Tillgängliga bostäder

Granskad: 16 december 2024

Bostäder ska utformas så att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Om bostaden är i flera plan ska detta krav vara uppfyllt på hela entréplanet. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för tillgänglig och användbar utformning av byggnader. Den vänder sig till dig som arbetar med att utforma och projektera byggnader och även till dig som arbetar med att pröva eller bedöma om reglerna är uppfyllda.

Kraven på tillgänglighet och användbarhet preciseras i byggreglerna

De grundläggande kraven för byggnaders och byggnadsverks tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga finns i plan- och bygglagen, PBL. Kravet på tillgänglighet och användbarhet ska medföra att byggnader kan nås och användas även av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

1 §
  En byggnad ska
   1. vara lämplig för sitt ändamål,
   2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och
   3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

4 §
  Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
   1. bärförmåga, stadga och beständighet,
   2. säkerhet i händelse av brand,
   3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
   4. säkerhet vid användning,
   5. skydd mot buller,
   6. energihushållning och värmeisolering,
   7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
   8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
   9. hushållning med vatten och avfall,
   10. bredbandsanslutning, och
   11. laddning av elfordon.

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .

4 a §
  En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .

Krav på byggnadsverk

Det finns tre undantag från kraven på tillgänglighet för byggnader i bygglagstiftningen:

  • fritidshus med högst två bostäder 
  • arbetslokaler om det är obefogat att göra lokalerna tillgängliga och användbara med hänsyn till verksamhetens art
  • entrén till ett en- eller tvåbostadshus om det med hänsyn till terrängen inte är rimligt att uppfylla kraven.

6 §
  Kraven på tillgänglighet och användbarhet i 1 § 3 och 4 §
första stycket 8 gäller inte i fråga om
   1. en arbetslokal, om kraven är obefogade med hänsyn till arten av den verksamhet som lokalen är avsedd för,
   2. ett fritidshus med högst två bostäder, och
   3. tillgänglighet till ett en- eller tvåbostadshus, om det med hänsyn till terrängen inte är rimligt att uppfylla kraven. Lag (2011:335) .

Kraven i PBL preciseras i plan- och byggförordningen, PBF. Det finns i PBF särskilt reglerat om när det ställs krav på tillgänglig och användbar hiss. 

4 §
  Om det behövs för att en byggnad enligt 8 kap. 1 § 3 plan-
och bygglagen (2010:900) ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, ska byggnaden vara försedd med en eller flera hissar eller andra lyftanordningar.

Trots första stycket behöver en bostad inte vara tillgänglig genom en hiss eller annan lyftanordning, om byggnaden har färre än tre våningar. Om bostaden inte kan nås från marken, ska byggnaden dock vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att en hiss eller annan lyftanordning kan installeras utan svårighet. Vid tillämpningen av detta stycke ska med våning jämställas vind där det finns en bostad eller huvuddelen av en bostad.

18 §
  För att uppfylla det krav på tillgänglighet och användbarhet som anges i 8 kap. 4 § första stycket 8 plan- och bygglagen (2010:900) ska en byggnad vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att byggnaden är tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Om det behövs för att en byggnad enligt 8 kap. 4 § första stycket 8 plan- och bygglagen ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, ska byggnaden vara försedd med en eller flera hissar eller andra lyftanordningar.

Trots andra stycket behöver en bostad inte vara tillgänglig genom en hiss eller annan lyftanordning, om byggnaden har färre än tre våningar. Om bostaden inte kan nås från marken, ska byggnaden dock vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att en hiss eller annan lyftanordning kan installeras utan svårighet. Vid tillämpningen av detta stycke ska med våning jämställas vind där det finns en bostad eller huvuddelen av en bostad.

När krävs tillgänglig hiss?

Boverkets byggregler om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga preciserar kraven i PBL och PBF. I författningen preciseras kraven på byggnaden. 

Boverkets föreskrifter om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. BFS 2024:12 (i Boverkets författningssamling)

Nya byggregler börjar gälla 2025

Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025.  De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla. 

