Taksäkerhet

Granskad: 16 december 2024

Reglerna om taksäkerhet syftar till att förebygga att människor faller ner från taket, och gäller säkerheten under byggnadens användning eller drift. Det ska finnas taksäkerhetsutrustning om det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det annars är nödvändigt för användningen eller driften av byggnaden att personer tar sig upp på taket eller förflyttar sig på taket. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för taksäkerhet. Den vänder sig till dig som arbetar med att utforma, projektera och bygga en byggnad och även till dig som arbetar med att bedöma om reglerna är uppfyllda.

Kraven på taksäkerhet preciseras i byggreglerna

Det tekniska egenskapskravet om säkerhet vid användning finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet preciseras i plan- och byggförordningen, PBF. Boverkets föreskrifter preciserar hur en byggnad ska vara projekterad och utförd, för att uppfylla det tekniska egenskapskravet.

Kraven om taksäkerhet syftar till att det ska vara säkert för människor att använda byggnader och utföra arbeten på taket för byggnadens drift. 

Det finns krav på

  • tillträdesanordningar till tak
  • fasta anordningar för förflyttning på tak
  • skyddsanordningar mot fall från tak.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

10 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet vid användning som anges i 8 kap. 4 § första stycket 4 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att det vid användning eller drift inte innebär en oacceptabel risk för halkning, fall, sammanstötning, brännskador, elektriska stötar, skador av explosioner eller andra olyckor.

15 §

Byggnader ska ha följande anordningar, om det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det finns något annat skäl att anta att taket behöver beträdas för byggnadens användning eller drift

  • 1. tillträdesanordningar till tak enligt 17–18 §§,
  • 2. fasta anordningar för förflyttning på tak enligt 19 §, och
  • 3. skyddsanordningar mot fall från tak enligt 20–21 §§.

Kraven i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart obehövligt med hänsyn till personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift.

16 §

Fasta tillträdes- och skyddsanordningar ska ha tillräcklig bärförmåga och styvhet samt vara gjorda av beständigt material. Installationer som är avsedda för att förankra personlig fallskyddsutrustning ska ha sådan bärförmåga att de garanterar säkerheten om någon faller. Kravet på bärförmåga gäller även infästningar av sådana installationer.

17 §

Byggnader ska förses med fasta tillträdesanordningar till taket i den omfattning som krävs för att tillträdesvägarna ska bli säkra. Tillträdesanordningen får vara en fast monterad eller fällbar väggstege med fallskydd, om uppstigningshöjden, vid uppstigningsstället, motsvarar högst två normalvåningar. Tillträdesanordningen får vara en lös anliggande stege om risken för personskador med hänsyn till uppstigningshöjden är liten och byggnaden har en anordning som hindrar stegen från att glida i sidled eller ut från fasaden.

18 §

Fasta stegar ska avslutas så att de motverkar att barn klättrar i dem. Tak- och väggluckor, som inte är en del av en utrymningsväg, ska kunna låsas.

19 §

Det ska finnas fasta anordningar för förflyttning mellan uppstigningsställen och fasta arbetsställen på taket i sådan omfattning att risken för personskador begränsas vid förflyttning på taket. Det ska gå att förankra personlig fallskyddsutrustning i de fasta anordningarna.

Det ska finnas en avlastningsyta, om det behövs för att säkert kunna transportera arbetsmaterial och utrustning till arbetsstället.

20 §

Förankringsanordningar för personlig fallskyddsutrustning ska finnas i den omfattning som är nödvändig för personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift. Förankringsanordningar ska vara placerade så att det går att vara kontinuerligt förankrad vid förflyttning och så att risken för pendlingsfall minimeras.

21 §

Om det krävs med hänsyn till fallhöjden och takets utformning ska det finnas stadiga fotfästen vid takfot och takbrott, i den omfattning som behövs för personsäkerheten.

