Återkoppling på olika sätt
Återkoppling är viktigt utifrån barnrättsperspektivet. Barn behöver veta på vilket sätt kommunen, regionen eller annan aktör har tagit tillvara deras synpunkter. Likväl som delar inom organisationen behöver veta varför vissa beslut tagits för barns bästa under processens gång. Återkopplingen är ett sätt att dokumentera processen samtidigt som barn och unga upplever ett värdefullt deltagande och får kunskap om hur de har bidragit till beslutsfattande.
Vernissage
Har delaktighetsprocessen resulterat i skisser, filmer, teckningar, foton, modeller eller annat av material kan en vernissage anordnas. Barn, unga, tjänstepersoner och förtroendevalda kan besöka vernissagen ihop för att prata om hur det har varit att jobba tillsammans. Det finns också utrymme för barnen att få återkoppling kring själva förslagen som arbetats fram och hur dessa kan ha påverkan på vidare arbete.
Film
Ta fram och sprid en film om processen där barn och unga deltagit. I filmen kan det även ske återkoppling kring hur barnens medverkan påverkat arbetet och resultatet samt vad beslutsfattare respektive barn tar med sig från processen.
Föreläsning av tjänstepersoner och förtroendevalda
Tjänstepersoner och förtroendevalda kan söka upp de barn som medverkat för att genom en föreläsning presentera vad barnens medverkan betytt. Återkoppling kan ske kring hur barnens medverkan haft påverkan på efterföljande arbete. Tjänstepersoner och förtroendevalda finns tillgängliga för frågor och funderingar. Föreläsningen kan ske fysiskt eller digitalt.
Mejl
Vissa kommuner har valt att låta medverkande barn skriva upp sin mejladress för att få en direkt kommunikationskanal till barnen som deltagit. En förutsättning för detta är att barnen fått en mejladress av skolan och kan nås via den. Genom mejlutskick får barnen sedan följa processen och ta del av hur deras medverkan spelat roll.
Brev
Att skicka brev som förklarar hur barnens medverkan haft inflytande på vidare arbete är ett sätt att återkoppla. Kanske finns det inte tid eller möjlighet att besöka skolklassen som varit delaktiga, då kan läraren läsa upp ett brev i klassen.
Podcast
Genom podcast kan information och resultat av en dialog nå barn och unga i ljudformat.
Publicera rapport
Återkoppling kan ske genom att publicera en rapport som sedan sprids till de barn och unga som deltagit. I rapporten kan det gå att följa processen samt att den innehåller en förklaring kring hur inkomna synpunkter, idéer och förslag fått inverkan på efterföljande arbete. Det är viktigt att anpassa rapporten efter den målgrupp som behöver återkopplingen.
Nyhetsflöden
Återkoppling kan ske genom nyhetsflöde via till exempel lokal media eller via skolans nyhetsplattform. Genom att presentera hur barns medverkan gått till och hur det har påverkat vidare arbete kan återkoppling ske till berörda barn.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.