Teman
Här presenteras så kallade teman, ämnen som omfattar flera delar av plan- och bygglagen.
Arkitektur och gestaltad livsmiljö
I detta tema kan du som arbetar med frågor inom arkitektur och gestaltad livsmiljö ta del av metodstöd, vägledning och lärande exempel.
Barnkonventionen och fysisk planering
Denna vägledning om barnkonventionens tillämpning i fysisk planering och stadsutveckling ger kunskap, inspiration och verktyg för att skapa jämlika livsmiljöer och tillgodose barns rättigheter i hela samhällsbyggnadsprocessen.
Begreppsbanken
Boverkets begreppsbank beskriver vanligt förekommande ord och begrepp kopplade till Boverkets sakområde. Med hjälp av begreppsbanken har du möjlighet att använda dig av våra termer i ditt arbete. En enhetlig terminologi underlättar digitaliseringen.
Brott och otrygghet
Detta tema innehåller information om brottsförebyggande och trygghetskapande perspektiv och åtgärder i samhällsbyggnadsprocessen.
Buller vid idrottsplatser
Det här temat handlar om hur buller vid idrottsplatser hanteras.
Ekosystemtjänster i den byggda miljön
Detta tema handlar om varför och hur vi kan arbeta med ekosystemtjänster och på så sätt skapa en både mer hållbar och en bättre livsmiljö.
Flyktingsituationen och PBL
Här har vi samlat information om situationen i Ukraina, följande flyktingsituation i Sverige och vad som gäller inom Boverkets verksamhetsområden kopplat till det.
Fullmakter i samhällsbyggnadsprocessen
Boverket har tagit fram en standardfullmaktsmall för lov- och byggprocessen enligt plan- och bygglagen. Fullmakten går att ta del av på Mina ombud.
Godstransporter i fysisk planering
Detta tema handlar om hur planeringen av godstransporter kan få en tydligare roll i den fysiska planeringen.
Grönplan
Det här temat handlar om varför och hur kommunen kan arbeta med grönplaneringen och ta fram en grönplan.
Industribuller
Denna vägledning fungerar som ett kunskapsstöd för lagstadgade hänsynstaganden till industri- och annat verksamhetsbuller vid planläggning och bygglovsprövning av bostäder.
Kulturvärden
Läs om begreppet kulturvärde, olika typer av kulturmiljöunderlag samt relevanta lagars relation till varandra.
Medborgardialog
Detta tema handlar om medborgardialog vid planering. Här kan du till exempel ta del av erfarenheter och exempel från kommuner som arbetar med medborgardialog.
Nationella mål
Detta tema innehåller information om de nationella målen.
Parkering – ett effektivt verktyg för hållbar stadsutveckling
Detta tema handlar om varför parkering för cykel och bil kan vara en viktig del i kommunens arbete med att skapa en mer hållbar stadsutveckling
Riksintressen
Detta tema innehåller en beskrivning av riksintressesystemet, om vilka olika roller inblandade myndigheter har samt hur riksintressena ska hanteras i den fysiska planeringen enligt plan- och bygglagen (PBL).
Riskhantering och PBL
Detta är en vägledning om hur kommuner och regioner kan arbeta med riskhantering i planläggning och beredning av beslut enligt PBL.
Rivningsavfall
Detta tema innehåller vägledning om rivningsavfall inom ramen för Plan- och bygglagen. Läs bland annat om vilka åtaganden du som byggnadsinspektör, byggherre eller kontrollansvarig har.
Totalförsvaret i fysisk planering
MSB:s vägledning om totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen ger samhällsplanerare och beredskapssamordnare stöd för hur man tillsammans kan ta hänsyn till totalförsvarets civila intressen i den fysiska planeringen.
Ändamålskatalogen
Ändamålskatalogen är ett verktyg för att benämna olika byggnadsdelar utifrån vad byggnadsdelarna har för ändamål. Syftet är att klassa byggnadsdelars ändamål på ett enhetligt sätt.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.