Flytta en skidlift eller annan linbaneanläggning

Granskad:

När en begagnad skidlift köps och flyttas till en ny plats måste köparen och anläggningsägaren följa vissa regler. Vilket land som den är köpt ifrån kan ha avgörande betydelse.

Krav på bygglov

Det är även viktigt att notera att det krävs bygglov för att anordna, flytta eller väsentligt ändra skidbackar med liftar. Länk till mer information om lovplikten finns i "Relaterad information".

Kontakta ett nationellt besiktningsorgan

Innan en flyttad begagnad anläggning får tas i bruk ska den besiktigas av ett nationellt besiktningsorgan som är ackrediterat för uppgiften. För att få en uppfattning om hur mycket som måste bytas ut för att få den begagnade liften accepterad i Sverige, bör man som köpare eller anläggningsägare kontakta ett nationellt besiktningsorgan innan anläggningen köps.

Uppgifter om nationella besiktningsorgan (kontrollorgan) och vilka områden de är ackrediterade för finns på Swedacs webbplats. Se "Relaterad information".

Det finns fyra typfall

Exempel på linbaneanläggningar är släpliftar, stolliftar, gondolbanor, kabinbanor och bergbanor. Det finns i huvudsak fyra fall som kan behöva belysas närmare:

  1. Anläggningen är släppt på marknaden inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) efter den 21 april 2018 och uppfyller kraven i förordningen för linbaneanläggningar ((EU) 2016/424)
  2. Anläggningen är släppt på marknaden inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) efter den 3 maj 2004 och uppfyller kraven i direktivet för linbaneanläggningar (2000/9/EG)
  3. Anläggningen är släppt på marknaden inom EES innan den 3 maj 2004 och uppfyller inte direktivets krav.
  4. Anläggningen har använts utanför EES och ska nu flyttas till Sverige.

Notera att den 21 april 2018 upphör direktivet (2000/9/EG) att gälla och att det därefter är krav enligt förordning ((EU) 2016/424) som gäller.

Det här gäller för alla fallen

För alla typfallen gäller att den färdiga anläggningen måste besiktas av ett nationellt besiktningsorgan innan den får tas i bruk. I normalfallet är det fråga om en första besiktning. Om man behåller vissa delar av en tidigare anläggning som man önskar bara delvis ersätta med den flyttade anläggningen, kan det ibland bli fråga om en besiktning av en ändrad befintlig anläggning, så kallad revisionsbesiktning.

Det här gäller i fall 1

Det är inga särskilda problem att flytta en anläggning som installerats efter den 21 april 2018, eftersom den redan är släppt på marknaden inom EES efter det att förordningen om linbaneanläggningar (EU) 2016/424 började gälla. Därmed uppfyller anläggningen redan de aktuella kraven och har då rätt till fri rörlighet inom EES, utan några nationella hinder. Detta gäller under förutsättning att kraven i förordningen inte har ändrats sedan anläggningen installerades.

Det här gäller i fall 2

Innan den 21 april 2018 är det i detta fall inga särskilda problem att flytta en anläggning, eftersom den tidigare är släppt på marknaden inom EES. Därmed uppfyller anläggningen redan de aktuella kraven i direktivet. Den har då rätt till fri rörlighet inom EES, utan några nationella hinder. Detta gäller under förutsättning att kraven i direktivet inte har ändrats sedan anläggningen installerades.

Efter den 21 april 2018 gäller inte direktivet längre. Utifrån förordningens perspektiv är dock anläggningen med dess säkerhetskomponenter och delsystem redan släppt på marknaden. En grundläggande regel inom EU-rätten är att en produkt bara kan släppas ut på marknaden inom EES en gång. För en sådan lift behöver man därför bara bestyrka att den uppfyller förordningen om så stora delar av liften byts ut att den anses vara en ny lift.

När en begagnad anläggning flyttas inom Sverige eller till Sverige enligt fall 2 efter den 21 april 2018, betraktas den dock som en ny lift i vår nationella bygglagstiftning. Detta innebär att anläggningen efter flytten ska uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i EU-förordningen. Liftens begagnade säkerhetskomponenter och delsystem måste dock inte genomgå förordningens bestyrkandeprocedurer. Säkerhetskomponenterna och delsystemen är ju redan släppta på marknaden inom EES tidigare. I fall där säkerhetskomponenter och delsystem behöver bytas ut ska de nya delsystemen och säkerhetskomponenterna bestyrkas.

Det här gäller i fall 3

Utifrån direktivets perspektiv (innan 2018-04-21) och förordningens perspektiv (efter 2018-04-21) är anläggningen med dess säkerhetskomponenter och delsystem redan släppt på marknaden. En grundläggande regel inom EU-rätten är att en produkt bara kan släppas ut på marknaden inom EES en gång. För en sådan lift behöver man därför bara bestyrka att den uppfyller direktivet eller förordningen om så stora delar av liften byts ut att den anses vara en ny lift.

När en begagnad anläggning flyttas inom Sverige eller till Sverige enligt fall 3, betraktas den dock som en ny lift i vår nationella bygglagstiftning. Detta innebär att anläggningen efter flytten ska uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i EU-direktivet (innan 2018-04-21) eller EU-förordningen (efter 2018-04-21). Liftens begagnade säkerhetskomponenter och delsystem måste dock inte genomgå direktivets eller förordningens bestyrkandeprocedurer. Säkerhetskomponenterna och delsystemen är ju redan släppta på marknaden inom EES tidigare. I fall där säkerhetskomponenter och delsystem behöver bytas ut ska de nya delsystemen och säkerhetskomponenterna bestyrkas.

Det här gäller i fall 4

I detta fall ska anläggningen med dess säkerhetskomponenter och delsystem fullt ut uppfylla direktivets krav (innan 2018-04-21) eller förordningens krav (efter 2018-04-21). Anläggningen är inte tidigare släppt på marknaden inom EES och betraktas därför som en ny produkt utifrån direktivets och förordningens perspektiv.

Boverket (2021). Flytta en skidlift. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/motordrivna-anordningar/boverkets-foreskrifter/linbaneanlaggningar/flytta-en-skidlift/ Hämtad 2025-01-22