloppsinstallationer ska bidra till att säkra människors tillgång till dricksvatten av hög kvalitet och att mikrobiell tillväxt inte främjas i tappvatteninstallationer. Byggreglerna preciserar det tekniska egenskapskravet om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö i PBF. Reglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Krav för att förebygga Legionella och mikrobiell tillväxt

6 §

Installationer för tappvatten ska vara utformade så att den mikrobiella tillväxten i tappvattnet inte främjas.

Installationer för tappvatten ska vara gjorda av material som inte främjar mikrobiell tillväxt i tappvattnet.

Installationer för tappvarmvatten ska vara utformade så att en vattentemperatur på lägst 50 °C kan uppnås vid tappstället.

Cirkulationsledningar för tappvarmvatten ska vara utformade så att temperaturen på tappvarmvattnet i cirkulationsledningarna inte understiger 50 °C i någon del av installationen.

Varmvattnet ska vara lägst 50 grader

Tappvarmvattentemperaturen ska vara lägst 50 °C vid tappstället på grund av legionellarisken. 

Alltid minst 50 grader i varmvattencirkulationen

I cirkulationsledningar till tappvarmvatten får temperaturen inte understiga 50 °C i någon del av installationen. Det måste vara möjligt att mäta temperaturen för att kunna verifiera att kravet uppnås.

Skållningsrisk

I Boverkets författning om säkerhet vid användning finns en övre temperaturgräns för tappvarmvattnet, 65 grader. Den finns för att minska risken för skållning. Du kan läsa mer om skydd mot brännskador på sidan Skydd mot brännskador.

Skydd mot brännskador

Vad är legionellabakterier?

Legionellabakterier kan ge upphov till allvarliga sjukdomar och kan finnas i tappvatteninstallationer. Det är därför viktigt att installationerna utformas för att förhindra tillväxt av legionellabakterier och annan mikrobiell tillväxt.

Legionärssjuka och pontiacfeber

Legionellabakterier kan orsaka två olika sjukdomar, legionärssjuka och pontiacfeber. Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som ger hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor, åtföljt av torrhosta, andningssvårigheter och lungsymtom. Internationell forskning visar att framför allt nedsatt immunförsvar, rökvanor och ålder har betydelse för risken att utveckla sjukdomen. Om man andas in en stor mängd bakterier, kan dock även fullt friska människor utveckla legionärssjuka. 

I Sverige är legionärssjukan anmälningspliktig, vilket innebär att läkare måste anmäla fall av sjukdomen till Folkhälsomyndigheten. De senaste tio åren har 100–150 fall registrerats per år, varav 50–70 procent har blivit smittade i Sverige. Internationella undersökningar visar på att 5 till 30 procent av de som får legionärssjuka dör. 

Hur sprids legionellabakterier?

Legionellabakterier är så små att de kan följa med i vattendimma. Vattendimma uppstår överallt där vattenstrålar slås sönder, till exempel vid duschning, i evaporativa luftkylare och i bubbelbad. Legionellabakterier kan hamna i lungorna via vattendroppar som man andas in. I lungorna är det gynnsam temperatur för legionellabakterier att föröka sig.

Att dricka vatten som innehåller legionellabakterier anses däremot inte farligt.

Förekomst, tillväxt och avdödning av legionellabakterier

Legionellabakterier finns naturligt i små mängder i vattendrag, sjöar och mark. Vid temperaturer under ca 20 °C är bakterierna vilande, vilket innebär att de inte förökar sig. De förökar sig vid temperaturer mellan ca 20 °C och 45 °C, framför allt mellan 35 °C och 40 °C.

Illustration på en termomerter där temperatuter visas för bland annat optimal tillväxt. Illustrationen visar temperaturområde för legionellbakterien. Illustration: Altefur Development / Boverket

I dricksvatten och varmvatten finns tillräckligt med näringsämnen för att bakterierna ska kunna växa till. Tillväxten påverkas av näring, temperatur och tid. Tiden är också viktig när det gäller möjligheten att ta död på bakterierna.

Legionellabakterier kan växa till band annat i:

  • beredare där inte hela vattenvolymen kan värmas upp till temperaturer över 50 °C, till exempel beredare där värmestavar eller sköldar inte värmer bottenvattnet.
  • beredare som har avlagringar på bottnen och inte går att rengöra.
  • ledningsdelar där vattnet blir stillastående, till exempel kopplingsledningar som används sällan, avsättningar för tillkommande ledningar eller avstängda ledningar.
  • material, till exempel vissa organiska material.

Mer information hos andra myndigheter

Folkhälsomyndigheten har en vägledning om "Legionella i miljön".

Legionella i miljön (På Folkhälsomyndighetens webbplats)

Skriften "Legionella i vatteninstallationer - Tekniska faktorer med risk för samhällsförvärvad legionellainfektion" har tagits fram av Boverket, Smittskyddsinstitutet och VVS-installatörerna.

Tappkallvattnet ska inte kunna värmas upp oavsiktligt

Kravet syftar både till att inte främja mikrobiell tillväxt i tappkallvatten och att hushålla med vatten.

7 §

Installationer för tappkallvatten ska vara utformade så att tappkallvattnet inte värms upp oavsiktligt.

Det tappkallvatten som kommer in i byggnaden är ofta kallare än det kallvatten som kommer ut ur kranen. Tappkallvatteninstallationer ska dimensioneras, isoleras och placeras så att tappkallvattnet inte värms upp oavsiktligt, exempelvis av ledningar till värmesystemet, golvvärme, tappvarmvatten med varmvattencirkulation eller i schakt med otillräckligt isolerade ledningar. 

Om kallvattnet värms upp för mycket inom byggnaden kan man behöva spola längre för att få önskad kallvattentemperatur. Det kan alltså medföra slöseri med vatten.

Boverket (2024). Legionella. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/hygien-halsa-och-miljo/vatten-avlopp/legionella/ Hämtad 2024-12-18