Definitioner kopplade till transport av farligt gods

Granskad: 14 februari 2024

I denna vägledning använder vi vissa begrepp relaterade till transporter av farligt gods. Några av dem redovisar vi på denna sida.

Farligt gods

När transporter av farligt gods omnämns i samband med fysisk planering åsyftas sådana transporter av farligt gods som enbart är tillåtna enligt de villkor som anges i lagen (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods (på Sveriges riksdags webbplats)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, förklarar begreppet ”farligt gods” på följande sätt:

Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som kan orsaka skador på människor, miljö eller egendom, om de inte hanteras på rätt sätt under en transport.

Farligt gods (på MSB:s webbsida)

Godstransporter allmänt kan du läsa mer om på sidan Godstransporter.

Godstransporter

Olika typer av farligt gods

Det finns många olika typer av farligt gods som transporteras med olika trafikslag. Farligt gods kan till exempel ha explosiva, brandfarliga, giftiga, radioaktiva eller frätande egenskaper. Godset har farliga egenskaper, var för sig eller i kombination med andra ämnen, som gör att de kan medföra olika typer av risker på olika platser och i olika planeringssammanhang.

Som exempel på farligt gods kan nämnas bensin, diesel, gasol, cigarrettändare, svavelsyra, arsenik, fyrverkerier, sprayburkar, krockkuddar, litiumbatterier och vattenförorenande ämnen.

Transporter av farligt gods

Med transport avses enligt 3 § lag (2006:263) om transport av farligt gods förflyttning av farligt gods med transportmedel samt sådan lastning, lossning, förvaring och annan hantering av det farliga godset som utgör ett led i förflyttningen. Förflyttning inom ett område där det farliga godset tillverkas, lagras eller förbrukas anses inte vara transport av farligt gods.

3 §
  Med transport avses i denna lag förflyttning av farligt gods med transportmedel samt sådan lastning, lossning, förvaring och annan hantering av det farliga godset som utgör ett led i förflyttningen. Som transport anses dock inte förflyttning endast inom ett område där det farliga godset tillverkas, lagras eller förbrukas.

Transportmedel

Med transportmedel avses

  • varje slag av fordon som används för transport på väg eller i terräng
  • järnvägsvagnar och andra spårbundna fordon
  • luftfartyg
  • fartyg i den utsträckning som det i dem transporteras gods i förpackad form, i containrar, flyttbara tankar eller transportmedel enligt första och andra punkten ovan.

4 §
  Med transportmedel avses i denna lag
   1. varje slag av fordon som används för transport på väg eller i terräng,
   2. järnvägsvagnar och andra spårbundna fordon,
   3. luftfartyg, och
   4. fartyg i den utsträckning som det i dem transporteras gods i förpackad form, i containrar, flyttbara tankar eller transportmedel enligt 1 och 2.

Boverket (2024). Definitioner. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/godstransporter-i-fysisk-planering/godstransporter-i-planeringsprocessen/x/farligt-gods/om-farligt-gods/definitioner/ Hämtad 2024-12-22