Under en övergångsperiod är det möjligt att tillämpa äldre regler, Boverkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Äldre bestämmelser i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och 
allmänna råd får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av punkten 3 i 
övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om ändring i 
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
2. Genom författningen upphävs Boverkets föreskrifter och allmänna råd 
(2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder). 
3. Äldre bestämmelser får dock tillämpas i den utsträckning som framgår av 
punkten 3 i övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter (2024:14) om 
ändring i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd.

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Tillgänglighetskrav på bostäder

Det finns krav på bostäders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i lag, förordning och föreskrifter. Boverkets byggregler om byggnaders tillgänglighet och användbarhet preciserar de fall där det behöver tydliggöras vad kravet på tillgänglighet och användbarhet enligt PBL och PBF innebär eller där det finns lättnader. 

Det finns specifika krav för bostäder i Boverkets föreskrifter om byggnaders tillgänglighet och användbarhet. Men även de krav som gäller generellt för byggnaders tillgänglighet och användbarhet ska uppfyllas. Det är exempelvis krav på entréer och kommunikationsutrymmen.

Tillgängliga entréer till byggnader

Tillgängliga kommunikationsutrymmen i byggnader

1 §

Huvudentréer till en byggnad ska vara placerade och utformade så att de är tillgängliga och användbara. Kravet gäller även andra entréer, om det är nödvändigt för att uppfylla kravet på tillgänglighet och användbarhet enligt Boverkets föreskrifter (2024:13) om krav på tomter m.m.

För en- och tvåbostadshus räcker det att det går att ordna tillgängliga och användbara ramper till entréer som ska vara tillgängliga. Ramperna ska kunna placeras på byggnadens tomt.

2 §

Kommunikationsutrymmen ska vara tillgängliga och användbara. Utformning och disposition ska bestämmas med hänsyn till utrymmets avsedda användning. Breddmått i kommunikationsutrymme ska dessutom bestämmas utifrån utformningen och längden av utrymmet.

Kommunikationsutrymmen som har nivåskillnader ska förutom trappa även ha ramp eller hiss. Om nivåskillnaden är större än 1 meter ska det finnas en hiss.

3 §

Vid en dörr som ska vara tillgänglig och användbar ska det finnas tillräcklig plats för att kunna öppna och stänga dörren från en rullstol.

4 §

En ramp, som är till för att uppfylla kraven enligt 1 § och 2 § andra stycket, ska luta högst 1:12. Ett vilplan ska vara utformat med hänsyn till användningen. Längden på vilplanet ska minst medge plats för en rullstol som manövreras av hjälpare.

5 §

En hiss, som är till för att uppfylla kravet på att byggnader ska vara tillgängliga och användbara, ska minst rymma en person som använder rullstol och en hjälpare. Hissen ska ha ett fritt utrymme med en kortsida på minst 1 100 mm.

I en byggnad som har fler än tio plan ska byggnadens användare ha tillgång till mer än en personhiss.

6 §

En samlingslokal i en publik lokal får utformas och dimensioneras utan att alla publikplatser är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga.

7 §

Om det finns toalettrum för allmänheten i en publik lokal, ska minst ett vara tillgängligt och användbart. Plats ska finnas för att vända med en rullstol, och för förflyttning i sidled mellan en toalettstol och en rullstol på båda sidor.

8 §

I utrymmet för matlagning i en bostad ska det finnas plats för fast inredning och utrustning enligt 3 kap. 8 §.

9 §

Minst ett rum för personhygien i en bostad ska vara tillgängligt och användbart för en person med nedsatt rörelseförmåga. I detta rum ska det finnas plats för fast inredning och utrustning enligt 3 kap. 9 §.

10 §

I en bostad ska det gå att ordna fritt utrymme för hjälp, längs båda långsidorna samt vid fotändan av minst en säng i minst ett utrymme för sömn och vila.

För bostäder med delade bostadsfunktioner enligt Boverkets föreskrifter (2024:11) om bostäders lämplighet för sitt ändamål gäller kravet i första stycket i varje boendeenhet.

Första och andra styckena gäller inte för studentbostäder.

11 §

För en takterrass i en bostad räcker det att det går att ordna en tillgänglig och användbar ramp, om terrassen kompletterar en tillgänglig och användbar samt väl placerad balkong eller uteplats.

