Sammanställning av andra vägledningar

Granskad:

Boverket och flera andra myndigheter och organisationer har tagit fram ytterligare vägledningar som stöd för arbetet med tillämpning av barnkonventionen i samhällsbyggnadsprocessen. Här följer ett urval av dessa.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen har tagit fram flera stöd och verktyg för arbetet med barnkonventionen och barns rättigheter inom kommun, region eller nationella myndigheter. Stöden gäller kunskap om och genomförande av barnkonventionen samt juridisk vägledning vid tolkning och tillämpning av barnkonventionen.

Genomföra barnkonventionen (på Barnombudsmannens webbplats)

Stöd och verktyg (på Barnombudsmannens webbplats)

Boverket

Boverket har tagit fram en vägledning till kvalitativ, tillgänglig och hållbar gestaltning av förskolors och skolors fysiska miljö. Den riktar sig till såväl offentliga som enskilda aktörer som arbetar med planering, byggande och förvaltning av skolor och förskolor. Vägledningen omfattar skolans fysiska miljöer såväl inomhus som utomhus, liksom dess strategiskt viktiga roll i samhällsbyggandet.

Utveckla förskolors och skolors fysiska miljö för att lyfta hela samhället

Gårdar och utemiljö vid förskola och skola ska rymma många funktioner som gynnar lärande, välmående och utveckling. Särskilt viktigt är att främja naturkontakt, lek och fysisk aktivitet. Utemiljöerna behöver också vara säkra och inkluderande. Vägledningen behandlar även fysiska egenskaper såsom skolgården gårdens ytstorlek, byggnadens placering och hur tomtens inneboende egenskaper kan tas tillvara.

Utemiljöns funktioner och struktur gestaltas utifrån verksamhetens behov

Länsstyrelserna

Länsstyrelserna har sedan 2019 ett särskilt uppdrag att samordna och utveckla arbetet med barnets rättigheter och har ett ansvar säkerställa att dessa tillämpas i hela landet. Inom ramen för det arbetet har ett metod- och kunskapsstöd för prövning av barnets bästa tagits fram.

Kunskaps- och metodstöd för prövning av barnets bästa (rapport på länsstyrelsens webbplats)

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet, MFD, ska verka för full delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning och för jämlikhet i levnadsvillkor. De har gjort en metodmanual för dialog med barn utifrån deras skilda förutsättningar, behov och åldrar. Metoden är generell för att kunna användas i olika frågor, men kan med mindre justeringar anpassas efter det specifika sammanhanget.

Metod för dialog med barn (på Myndigheten för delaktighets webbplats)

Ofta går det att använda samma samtalsmetoder för alla barn. Men ibland behövs det andra verktyg och stöd för att kommunicera med barn och unga med nedsatt fysisk eller kognitiv funktionsförmåga.

Prata med barn och unga (på Myndigheten för delaktighets webbplats)

Ett hållbart barnrättsarbete är ett inkluderande barnrättsarbete, där alla barn får ta plats oavsett vilka förutsättningar och behov de har. MFD har tagit fram en checklista som kan bidra till att barn och unga med funktionsnedsättning blir lika synliga som andra barn i barnrättsarbetet.

Checklista för ett inkluderande barnrättsarbete (på Myndigheten för delaktighets webbplats)

Sveriges Kommuner och Regioner

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har flera vägledningar och metoder som handlar om implementering av barnkonventionen. På sin webbplats har SKR omfattande material och vägledning om barnets rättigheter i kommunal och regional verksamhet.

Barnets rättigheter (på Sveriges kommuners och regioners webbplats)

SKR har även utvecklat verktyget Prisma som kan användas för att se sambanden mellan olika nationella och internationella mål och barnkonventionen. Prisma kopplar ihop artiklar i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen med de jämställdhetspolitiska målen, de folkhälsopolitiska målområdena och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Prisma - för samordning av horisontella perspektiv (på Sveriges Kommuners och Regioners webbplats)

UNICEF

FN-organet UNICEF har ett uppdrag att hjälpa de länder som anslutit sig till barnkonvention att kunna hålla vad de har förbundit sig till. UNICEF:s handbok för barns delaktighet och inflytande vill ge kunskap, argument och inspiration i arbetet.

Barnkonventionen (på UNICEF Sveriges webbplats)

UNICEF:s Handbok för barns delaktighet och inflytande (på UNICEF Sveriges webbplats)

UNICEF har också tagit fram en handbok för stadsplanering ur ett barnperspektiv. Med barnets bästa i fokus lyfter den också den centrala roll som planeringen spelar för att nå målen för hållbar utveckling, såväl på global nivå som i det lokala sammanhanget.

Shaping urbanization for children (på UNICEFs webbplats)

The Child Friendly Cities Initiative, CFCI, är ett initiativ inom UNICEF för att stödja lokala myndigheters arbete med barnrättsfrågor. Det är också ett nätverk för lokalsamhällen världen över som vill utforma sina fysiska miljöer på ett mer barnvänligt sätt. På sin webbplats erbjuder CFCI praktisk handledning för olika lokala intressenter som myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och media men vänder sig även till barnen själva.

Child Friendly Cities Initiative (på UNICEFs webbplats)

Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingsmyndigheten ska verka för en rättssäker, effektiv och hållbar offentlig upphandling och ger vägledning och verktyg för att utreda och bedöma vilka konsekvenser en upphandling kan ha med barns bästa i fokus. Den upphandlande organisationen behöver analysera såväl de egna behoven som marknadens möjligheter att leverera produkter och tjänster utifrån ett barnperspektiv.

Barns rättigheter i upphandling enligt barnkonventionen (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

Boverket (2023). Andra vägledningar. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/barnkonventionen/andra-vagledningar/ Hämtad 2025-01-22