Öppningar i mark

Granskad: 16 december 2024

Byggreglerna preciserar kravet i PBL på att en tomt ska ordnas så att risken för olycksfall begränsas och innehåller bestämmelser med krav om att begränsa risken för att falla på grund av öppningar i marken på tomter. De nya byggreglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om de nya byggreglerna som träder i kraft den 1 juli 2025. Tänk på att de inte går att tillämpa innan dess, utan nu gäller Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Boverkets byggregler

Boverkets konstruktionsregler

Du kan läsa mer om de hur de nya byggreglerna är uppdelade och vad som är skillnaden mot de förra reglerna på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som letar efter vägledning om vilka regler som gäller för öppningar i marken på tomter. Den vänder sig till dig som arbetar med att utforma, projektera och bygga en eller flera byggnader på en obebyggd tomt och även till dig som arbetar med att pröva om kraven i reglerna är uppfyllda.

Kravet på att begränsa risken för olycksfall preciseras i byggreglerna

De grundläggande kraven på att tomter ska ordnas så att risken för olycksfall begränsas finns i plan- och bygglagen, PBL. Byggreglerna preciserar hur en tomt ska utformas för att uppfylla kravet på att begränsa risken för olycksfall.

9 §
  En obebyggd tomt som ska bebyggas ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Tomten ska ordnas så att
   1. naturförutsättningarna så långt möjligt tas till vara,
   2. betydande olägenheter för omgivningen eller trafiken inte uppkommer,
   3. det finns en lämpligt belägen utfart eller annan utgång från tomten samt anordningar som medger nödvändiga transporter och tillgodoser kravet på framkomlighet för utryckningsfordon,
   4. det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon,
   5. personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna komma fram till byggnadsverk och på annat sätt använda tomten, om det med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt inte är orimligt, och
   6. risken för olycksfall begränsas.

Om tomten ska bebyggas med byggnadsverk som innehåller en eller flera bostäder eller lokaler för fritidshem, förskola, skola eller annan jämförlig verksamhet, ska det på tomten eller i närheten av den finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering enligt första stycket 4, ska man i första hand ordna friyta.

Kraven gäller när en byggnad uppförs på en obebyggd tomt. Kraven gäller alltså inte när en byggnad uppförs på en tomt där det redan finns en eller flera byggnader.

2 §

Föreskrifterna i 4–7 §§ och 2–4 kap. gäller för en obebyggd tomt som ska bebyggas.

Föreskrifterna i 3–14 §§ och 5 kap. gäller för uppförande av vissa andra anläggningar än byggnader på en tomt.

Kraven gäller inte för lovpliktiga ändringar av en byggnad och vissa åtgärder som kräver anmälan och som ska utföras på bebyggda tomter, utan dessa hanteras genom en annan bestämmelse i PBL. I de fallen ska tomtkraven bara tillämpas i den utsträckning som är skälig med hänsyn till kostnaderna för arbetet och tomtens särskilda egenskaper.

11 §
  I fråga om att på en bebyggd tomt vidta sådana ändringar av en byggnad som kräver lov enligt denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 7 § eller åtgärder som kräver anmälan enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 8 § ska 9 § tillämpas i den utsträckning som är skälig med hänsyn till kostnaderna för arbetet och tomtens särskilda egenskaper. Lag (2011:335) .

Nya byggregler börjar gälla 2025

Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025.  De nya reglerna kan börja tillämpas direkt när de börjar gälla.  

Under en övergångsperiod är det möjligt att tillämpa äldre regler, Boverkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, för åtgärder som 

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, 
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller 
  • inte kräver varken bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026. 

1. Denna författning träder i kraft den 1 juli 2025.
3. Äldre bestämmelser får tillämpas på arbeten som
a) kräver bygglov om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före 
den 1 juli 2026,
b) kräver anmälan om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
eller
c) varken kräver bygglov eller anmälan om arbetena påbörjas före 
den 1 juli 2026.
En förutsättning för att äldre bestämmelser enligt första stycket ska få tillämpas 
är att samtliga äldre bestämmelser och även äldre bestämmelser enligt övergångsbestämmelserna till Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2024:6) om  bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m., Boverkets kungörelse  (2024:15) om upphävande av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk  dimensionering av byggnaders brandskydd och Boverkets kungörelse (2024:16)  om upphävande av Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning  tillämpas.