22 §

Fasta arbetsställen ska vara utformade med hänsyn till den totala fallhöjden, arbetets art och de risker som finns där arbetet ska utföras. Det fasta arbetsstället ska ha en uppstigningsanordning och skydd mot fall, som inte försvårar transporter av arbetsmaterial och utrustning, om det behövs för att arbetet ska kunna ske på ett säkert sätt och med en normal arbetshöjd.

23 §

Yttertak och anordningar på taket som kan beträdas ska vara utformade eller skyddade så att risken för att trampa igenom takytan eller anordningen förhindras.

24 §

Skyddsanordningar mot fallande is och snö ska finnas vid byggnaders entréer om det finns särskilda risker för personskador till följd av fallande is och snö från taket.

Kraven ska tillämpas vid uppförande av nya byggnader. Vid ändring av byggnad får kraven anpassas om det finns skäl.

Anpassning av krav på säkerhet vid användning vid ändring

Kraven gäller oavsett om åtgärden kräver bygglov, anmälan eller inget av det.

De nya byggreglerna börjar gälla 2025

Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025. De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla.

Under en övergångsperiod kan man tillämpa äldre byggregler för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, och arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring av
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Läs mer om när reglerna gäller, och om övergångsbestämmelser på sidan Krav på säkerhet vid användning. 

Krav på säkerhet vid användning

Krav på taksäkerhetsanordningar

Reglerna om taksäkerhet ska förebygga fall för personer som utför arbete på taket för byggnadens användning och drift. Det ska finnas

  • tillträdesanordningar till taket
  • fasta anordningar för att förflytta sig på taket
  • skyddsanordningar mot fall från taket.

Kraven på fasta taksäkerhetsanordningar gäller om det finns ett fast arbetsställe på taket, eller om det av annat skäl är nödvändigt för byggnadens användning eller drift att man beträder taket. 

Fast utrustning krävs inte för att man ibland behöver inspektera eller reparera taket. Detta räknas inte som användning eller drift. Snöskottning betraktas normalt inte heller som en åtgärd som är nödvändig för byggnadens drift. (Se mer om detta nedan). Därför krävs inte fasta anordningar på alla tak som kan beträdas.

Kraven på taksäkerhet gäller även om taket, eller delar av det, används som exempelvis uteplats.

10 §
  För att uppfylla det krav på säkerhet vid användning som anges i 8 kap. 4 § första stycket 4 plan- och bygglagen
(2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att det vid användning eller drift inte innebär en oacceptabel risk för halkning, fall, sammanstötning, brännskador, elektriska stötar, skador av explosioner eller andra olyckor.

15 §

Byggnader ska ha följande anordningar, om det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det finns något annat skäl att anta att taket behöver beträdas för byggnadens användning eller drift

  • 1. tillträdesanordningar till tak enligt 17–18 §§,
  • 2. fasta anordningar för förflyttning på tak enligt 19 §, och
  • 3. skyddsanordningar mot fall från tak enligt 20–21 §§.

Kraven i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart obehövligt med hänsyn till personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift.

Vad menas med ett fast arbetsställe?

Om det finns ett fast arbetsställe på taket, ska det finnas fasta taksäkerhetsanordningar. Ett exempel på ett fast arbetsställe är en skorsten som måste sotas regelbundet, för att det ska vara tillåtet att elda i en kamin eller panna. Sotarna behöver på ett säkert sätt kunna ta sig upp på taket, förflytta sig på taket från uppstigningsstället till skorstenen och sota skorstenen.

15 §

Byggnader ska ha följande anordningar, om det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det finns något annat skäl att anta att taket behöver beträdas för byggnadens användning eller drift

  • 1. tillträdesanordningar till tak enligt 17–18 §§,
  • 2. fasta anordningar för förflyttning på tak enligt 19 §, och
  • 3. skyddsanordningar mot fall från tak enligt 20–21 §§.

Kraven i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart obehövligt med hänsyn till personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift.