12 §

I en bostad som har flera plan ska minst entréplanet vara tillgängligt och användbart. Om enbart entréplanet är tillgängligt och användbart ska det på entréplanet finnas tillgång till samtliga bostadsfunktioner. Om de fullvärdiga bostadsfunktionerna finns på andra plan får bostadsfunktionerna på entréplanet ha begränsad dimensionering.

1 §

Huvudentréer ska vara projekterade och utförda så att de är tillgängliga och användbara. Kravet gäller även andra entréer om det är nödvändigt för att uppfylla kravet på tillgänglighet och användbarhet enligt Boverkets föreskrifter (2024:13) om krav på tomter m.m.

Tillgängliga och användbara entréer ska vara tydligt uppfattbara.

2 §

Kommunikationsutrymmen ska vara projekterade och utförda så att de är tillgängliga och användbara.

Personer med nedsatt orienteringsförmåga ska kunna hitta fram till målpunkter i byggnaden.

Belysningen ska vara projekterad och utförd så att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga kan orientera sig.

Transport med sjukbår ska kunna ske från varje bostad. För bostäder med delade bostadsfunktioner enligt Boverkets föreskrifter (2024:11) om bostäders lämplighet för sitt ändamål gäller kravet från varje boendeenhet.

3 §

Dörrar som ska vara tillgängliga och användbara ska vara projekterade och utförda så att de kan användas av

  • 1. personer med nedsatt rörelseförmåga, och
  • 2. personer med nedsatt orienteringsförmåga.

4 §

Om det finns orienterande skyltar ska de vara tillgängliga och användbara.

5 §

Hissar, som är till för att uppfylla kravet på att byggnader ska vara tillgängliga och användbara, ska vara projekterade och utförda så att de kan användas av

  • 1. personer med nedsatt rörelseförmåga, och
  • 2. personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Transport med sjukbår ska kunna ske i hiss, i ett bostadshus som har fler än fyra plan.

6 §

I en publik lokal, där ljudmiljön är väsentlig för att personer med nedsatt orienteringsförmåga ska kunna ta del av betydelsefull information, ska ljudmiljön vara projekterad och utförd för god hörbarhet, god taluppfattbarhet och god orienterbarhet.

I samlingssalar och receptioner ska system för ljudöverföring till hörhjälpmedel finnas så att tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt hörsel kan uppnås.

7 §

Ett tillgängligt och användbart toalettrum för allmänheten i en publik lokal ska ha fast inredning och utrustning som är projekterad och utförd så att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga kan använda rummet.

8 §

I ett utrymme för matlagning i en bostad ska den fasta inredningen och utrustningen vara projekterad och utförd så att funktionen kan göras tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga.

9 §

I det tillgängliga och användbara rummet för personhygien i en bostad ska den fasta inredningen och utrustningen vara projekterad och utförd så att funktionen kan göras tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Dimensionerande mått för tillgänglighet i byggnader

Utformningskrav och tekniska egenskapskrav

I Boverkets föreskrifter finns krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga både som utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Utformningskraven ska prövas av byggnadsnämnden och det görs vid bygglovet. De tekniska egenskapskraven ska däremot inte prövas av byggnadsnämnden utan de hanteras vid tekniskt samråd och startbesked. Vad som är vad framgår av föreskrifterna. Utformningskraven för uppförande är placerade i kapitel 2, medan de tekniska egenskapskraven för uppförande är placerade i kapitel 3. Det finns även regler med utformningskrav för ändring som är placerade i kapitel 4.

För byggherrar och projektörer är det lämpligt att man i tidigt skede trots denna uppdelning har överblick över samtliga krav, även andra utformningskrav och tekniska egenskapskrav.

Tillgänglighetskrav på bostadsfunktionerna som utformningskrav

Bostäder som byggs ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta innebär att bostadsfunktionerna, det vill säga de funktioner som ska finnas för att en bostad ska vara lämplig för sitt ändamål, ska vara tillgängliga och användbara. En bostad ska ha utrymmen för funktionerna

  • sömn och vila
  • samvaro
  • matlagning
  • måltider
  • hygien
  • förvaring. 

Generellt ska alla dessa funktioner vara tillgängliga och användbara, men det finns några preciseringar i Boverkets byggregler. Till exempel krävs att det ska finnas tillräckligt med utrymme vid en säng för att kunna få hjälp. Dessutom har reglerna vissa lättnader. Till exempel om det finns flera hygienutrymmen i bostaden behöver bara ett av dem vara tillgängligt och användbart.

