Säkra fönster och balkongdörrar

Granskad: 16 december 2024

Kraven på säkerhetsanordningar för fönster och balkongdörrar ska minska risken att barn faller ut och skadar sig. Byggreglerna preciserar det tekniska egenskapskravet om säkerhet vid användning i plan- och byggförordningen, PBF. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som finns gällande barnsäkra fönster i en byggnad. Den vänder sig till dig som arbetar med att utforma, projektera och bygga en byggnad och även till dig som arbetar med att bedöma om reglerna är uppfyllda.

Kraven på barnsäkra fönster preciseras i byggreglerna

De grundläggande kraven på säkerhet vid användning finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Byggreglerna preciserar hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet. Ett krav är att öppningsbara fönster och dörrar ska ha säkerhetsanordningar så att barn inte kan falla ut.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

13 §
  För att uppfylla det krav på skydd mot buller som anges i 8 kap. 4 § första stycket 5 plan- och bygglagen (2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att buller, som uppfattas av användarna eller andra personer i närheten av byggnadsverket, ligger på en nivå som inte medför en oacceptabel risk för dessa personers hälsa och som möjliggör sömn, vila och arbete under tillfredsställande förhållanden.

Kraven ska tillämpas vid uppförande av nya byggnader. Vid ändring av byggnad får kraven anpassas om det finns skäl.

Anpassning av krav på säkerhet vid användning vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

De nya byggreglerna börjar gälla 2025  

Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025. De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla.

Under en övergångsperiod kan man tillämpa äldre byggregler för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, och arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring av
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller, och om övergångsbestämmelser, på sidan Krav på säkerhet vid användning.

Krav på säkerhet vid användning

Säkerhetsanordningar för fönster och balkongdörrar

Små barn ska inte kunna öppna fönster och dörrar, där det finns en risk att de faller ut och skadar sig. Därför måste öppningsbara fönster vara försedda med säkerhetsanordningar, till exempel spärrar. Detsamma gäller för balkongdörrar, för dörrar ut till exempelvis en takterrass eller altan med hög fallhöjd samt för öppningsbara delar i glaspartier, såsom balkonginglasningar.

Kravet gäller i utrymmen där yngre barn kan vistas. Med utrymmen där yngre barn kan vistas avses rum, delar av rum eller utrymmen där den avsedda användningen innebär att man kan förvänta sig att barn yngre än 6 år vistas utan ständig tillsyn av vuxna. Några exempel är bostadslägenheter och gemensamma utrymmen i bostadshus som korridorer och trapphus. Med bostadslägenheter avses bostäder i både flerbostadshus och småhus.

Även hotellrum och utrymmen i förskolor, barnavårdscentraler, bibliotek, köpcentrum och andra liknande lokaler räknas som utrymmen där yngre barn kan vistas.

4 §

I utrymmen där yngre barn kan vistas, ska öppningsbara fönster, samt balkongdörrar och liknande, ha säkerhetsanordningar som minimerar risken att barn faller ut.

Om avståndet mellan karmöppningen och golvet är mindre än 0,60 meter, ska säkerhetsanordningarna ha funktioner som kan fixera fönstret eller dörren

  • 1. i stängt läge, och
  • 2. i ett läge med en öppning som är högst 100 mm.

Kraven i första och andra styckena gäller inte om fallhöjden är mindre än 2,0 meter, eller om avståndet är större än 1,8 meter mellan karmöppningen och golvet.

5 §

I denna författning avses med

driftutrymme: utrymme som huvudsakligen används för byggnaders drift och skötsel,

eldstad: fast anordning för förbränning av fast, flytande eller gasformigt bränsle,

kommunikationsutrymme: utrymme i en byggnad som huvudsakligen används till förflyttning,

publik lokal: lokal dit allmänheten har tillträde,

utrymme där yngre barn kan vistas: rum, delar av rum eller utrymmen där det med hänsyn till den avsedda användningen kan förväntas att barn som är yngre än sex år vistas utan ständig tillsyn av vuxna, och

värmeinstallation: installation som omfattar utrustning för värmeproduktion, värmedistribution och värmeavgivning.

Hur ska skydden vara utformade?

Säkerhetsanordningarna ska vara utformade så att de inte kan hävas av barn. Det finns standarder för provning av barnsäkerheten.

När gäller kravet på säkerhetsanordningar inte?

Säkerhetsanordningar krävs inte, om fallhöjden är mindre än 2,0 meter. Kraven gäller inte heller fönster som sitter 1,8 meter eller mer över golvet. Måttet avser avståndet mellan golv och karmöppningens underkant. Det är så högt att risken är liten för att ett barn ska kunna nå fönstret.

När gäller krav på dubbla säkerhetsfunktioner?

Lågt sittande fönster, lägre än 0,60 meter från golvet, ska ha säkerhetsanordningar med två funktioner. Detsamma gäller för balkongdörrar. De två funktionerna som krävs är:

  • ett säkerhetsbeslag, som fixerar fönstret eller dörren i ett stängt läge 
  • en spärranordning, som begränsar hur mycket fönstret eller dörren kan öppnas, öppningsmåttet, till max 100 mm så att ett barn inte kan ta sig igenom, till exempel när man vädrar. 

Dessa båda funktioner kan vara kombinerade i ett och samma beslag. 

Illustration som visar mått för balkongdörr. Balkongdörrar ska ha ett säkerhetsbeslag som fixerar dörren i ett stängt läge och en spärranordning som begränsar öppningsmåttet till max 100 mm för att förhindra att ett barn kan ta sig igenom. Säkerhetsbeslag och spärranordning kan vara kombinerade i ett och samma beslag. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge
Illustration som visar mått för fönster. Fönster som sitter lägre än 0,60 meter, från karmöppning till golv, ska ha säkerhetsbeslag som fixerar fönstret i ett stängt läge. För att barn inte ska kunna ta sig igenom öppningen vid till exempel vädring ska det finnas en spärranordning som begränsar fönsterbågens öppningsmått till max 100 mm. Säkerhetsbeslag och spärranordning kan vara kombinerade i ett och samma beslag. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge
Boverket (2024). Säkra fönster. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/sakerhet-anvandning/sakra-fonster/ Hämtad 2025-01-18