Andra exempel kan vara ventilationsanläggningar där filter måste bytas regelbundet, vattengångar på tak som måste hållas rena för att säkerställa takavvattningen, solfångare som behöver inspekteras för att upprätthålla funktionen och andra installationer som kräver återkommande service för byggnadens drift. En frånluftsfläkt på ett yttertak betraktas dock inte som ett fast arbetsställe, om det inte finns ett särskilt behov av regelbundet underhåll. 

För tak som beträds i yrkesmässig verksamhet gäller dessutom Arbetsmiljöverkets regler om fallskydd.

När gäller inte kraven på fasta taksäkerhetsanordningar?

Det finns ett undantag från kraven på fasta taksäkerhetsanordningar. De gäller inte, om det är uppenbart obehövligt för personsäkerheten under byggnadens användning och drift. 

Till exempel kan det anses obehövligt med fasta anordningar, om taket är platt eller låglutande, och arbetet kommer att ske långt från takets kant.

15 §

Byggnader ska ha följande anordningar, om det finns ett fast arbetsställe på taket eller om det finns något annat skäl att anta att taket behöver beträdas för byggnadens användning eller drift

  • 1. tillträdesanordningar till tak enligt 17–18 §§,
  • 2. fasta anordningar för förflyttning på tak enligt 19 §, och
  • 3. skyddsanordningar mot fall från tak enligt 20–21 §§.

Kraven i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart obehövligt med hänsyn till personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift.

Bärförmåga och styvhet

Anordningarna ska ha tillräcklig bärförmåga och styvhet samt vara gjorda av beständigt material. Installationer för att förankra fallskydd, och dess infästningar, ska klara en dynamisk last av en människa som faller.

Det finns standarder och handböcker som kan ge mer konkret stöd för att beräkna och prova beständigheten och dynamisk last för skyddsanordningarna.

16 §

Fasta tillträdes- och skyddsanordningar ska ha tillräcklig bärförmåga och styvhet samt vara gjorda av beständigt material. Installationer som är avsedda för att förankra personlig fallskyddsutrustning ska ha sådan bärförmåga att de garanterar säkerheten om någon faller. Kravet på bärförmåga gäller även infästningar av sådana installationer.

Nyttiga laster

Tillträdesanordningar till taket

Om uppstigningshöjden vid uppstigningsstället motsvarar högst två normalvåningar kan tillträdesanordningen till taket vara en stege, som är fast monterad eller fällbar och har fallskydd. Om uppstigningshöjden är högre än två normalvåningar ska det i stället finnas en invändig uppstigningsanordning till taket.

En lös stege får användas vid små uppstigningshöjder. Det ska då finnas ett glidskydd, som förhindrar att stegen glider i sidled eller lossnar från fasaden. För att bedöma om det är säkert att använda en lös stege, kan byggherren använda standarder och handböcker. En fördel med att inte ha en fast stege, är att risken minskar att obehöriga tar sig upp på taket. 

Fasta stegar ska avslutas på ett sätt som förhindrar att barn eller obehöriga klättrar på dem och riskerar att falla eller skada sig. Stegar som leder upp till tak ska utformas så att barn inte kan nå stegen. Tak- och väggluckor ska kunna låsas, om de inte ingår i en utrymningsväg och därför måste hållas öppna.

17 §

Byggnader ska förses med fasta tillträdesanordningar till taket i den omfattning som krävs för att tillträdesvägarna ska bli säkra. Tillträdesanordningen får vara en fast monterad eller fällbar väggstege med fallskydd, om uppstigningshöjden, vid uppstigningsstället, motsvarar högst två normalvåningar. Tillträdesanordningen får vara en lös anliggande stege om risken för personskador med hänsyn till uppstigningshöjden är liten och byggnaden har en anordning som hindrar stegen från att glida i sidled eller ut från fasaden.

