Centrala begrepp

Granskad:

På den här sidan har vi samlat de begrepp som är centrala för vägledningen listade i bokstavsordning.

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, inklusive från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex i vilka dessa organismer ingår; detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem. (Definition enligt FN:s konvention om biologisk mångfald.)

Ekosystemtjänster

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor. De bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Det kan det handla om ekosystemens förmåga att rena luft, sänka temperaturer, ta hand om dagvatten och erbjuda rekreativa och hälsosamma miljöer. Ekosystemtjänster delas vanligtvis in i fyra kategorier: stödjande, reglerande, försörjande och kulturella tjänster. (Källa: Boverket och Naturvårdsverket).

Friluftsliv

Vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling. (Källa: Förordningen (2010:2008) om statsbidrag till friluftsorganisationer)

Grönstruktur

Grönstruktur är ett samlingsbegrepp för olika ytor med vatten och vegetation i den byggda miljön och i landskapet. I den byggda miljön utgörs den framför allt av villaträdgårdar, vägrenar, bostadsgårdar, kyrkogårdar, alléer, gräsmattor, parker, grönområden, koloniområden, dammar, vattendrag, sjöar, stränder samt tätortsnära natur, men även gröna tak och väggar, grönskande torg, skolgårdar, bollplaner och idrottsanläggningar räknas in. I landskapet handlar det om större strukturer och inkluderar även andra typer av mark. Tillsammans bildar dessa ytor ett system, ett nätverk av icke-hårdgjorda, gröna eller blå ytor som har ekologiska, kulturella och sociala funktioner och som bidrar med ekosystemtjänster. (Källa: Boverket och Naturvårdsverket)

Grön infrastruktur

Grön infrastruktur definieras som ett ekologiskt funktionellt nätverk av livsmiljöer och strukturer, naturområden samt anlagda element som utformas, brukas och förvaltas på ett sätt så att biologisk mångfald bevaras och för samhället viktiga ekosystemtjänster främjas i hela landskapet. (Källa: Naturvårdsverket)

Såväl vatten som mark inkluderas i begreppet. Alla länsstyrelser arbetar med regionala handlingsplaner för grön infrastruktur som i dagsläget framför allt fokuserar på biologisk mångfald. Arbetet med handlingsplanerna har kommit olika långt vad gäller vilka underlag som tagits fram.

Grönområde

Begreppet grönområden är ett samlingsnamn för offentligt tillgängliga vegetationsklädda ytor, både i stadens parker och utanför i natur- och kulturlandskapet. Oftast inkluderas vattenområden i begreppet och ibland används begreppet grön- och blåområden. I SCB:s statistik definieras grönområde som ett område av sammanhängande grönytor som uppgår till minst 0,5 hektar och som är allmänt tillgängligt. (SCB)

Grönyta

Alla typer av ytor som bygger upp den samlade grönstrukturen inom tätortsgränsen, såsom allmänna parker och öppna gräsytor samt andra träd- eller gräsbevuxna ytor, vid byggande på överblivna gröna ytor (impediment), villaträdgårdar, gröna ytor mellan flerbostadshus eller industribyggnader och även gröna stråk mellan vägar etcetera. (SCB)

Landskap

I vägledningen utgår vi från den definition av landskap som görs i den europeiska landskapskonventionen (ELC). Här definieras landskap som ett område sådant som det uppfattas av människor och vars karaktär är
resultatet av påverkan av och samspel mellan naturliga och/eller mänskliga faktorer. (Europarådet)

Naturbaserade lösningar

Naturbaserade lösningar är multifunktionella och kostnadseffektiva åtgärder för att hantera olika samhällsutmaningar genom att skydda, utveckla eller skapa ekosystem samtidigt som biologisk mångfald och mänskligt välbefinnande främjas. (Källa: Naturvårdsverket)

Boverket (2023). Centrala begrepp. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/gronplan/lasanvisning/centrala-begrepp/ Hämtad 2025-01-27