Du kan läsa mer om när reglerna gäller och övergångsbestämmelser på sidan Tomter.

Tomter

Krav på skydd mot fall vid öppningar i mark

Kravet på att en tomt ska utformas så att risken för olycksfall begränsas omfattar ett krav på att begränsa risken för fall på grund av öppningar i marken. Om det finns öppningar i mark på en tomt ska dessa ha hållfasta anordningar som skyddar mot fall.

3 §

Öppningar i mark på en tomt ska ha hållfasta anordningar som skyddar mot fall. På en tomt där det med hänsyn till den avsedda användningen kan förväntas att yngre barn vistas utan ständig tillsyn av vuxna, ska anordningarna utformas så att yngre barn inte kan öppna, lyfta eller på annat sätt ta sig förbi dem.

Vilka öppningar avses?

Kravet gäller öppningar i mark som människor har anordnat. Öppningarna kan förekomma av flera olika skäl. Det kan vara till exempel kulvertar, ljusschakt, ventilationsbrunnar eller inspektionsbrunnar för teknisk infrastruktur. Det kan också vara andra typer av underjordiska byggnader och andra anläggningar som leder till öppningar i mark på en tomt. Kravet på anordningar som skyddar mot fall är alltså inte tänkt att omfatta öppningar i form av naturliga nivåskillnader, bergsskärningar eller bergsavsatser.

Vad är en anordning som skyddar mot fall?

Lämpliga anordningar som skyddar mot fall kan till exempel vara luckor, galler, trallar eller liknande som täcker öppningen. Det kan också handla om exempelvis avgränsande skyddsräcken eller liknande. Även andra former av anordningar kan vara lämpliga, förutsatt att utformningen uppfyller kravet och ger ett tillräckligt skydd mot fall.

Vilken typ av anordning som är lämpligt att använda sig av får bedömas i det enskilda fallet. Skyddsbehovet, öppningens funktion och behovet av åtkomst till öppningen kan vara vägledande i bedömningen.

Hur ska anordningarna utformas?

Normalt sett ska anordningarna som skyddar mot fall utformas för att klara dynamisk påfrestning av en eller flera människor, beroende på det förväntade behovet vid användningen.

Om anordningen är en lucka, ett galler eller en trall bör det till exempel framgå att den är av en typ som normalt sett tål att människor går, springer eller ramlar på den. Om anordningen är ett räcke bör det till exempel framgå att det är av en typ som normalt sett tål att människor lutar sig mot det, springer in i det eller ramlar mot det. Om tanken är att det ska gå att köra över anordningen med ett fordon, bör det framgå att den är av en typ som normalt sett tål denna påfrestning.

Yngre barn ska inte kunna ta sig förbi anordningarna

På en tomt där det med hänsyn till den avsedda användningen kan förväntas att yngre barn vistas utan ständig tillsyn av vuxna, ska anordningarna utformas så att yngre barn inte kan öppna, lyfta eller på annat sätt ta sig förbi dem.

3 §

Öppningar i mark på en tomt ska ha hållfasta anordningar som skyddar mot fall. På en tomt där det med hänsyn till den avsedda användningen kan förväntas att yngre barn vistas utan ständig tillsyn av vuxna, ska anordningarna utformas så att yngre barn inte kan öppna, lyfta eller på annat sätt ta sig förbi dem.

Hur en sådan anordning ska utformas beror på typen av anordning. För till exempel luckor, galler eller trallar, kan det vara lämpligt med en mekanisk fastsättning eller en låsfunktion. För räcken kan det exempelvis vara att de inte ska gå att klättra på, medan grindar också kan behöva lås med barnspärr.

Vilka är yngre barn?

Med yngre barn avses barn som är under 6 år. Anordningens utformning och dimensionering ska alltså hindra ett barn under 6 år. Om en anordning bedöms kunna forceras av vuxna, eller av barn som är 6 år eller äldre, strider den alltså inte mot kravet.

Tomter där det kan förväntas att yngre barn vistas

Yngre barn kan förväntas vistas på de flesta tomter, utan ständig tillsyn av vuxna. Exempel på sådana tomter är de till bostäder, förskolor, skolor, barnvårdsverksamheter, bibliotek, hotell, köpcentrum och liknade användningar. Det gäller också tomter med användningen centrumändamål, alltså platser där det kan förekomma en blandning mellan olika användningar såsom handel, kontor och bostäder och liknande användningar.