Det finns tekniska egenskapskrav på fast inredning och utrustning för matlagning och för hygien. Att det finns plats för denna fasta inredning och utrustning ska uppfyllas som utformningskrav.

Bostäders utformning och dimensionering

8 §

I utrymmet för matlagning i en bostad ska det finnas plats för fast inredning och utrustning enligt 3 kap. 8 §.

9 §

Minst ett rum för personhygien i en bostad ska vara tillgängligt och användbart för en person med nedsatt rörelseförmåga. I detta rum ska det finnas plats för fast inredning och utrustning enligt 3 kap. 9 §.

10 §

I en bostad ska det gå att ordna fritt utrymme för hjälp, längs båda långsidorna samt vid fotändan av minst en säng i minst ett utrymme för sömn och vila.

För bostäder med delade bostadsfunktioner enligt Boverkets föreskrifter (2024:11) om bostäders lämplighet för sitt ändamål gäller kravet i första stycket i varje boendeenhet.

Första och andra styckena gäller inte för studentbostäder.

11 §

För en takterrass i en bostad räcker det att det går att ordna en tillgänglig och användbar ramp, om terrassen kompletterar en tillgänglig och användbar samt väl placerad balkong eller uteplats.

12 §

I en bostad som har flera plan ska minst entréplanet vara tillgängligt och användbart. Om enbart entréplanet är tillgängligt och användbart ska det på entréplanet finnas tillgång till samtliga bostadsfunktioner. Om de fullvärdiga bostadsfunktionerna finns på andra plan får bostadsfunktionerna på entréplanet ha begränsad dimensionering.

8 §

I ett utrymme för matlagning i en bostad ska den fasta inredningen och utrustningen vara projekterad och utförd så att funktionen kan göras tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga.

9 §

I det tillgängliga och användbara rummet för personhygien i en bostad ska den fasta inredningen och utrustningen vara projekterad och utförd så att funktionen kan göras tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Fritt utrymme för hjälp vid säng

Det ska vara möjligt att vid behov kunna placera minst en säng i bostaden med fritt utrymme för hjälp längs båda långsidorna och fotändan. Hjälp kan vara en anhörig eller närstående som hjälper till vid sängen. Om det är en bostad i flera plan gäller kravet bara för entréplanet. Kravet gäller heller inte för studentbostäder.

Studentbostäder

Bostäder i särskilda boendeformer för äldre är också arbetsplatser för boendets personal. Då ska även Arbetsmiljöverkets regler uppfyllas, men de prövas inte av byggnadsnämnden. Byggnadsnämndens roll är begränsad till PBL med tillhörande regler, det vill säga arbetsmiljölagen med tillhörande regler ingår inte.

10 §

I en bostad ska det gå att ordna fritt utrymme för hjälp, längs båda långsidorna samt vid fotändan av minst en säng i minst ett utrymme för sömn och vila.

För bostäder med delade bostadsfunktioner enligt Boverkets föreskrifter (2024:11) om bostäders lämplighet för sitt ändamål gäller kravet i första stycket i varje boendeenhet.

Första och andra styckena gäller inte för studentbostäder.

Arbetsmiljöverkets webbplats

Bostäder i flera plan

Utgångspunkten är att en bostad i sin helhet ska vara tillgänglig och användbar samt uppfylla kravet på bostäders lämplighet för sitt ändamål. En bostad, oavsett antal plan, ska utformas och dimensioneras för bostadsfunktionerna. Utformningen och dimensioneringen ska göras med hänsyn till bostadens storlek, det antal boende som den är avsedd för, behovet av avskiljbara delar av rum, och den inredning och utrustning som behövs. För en bostad i flera plan är det tillräckligt om entréplanet är tillgängligt och användbart.

12 §

I en bostad som har flera plan ska minst entréplanet vara tillgängligt och användbart. Om enbart entréplanet är tillgängligt och användbart ska det på entréplanet finnas tillgång till samtliga bostadsfunktioner. Om de fullvärdiga bostadsfunktionerna finns på andra plan får bostadsfunktionerna på entréplanet ha begränsad dimensionering.