18 §

Fasta stegar ska avslutas så att de motverkar att barn klättrar i dem. Tak- och väggluckor, som inte är en del av en utrymningsväg, ska kunna låsas.

Fasta anordningar för att förflytta sig på taket

Det ska finnas fasta anordningar för att förflytta sig, mellan uppstigningsställen och fasta arbetsställen på taket. Det kan vara takstegar för förflyttning i höjdled och gångbryggor för förflyttning i sidled. Vilka anordningar som behövs, ska bedömas med hänsyn till takets lutning, takmaterialets friktion med mera. Man ska dessutom kunna förankra sin personliga fallskyddsutrustning i dem. Det finns standarder för provning av att de klarar belastningen.

Det ska finnas en avlastningsyta om det behövs för att säkert kunna transportera arbetsmaterial och utrustning till arbetsstället. Det kan behövas till exempel vid tillträdesluckor och andra övergångar, särskilt om taklutningen överstiger 1:10. Avlastningsytan kan vara en vanlig gångbrygga.  

19 §

Det ska finnas fasta anordningar för förflyttning mellan uppstigningsställen och fasta arbetsställen på taket i sådan omfattning att risken för personskador begränsas vid förflyttning på taket. Det ska gå att förankra personlig fallskyddsutrustning i de fasta anordningarna.

Det ska finnas en avlastningsyta, om det behövs för att säkert kunna transportera arbetsmaterial och utrustning till arbetsstället.

Snöskottning räknas inte som nödvändigt för driften

Snöskottning behövs inte i de allra flesta fall för byggnadens drift. Om takkonstruktionen har dimensionerats och utförts korrekt, samt underhållits så att den inte har försämrats, finns det ingen anledning att skotta taket på grund av risk för kollaps. Detta gäller särskilt för småhus, där risken för skador vid snöskottning ofta är högre än risken för att taket ska kollapsa.

De flesta tak tål den snölast som kan förväntas, även under en mycket snörik vinter. Tak ska dimensioneras för den snölast som återkommer i genomsnitt en gång per 50 år, tillsammans med ett stort säkerhetspåslag. 

Om det ändå blir nödvändigt att skotta taket bör det göras enligt en skottningsplan. Den kan visa var taket har starka respektive svagare områden, för att förhindra att själva skottningen orsakar takets kollaps. Stora tak med bärande korrugerad plåt kan vara särskilt känsliga för hur skottningen utförs. Många har gerberskarvar, som kräver en viss lastfördelning. Vid snöskottning kan lastfördelningen förändras på ett sätt som kan öka risken för kollaps.  

Läs mer i vägledningen om snölaster. 

Snölaster

Förankringsanordningar för personlig fallskyddsutrustning

Det ska finnas anordningar där man kan förankra sin personliga fallskyddsutrustning, till exempel i nockräcken, takstegar, gångbryggor eller förankringsöglor. Förankringspunkterna ska vara tillräckligt många, och så placerade, att man kan vara kontinuerligt förankrad när man förflyttar sig på taket, och så att risken för pendlingsfall minimeras, särskilt vid ytterhörn och gavelkanter.

Ett pendlingsfall är ett typ av fall som kan inträffa när en person som använder fallskyddsutrustning rör sig i sidled från sin förankringspunkt. Om en person faller, kan personen svinga som en pendel, eftersom säkerhetslinan gör att man svingar åt sidan i stället för att falla rakt ner. Det kan vara farligt eftersom personen riskerar att slå i något hårt, som en vägg eller ett föremål, under pendelrörelsen.

20 §

Förankringsanordningar för personlig fallskyddsutrustning ska finnas i den omfattning som är nödvändig för personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift. Förankringsanordningar ska vara placerade så att det går att vara kontinuerligt förankrad vid förflyttning och så att risken för pendlingsfall minimeras.

Fotfästen vid takfot och takbrott

Det ska finnas fotfästen vid takfot och takbrott, för personsäkerheten vid arbeten som rensning av vattengångar. Skydd mot snöras kan ofta fungera även som fotfäste.

