Möjligheter till anpassningar och avsteg för hygien, hälsa och miljö
Nedan hittar du en sammanfattning av de möjligheter till anpassningar och avsteg som Boverket bedömt lämpliga att göra med avseende på hygien, hälsa och miljö och som återfinns i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga anläggningsboenden, ATA.
Tillgång till dagsljus m.m.
Utrymmen där människor vistas mer än tillfälligt ska enligt BBR 6:322 ha god tillgång till direkt dagsljus. Anpassning av kravet kan göras genom att tillgången till direkt dagsljus i sovrum inte behöver vara god. I övriga utrymmen kan kravet anpassas efter rummets avsedda användning. Möjlighet till så kallad utblick behöver heller inte finnas.
1 § Sovrum ska utformas och orienteras så att tillgång till direkt dagsljus är möjlig.
Övriga rum där människor vistas mer än tillfälligt ska medge tillgång till direkt eller indirekt dagsljus om det är skäligt med hänsyn till byggnadens förutsättningar och rummens avsedda användning.
Allmänt rådExempel på rum som enligt föreskriftens andra stycke inte behöver ha tillgång till direkt dagsljus kan vara rum för samvaro och fritidsaktiviteter.Rumshöjd
Avsteg från BBR:s krav på rumshöjd kan göras i skälig omfattning utifrån rummets avsedda användning. Rumshöjden bör inte vara lägre än 2,10 m i sovrum för upp till 6 personer. I sovrum för fler personer bör takhöjden vara minst 2,4 m.
Fukt
Vid bedömning av hur användningen eller byggtekniska ändringar påverkar högsta tillåtna fukttillstånd kan hänsyn tas till den tid som det tillfälliga anläggningsboendet ska användas.
Det kan vara möjligt att göra avsteg från kravet på att kryputrymmen ska vara inspekterbara.
4 § För utrymmen under fribärande bottenbjälklag får avsteg göras från kravet på inspekterbarhet i avsnitt 6:5323 BBR.
Däremot kan de av praktiska skäl behöva göras åtkomliga för att genomföra reparationer och åtgärder. Det är dock viktigt att förvissa sig om att högsta tillåtna fukttillstånd inte överskrids i uteluftsventilerade krypgrunder. Det är också viktigt att markmaterialen under byggnaden består av oorganiskt material utan inblandning av organiskt material, jordar eller växtdelar.
För dolda ytor i rum och byggnadsdelar kan avsteg från kraven i BBR 6:5334 göras i skälig omfattning förutsatt att det i verksamheten finns tillsyn över dessa utrymmen och att eventuella vattenläckage bedöms vara enkla att åtgärda.
Om det i rum finns risk för utläckande vatten eller kondens på dolda ytor ska utlopp från dessa ytor anordnas så att vattnet snabbt blir synligt. (BFS 2014:3).
Allmänt rådUnder en diskmaskin, diskbänk, kyl, frys, ismaskin eller liknande bör det finnas ett vattentätt skikt. Skiktet bör vara tätat mot genomföringar och uppvikt mot väggen och andra dolda ytor i tillräcklig omfattning för att skydda dem.Regler om utläckande vatten från tappvatteninstallationer finns i avsnitt 6:625. (BFS 2014:3).En byggnadsdel ska utformas med vattentätt skikt i sådan omfattning att eventuellt utläckande vatten eller kondensvatten från en tappvatteninstallation inuti byggnadsdelen förhindras att komma i kontakt med material och produkter som inte tål fukt.
Byggnadsdelen eller installationen ska utformas så att läckage snabbt blir synligt och kondensvatten torkas eller leds ut ur byggnadsdelen till ett avlopp så att tillväxt av alger, mögel eller bakterier inte kan ske. (BFS 2014:3).
Allmänt rådEn byggnadsdel med en inbyggd spolcistern till en wc-stol bör utformas med vattentätt skikt.Som vattentätt skikt kan man använda en läckagesäkringslåda, fördelningslåda eller skarvfritt skyddsrör, som med anslutningar har väl undersökta och dokumenterade egenskaper för vattentäthet och åldersbeständighet. (BFS 2014:3).Vatten och avlopp
Reglerna om vatten och avlopp syftar främst till att säkerställa en god vattenkvalitet och att undvika skadlig mikrobiell tillväxt, till exempel legionella. Möjlighet till undantag från kraven i avsnitt 6:622 i BBR är därmed inte möjligt.
5 § Anpassningar och avsteg får inte göras från kraven på skydd mot mikrobiell tillväxt i avsnitt 6:622 BBR.
Ventilation
Reglerna om luftkvalitet och ventilation är tillämpliga på tillfälliga anläggningsboenden. Eftersom personbelastningen ofta är hög finns det ingen möjlighet till avsteg från de allmänna funktionskraven på luftkvalitet i avsnitt 6:21 BBR.
2 § Anpassningar och avsteg får inte göras från kraven på luftkvalitet i avsnitt 6:21 BBR.
Vissa av reglerna om ventilationsflöden är dock begränsade till att avse bostäder, och de blir då inte tillämpliga på tillfälliga anläggningsboenden. Lokaler som är arbetsplatser ska uppfylla arbetsmiljölagen. Även miljöbalkens krav ska uppfyllas. Regler om ventilation och luftkvalitet som Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten ger ut behöver därför beaktas vid projektering av ventilationen.
Läsa mer
I relaterad information kan du ta del av Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga anläggningsboenden, ATA - BFS 2016:5.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.