Vad är entréplanet?

Med entréplan avses det plan där entrén till bostaden är. Om byggnaden är ett suterränghus går det inte att svara på generellt vilket plan som är entréplan. Det får bedömas från fall till fall. Faktorer som påverkar bedömningen är bland annat byggnadens placering på tomten samt dess läge i förhållande till exempelvis angörings- och parkeringsplatser. Det är inte planens storlek som avgör om det är entréplan. Entréplanet behöver inte heller nödvändigtvis vara byggnadens lägsta nivå.

Illustration över nivåskillnader i samband med entréplan. Entréplanet i ett suterränghus kan vara det övre våningsplanet. Illustration: Boverket / WSP

Kravet på att entréplanet i en bostad ska vara tillgängligt innebär att nivåskillnader inom detta plan ska överbryggas. Alla funktioner på entréplanet ska kunna nås tillgängligt och användbart. Om det finns utrymmen för extra funktioner utöver bostadsfunktionerna, som till exempel gym eller bastu, ska även de kunna nås tillgängligt och användbart.

Om enbart entréplanet är tillgängligt ska det finnas tillgång till samtliga bostadsfunktioner där. Man ska kunna bo där även om man inte har tillgång till andra plan. Men det kan vara tillräckligt att bostadsfunktionerna på entréplanet är begränsade i sin dimensionering. Det betyder att entréplanets bostadsfunktioner inte behöver vara utformade och dimensionerade för det antal personer som bostaden är avsedd för. Den fullstora, fullvärdiga funktionen kan vara placerad på ett annat plan. Om exempelvis köket finns på annat plan så räcker det med möjlighet till viss matlagning på entréplanet. När det gäller funktionen personhygien så behöver det finnas ett tillgängligt och användbart rum för personhygien på entréplanet. Ett sådant hygienrum är dimensionerat så att det även är tillgängligt och användbart för övriga i bostaden, det finns alltså inte någon möjlighet att begränsa dimensioneringen på entréplanet.

Dimensionerande mått för tillgänglighet i byggnader

Om det finns balkonger eller uteplatser på andra plan än entréplanet så behöver de inte vara tillgängliga och användbara.

Om alla bostadsfunktioner kan nås på ett tillgängligt och användbart sätt på andra plan, till exempel med en tillgänglig hiss, är det inte nödvändigt att ha tillgång till samtliga bostadsfunktioner på entréplanet. Det följer av syftet med kravet. Utgångspunkten är att det ställs krav på entréplanet eftersom det finns krav på tillgänglighet och användbarhet av entréer.

1 §

Huvudentréer till en byggnad ska vara placerade och utformade så att de är tillgängliga och användbara. Kravet gäller även andra entréer, om det är nödvändigt för att uppfylla kravet på tillgänglighet och användbarhet enligt Boverkets föreskrifter (2024:13) om krav på tomter m.m.

För en- och tvåbostadshus räcker det att det går att ordna tillgängliga och användbara ramper till entréer som ska vara tillgängliga. Ramperna ska kunna placeras på byggnadens tomt.

Entréplanet ska utformas och disponeras enligt de dimensionerande måtten som gäller för att uppfylla kraven på tillgänglighet och användbarhet.

Dimensionerande mått för tillgänglighet i byggnader

Takterrasser

Det finns inget krav på att bostäder ska ha balkong eller uteplats. Om en bostad däremot har en balkong eller uteplats ska den vara tillgänglig och användbar, eftersom den räknas som en del av bostaden.

För takterrasser medges en lättnad om det även finns en balkong eller uteplats som är tillgänglig, användbar och väl placerad. Takterrassen ska då kunna göras tillgänglig och användbar i efterhand genom att placera en tillgänglig ramp till terrassen. Skälet till lättnaden är att det i vissa situationer kan det vara svårt att undvika nivåskillnader mellan en takterrass och golvet i det anslutande utrymmet inomhus, av tekniska skäl.

Att en balkong eller uteplats anses väl placerad kan bero på faktorer som väderstreck och vilket rum eller utrymme i bostaden den angränsar till.

Det är viktigt att notera att undantaget endast gäller för sådana terrasser som man har tillgång till från den enskilda bostaden. Lättnaden gäller inte takterrasser som är gemensamma för flera bostäder.

