Möjligheter till anpassningar och avsteg för skydd mot buller vid tillfälliga anläggningsboenden

Granskad: 10 maj 2023

Nedan hittar du en sammanfattning av de möjligheter till anpassningar och avsteg som Boverket bedömt lämpliga att göra med avseende på skydd mot buller och som återfinns i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga anläggningsboenden, ATA.

Tillfälliga anläggningsboenden omfattas i huvudsak inte av reglerna om bullerskydd i avsnitt 7 i BBR. Dock gäller de allmänna reglerna om bullerskydd i 3 kap. 13 § PBF, och från dessa får anpassningar och avsteg göras i skälig utsträckning.

13 §
  För att uppfylla det krav på skydd mot buller som anges i 8 kap. 4 § första stycket 5 plan- och bygglagen (2010:900) ska ett byggnadsverk vara projekterat och utfört på ett sådant sätt att buller, som uppfattas av användarna eller andra personer i närheten av byggnadsverket, ligger på en nivå som inte medför en oacceptabel risk för dessa personers hälsa och som möjliggör sömn, vila och arbete under tillfredsställande förhållanden.

I tillfälliga anläggningsboenden är det speciellt viktigt att utrymmen för sömn och vila är bullerskyddade. I andra utrymmen kan man acceptera en något högre ljudnivå. I sovrum bör därför de värden som gäller för gästrum i hotell enligt standarden SS 25268 användas.

Föreskrifter och allmänna råd till 3 kap. 13 § PBF

1 §    I sovrum får anpassningar och avsteg inte göras från kraven på skydd mot buller i 3 kap. 13 § PBF. I övriga utrymmen får avsteg och anpassningar göras.

Allmänt råd I sovrum bör värden för gästrum i hotell enligt ljudklass C i SS 25268:2007 uppnås. Alternativt kan värden för utrymme för sömn och vila i bostäder enligt avsnitt 7:21 BBR användas.

Om det inom det tillfälliga anläggningsboendet skulle finnas lokaler som omfattas av bullerskyddsreglerna i BBR, exempelvis kontorslokaler eller samtalsrum, ska dessa uppfylla kraven i avsnitt 7:22 i skälig omfattning.

7:22 Lokaler

Byggnader som innehåller lokaler, deras installationer och hissar ska utformas så att ljud från dessa och från angränsande utrymmen likväl som ljud utifrån dämpas. Detta ska ske i den omfattning som den avsedda användningen kräver och så att de som vistas i byggnaden inte besväras av ljudet.

De installationer som brukaren själv råder över och som inte påverkar ljudnivåer i någon annan lokal i samma byggnad, omfattas dock inte av ljudkraven.

I lokaler ska efterklangstiden väljas efter vad ändamålet med utrymmet kräver. (BFS 2013:14).

Allmänt råd Kraven i avsnitten 7:1 och 7:22 är uppfyllda om de byggnadsrelaterade kraven i ljudklass C enligt SS 25268 för respektive lokaltyp uppnås. Om bättre ljudförhållanden önskas kan ljudklass A eller B väljas enligt SS 25268 för lokaler. (BFS 2013:14).

Läsa mer

I relaterad information kan du ta del av Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga anläggningsboenden, ATA - BFS 2016:5.

Boverket (2023). Anpassningar och avsteg. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/tillfalliga_byggregler/tillfalligaanlaggningsboenden/bullerskydd/anpassningar/ Hämtad 2024-09-27