Kravet gäller oavsett om det tidvis eller stundtals inte kan förväntas vistas yngre barn på tomten. Exempelvis vid bostadstomter så gäller kravet på skydd för yngre barn oavsett om personerna som ska bo där har yngre barn eller inte. Det är användningen i sig som avgör om yngre barn kan förväntas vistas där och om kravet kan ställas eller inte.

Tomter där det kan förväntas att yngre barn inte vistas

Yngre barn kan inte förväntas vistats utan ständig tillsyn av vuxna på industritomter och andra tomter med vissa användningar där det finns verksamheter med tyngre maskiner eller farliga verksamheter, exempelvis godsterminaler i hamnar och liknande verksamheter. På sådana tomter kan man med hänsyn till den avsedda användningen inte förvänta sig att yngre barn vistas och det krävs alltså inte att anordningar som skyddar mot fall utformas så att yngre barn inte kan ta sig förbi dem.

Prövning av ansökan om lov

Kravet på att öppningar i mark på en tomt ska ha hållfasta anordningar som skyddar mot fall är ett så kallat tomtkrav. Det ska därmed prövas i byggnadsnämndens prövning av ansökan om lov. Vid prövningen ska nämnden bedöma om det förekommer öppningar i marken på tomten som kräver hållfasta anordningar som skydd mot fall, och i så fall om ansökningshandlingarna innehåller uppgifter om sådana anordningar.

De ritningar och andra handlingar som lämnas in till byggnadsnämnden ska vara tillräckligt utförliga och av tillräckligt bra kvalitet för att nämnden ska kunna pröva om kraven uppfylls. Det finns inget krav på att ritningarna ska utföras av någon med speciellt utbildning, men det är lämpligt att de är fackmässigt utförda. Om en ansökan är bristfällig i dessa avseenden, kan det vara skäl för byggnadsnämnden att betrakta ansökan som ofullständig.

21 §
  En ansökan om lov eller förhandsbesked ska vara skriftlig och innehålla de ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen.

En ansökan om lov ska dessutom innehålla
   1. byggherrens förslag om vem eller vilka som ska vara kontrollansvariga enligt det som följer av 10 kap. 9 och
10 §§, och
   2. de handlingar som krävs för beslut om startbesked enligt
10 kap., om ansökningen avser tillbyggnad eller annan ändring av ett en- eller tvåbostadshus.

Om ett certifierat byggprojekteringsföretag som avses i 32 b § har använts för projektering och sökanden önskar att bygglov med stöd av 32 c § ska ges utan att vissa krav ska prövas, ska en ansökan om lov dessutom innehålla en uppgift om vilket företag som har använts. Lag (2022:1084) .

De tekniska egenskapskraven för den byggnad eller annan anläggning som öppningen betjänar, och för den anläggning som själva anordningen i sig utgör, ska dock inte prövas i lovet. Dessa ska bedömas av byggnadsnämnden inför startbesked. Det är alltså först då som nämnden bedömer om de kan antas komma att uppfylla de tekniska egenskapskraven. Detta innebär en bedömning av att den valda typen och utformningen av anordningen kan antas ha en lämplig dimensionering och en tillräcklig hållfasthet och beständighet.

Det är inte möjligt att använda mindre avvikelse

En mindre avvikelse är ett mindre avsteg från ett krav. Det är inte möjligt att tillämpa mindre avvikelse från kraven på anordningar som skyddar mot fall på grund av öppningar i marken, vilket innebär att kraven ska uppfyllas i sin helhet och att avsteg inte får göras.

3 §

Mindre avvikelse får göras från föreskrifterna i 6–14 §§ och 5 kap. i denna författning i enskilda fall om

  • 1. det finns särskilda skäl,
  • 2. anläggningen ändå kan antas bli tekniskt tillfredsställande, och
  • 3. det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt.

Om mindre avvikelse enligt första stycket tillämpas ska skälen för detta dokumenteras i samband med den projektering som regleras i 8 §.

Boverket (2024). Öppningar i mark. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/tomter/oppningar-i-mark/ Hämtad 2025-01-18