Om det i en bostad i flera plan finns balkonger eller uteplatser på andra plan än entréplanet så behöver de inte vara tillgängliga och användbara.

11 §

För en takterrass i en bostad räcker det att det går att ordna en tillgänglig och användbar ramp, om terrassen kompletterar en tillgänglig och användbar samt väl placerad balkong eller uteplats.

Illustration över takterrasser i anslutning till bostad och kommunikationsutrymme. Takterrass 1 och 2 ska då kunna göras tillgänglig och användbar i efterhand genom att placera en tillgänglig ramp till terrassen. Takterrass 3 ska vara tillgänglig och användbar. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge

Mått för dimensionering av bostäder

En byggnad som ska vara tillgänglig och användbar ska utformas så att den fungerar för personer som använder rullstol. De mått som krävs för att uppnå detta finns angivna i en bestämmelse. Dessa mått ska uppfyllas för att säkerställa tillgänglighet och användbarhet även för andra än de som använder rullstol. Måtten är riktlinjer för att fastställa minsta storlek på exempelvis utrymmen och placering av byggnadsdelar och fast inredning när reglerna tillämpas. Det finns även särskilda mått som gäller inne i enskilda bostäder.

6 §

Då det i denna författning anges att byggnader, delar av byggnader, fast inredning eller utrustning ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga är följande mått dimensionerande

  • 1. planmåttet för rullstol 0,70 x 1,30 meter,
  • 2. vändmåttet av en cirkel med diametern 1,50 meter, och
  • 3. öppningsmåttet för fri passage minst 0,80 meter.

I enskilda bostäder är dock följande mått dimensionerande

  • 1. planmåttet för rullstol 0,70 x 1,20 meter,
  • 2. vändmåttet av en cirkel med diametern 1,30 meter, och
  • 3. öppningsmåttet för fri passage minst 0,76 meter.

Dimensionerande mått för tillgänglighet i byggnader

Tillgänglighetskrav på bostadsfunktionerna som tekniska egenskapskrav

Det ska finnas fast inredning och utrustning för matlagning och hygien i bostäder. Detta är ett tekniskt egenskapskrav som bedöms i samband med start- och slutbesked. Med hygien avses både personlig hygien och möjligheten att tvätta och torka tvätt. Krav ställs på inredning och utrustning för tvätt och tork av tvätt i gemensamma tvättstugor, inte i enskilda bostäder. Det ska finnas tillgänglig inredning och utrustning för enklare matlagning och livsmedelsförvaring på entréplanet i bostäder med flera plan, om den fullständiga matlagningsfunktionen är placerad på ett annat plan.

Funktionerna matlagning och personhygien ska kunna göras tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga. Det ska kunna göras när behov uppstår och utan att större ingrepp behövs. För att inte större ingrepp ska vara nödvändiga behöver placeringen av installationsbunden inredning och utrustning beaktas.

Den fasta inredningen och utrustningen kan göras tillgänglig och användbar exempelvis genom att skåp tas bort eller flyttas, för att på så sätt få tillräcklig plats för att kunna använda inredningen eller utrustningen. Det kan också handla om att skåp byts ut mot tillgängliga och användbara skåp. För en person som använder rullstol behöver inredning och utrustning vara möjlig att placera på lämplig höjd och med tillräckligt betjäningsutrymme.

En toalettstol som från början inte har ett fritt utrymme vid en sida kan göras tillgänglig och användbar exempelvis genom att ett badkar, som inte är inbyggt, tas bort. Det fria utrymmet medger också att en person kan hjälpa till när det behövs.

17 §
  För att uppfylla det krav på lämplighet för det avsedda ändamålet som anges i 8 kap. 4 § första stycket 7 plan- och bygglagen (2010:900) ska en byggnad som innehåller bostäder vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att bostäderna i skälig utsträckning har avskiljbara utrymmen för sömn och vila, samvaro, matlagning, måltider, hygien och förvaring.

Bostäderna ska med hänsyn till användningen ha inredning och utrustning för matlagning och hygien.

Boverket (2024). Tillgängliga bostäder. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/tillganglighet-och-anvandbarhet/tillgangliga-bostader/ Hämtad 2025-01-18