Vilka typer av fotfästen som behövs, och hur många, ska bedömas utifrån fallhöjd, takutformning, vilken typ av arbete som behöver utföras med mera.

21 §

Om det krävs med hänsyn till fallhöjden och takets utformning ska det finnas stadiga fotfästen vid takfot och takbrott, i den omfattning som behövs för personsäkerheten.

Utformning av fasta arbetsställen på tak

Fasta arbetsställen på taket, exempelvis skorstenar, ska utformas på ett säkert sätt, med hänsyn till fallhöjden, arbetets art och riskerna på arbetsplatsen. Till exempel kan man behöva ordna skyddsräcken, eller tillräckligt stora arbetsytor, som arbetsplattformar, stegplattor eller liknade.

Det finns krav på att fasta arbetsställen ska ha en uppstigningsanordning och skydd mot fall om det behövs för personsäkerheten. Skorstenar behöver till exempel ha en uppstigningsanordning om de är så höga att arbetet annars inte kan genomföras på ett säkert och ergonomiskt sätt. Nödvändiga uppstigningsanordningar och skydd mot fall får inte försvåra transporter av arbetsmaterial och utrustning.

22 §

Fasta arbetsställen ska vara utformade med hänsyn till den totala fallhöjden, arbetets art och de risker som finns där arbetet ska utföras. Det fasta arbetsstället ska ha en uppstigningsanordning och skydd mot fall, som inte försvårar transporter av arbetsmaterial och utrustning, om det behövs för att arbetet ska kunna ske på ett säkert sätt och med en normal arbetshöjd.

Skydd mot genomtrampning

Yttertak, och anordningar på taket som kan beträdas, ska utformas eller skyddas på ett sätt som förhindrar risken för att en människa trampar igenom takytan eller anordningen. Risken kan finnas vid takfönster eller andra ytor som inte klarar av vikten av en människa. Risken för genomtrampning kan förhindras genom skyddsräcken eller galler under ytan.

23 §

Yttertak och anordningar på taket som kan beträdas ska vara utformade eller skyddade så att risken för att trampa igenom takytan eller anordningen förhindras.

Skydd mot fallande is och snö

Vid alla entréer till byggnader, ska det finnas skyddsanordningar på taket mot fallande is och snö. För att hantera snölasten på taket kan det behövas ett snörasskydd som är längre än bara sträckan över entrén.  

Kravet gäller när byggnaden är utformad på ett sätt som medför särskilda risker för personskador på grund av att is eller snö kan falla ner från taket. Det kan till exempel vara fasadens höjd, takets lutning eller friktionen i takmaterialet som innebär en särskild risk.

24 §

Skyddsanordningar mot fallande is och snö ska finnas vid byggnaders entréer om det finns särskilda risker för personskador till följd av fallande is och snö från taket.

Enligt ordningslagen ska man, utan oskäligt dröjsmål, avlägsna snö och is, som kan falla ner och skada personer eller egendom på offentlig plats, från tak, rännor och liknande. Kraven i byggreglerna kan ses som ett komplement till ordningslagen. Om en entré ligger nära en offentlig plats, till exempel en trottoar, kan krav på skydd mot fallande is och snö vid entréer bidra till ökad säkerhet för dem som vistas där.

3 §
  Brister på byggnader, ställningar, skyltar och liknande anordningar som medför risk för skada på personer eller egendom på offentlig plats, skall avhjälpas utan oskäligt dröjsmål.

Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar. Detta skall ske på ett sådant sätt att det inte därigenom uppkommer risk för att personer eller egendom kommer att skadas.

Ansvaret för att åtgärderna i första och andra styckena vidtas vilar på ägaren eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe.

Boverket (2024). Taksäkerhet. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/sakerhet-anvandning/taksakerhet/ Hämtad 2024-12-18