Exempel översiktsplaner och kulturvärden

Granskad:

Här kan du ta del av exempel på översiktsplaner som ur någon aspekt har bedömts vara intressanta utifrån hur de har hanterat kulturvärden. Det kan handla om förhållningssätt, utgångspunkter eller annat. Ingen värdering av planen som helhet har skett.

Falköping

I en fördjupad översiktsplan om ett riksintresse har Falköpings kommun analyserat såväl behovet av hänsyn till kulturvärden som möjlighet till utveckling och förändring av området. Syftet med arbetet är att redogöra för och göra ett kommunalt ställningstagande kring kulturmiljövärdena. Underlaget har lyfts in som en del av kommunens digitala översiktsplan.

Översiktlig planering (på Falköpings kommuns webbplats)

Gagnef kommun

Planens tredje kapitel pekar ut områden av nationellt och kommunalt intresse. I en tabell presenteras bland annat vilket skydd, eller behov av skydd, respektive område har samt information om kommunens framtida arbete för att säkerställa kulturvärdena. Områdena beskrivs översiktligt, så även aktuellt bebyggelsetryck samtidigt som generella rekommendationer ges.

Översiktsplan 2040 (på Gagnef kommuns webbplats)

Gotland

Beskrivningen av kulturvärdena hålls relativt kortfattat. Istället läggs större fokus på att beskriva betydelsen av dem samt hur de kan säkerställas och utvecklas. Motsvarande gäller för riksintressena enligt 3 och 4 kapitlet miljöbalken. Kulturvärdenas betydelse för andra intressen beskrivs, exempelvis för en attraktiv bebyggelseutveckling och för näringslivsutvecklingen (såväl besöksnäringen som den kreativa sektorn). I avsnittet om klimatförändringens konsekvenser lyfts även möjliga konsekvenser för kulturmiljön. I översiktsplanen ingår ett antal fördjupningar för olika delområden.

Bygg Gotland (på Region Gotlands webbplats)

Gävle kommun

I en kulturmiljöbilaga, som utgör en del av översiktsplanen, preciseras översiktsplanens ställningstaganden. För varje värdefullt område anges vilken typ av resurs som området utgör och vilka egenskaper kommunen vill slå vakt om. Där anges också vilken syn kommunen har på hur områdena kan utvecklas samt vilket skydd eller behov av skydd respektive område har. I bilagan diskuterar också kommunen de utpekade riksintressena för kulturmiljövården och föreslår såväl begränsningar som utvidgningar.

Översiktsplan för Gävle kommun år 2030 (på Gävle kommuns webbplats)

Göteborgs stad

I sin översiktsplan slår Göteborgs stad fast att en god gestaltad livsmiljö förutsätter en stadig utgångspunkt i stadens historiska utveckling och i de värden och kvaliteter som karaktäriserar Göteborg. Den befintliga bebyggelsens värden lyfts därför fram i den tematiska inriktningen ”Gestaltad livsmiljö”, tillsammans med bland annat stadens arkitekturpolicy.

Översiktsplan för Göteborg (karttjänst på Göteborgs kommuns webbplats)

Härnösands kommun

Översiktsplanen finns som interaktiv kartberättelse och plandokument. I plandokumentet lyfts kulturvärden i flera avsnitt. Dessutom lyfts exempel på värdebärande element såsom Härnösands historia som sjöfartsstad.

Översiktsplanering (på Härnösands kommuns webbplats)

Jönköping kommun

Jönköping kommuns digitala översiktsplan, antagen 2016, består av en karta och så kallade temaflikar. De sistnämna beskriver både kommunens strategiska målsättning för respektive tema och riktlinjer för handläggning av ärenden vid planläggning, lovprövning och tillståndsgivning. I översiktsplanen kan du se vilka allmänna intressen som ska beaktas vid planering, till exempel vilka kulturvärden som finns och vad man behöver tänka på i en förändringssituation. Särskilt värdefulla områden är markerade, så även exempelvis områden med höjd lovplikt.

Översiktsplan för Jönköping kommun (karttjänst på Jönköping kommuns webbplats)

Karlshamn kommun

I planen redogörs för såväl stadsbildens som enskilda byggnaders kulturvärden. Det anges också hur kulturvärdena ska tas tillvara. I en kvartersvis genomgång lyfts inte enbart kulturvärdena utan även förändringsbehov och vilka utvecklingsmöjligheter kommunen ser.

Bevarande- och utvecklingsplan för Karlshamns innerstad (på Karlshamns kommuns webbplats)

Mölndals kommun

Kulturmiljöprogrammet, som antogs 2018, innehåller strategier för kulturmiljöarbetet och presenterar ett representativt urval av områden som speglar kommunens kulturhistoriska utveckling.  Mölndals kommun ser översiktsplanen som ett paraply över flera strategiska dokument, varav kulturmiljöprogrammet är ett. Du hittar Mölndals kulturmiljöprogram på sidan Kulturmiljöer i Mölndal.

Kulturmiljöer i Mölndal (på Mölndal kommuns webbplats)

Nedan ser du en film om Mölndal kommuns kulturmiljöprogram.

Film om Mölndal kommuns kulturmiljöprogram

Orsa kommun

Planen beskriver hur förändringar kan utföras i miljöer med höga kulturvärden. Planen har konkreta riktlinjer. Bland annat beskrivs vilka konsekvenser nybyggnation kan ha på äldre gårdsbebyggelse och var modern arkitektur bäst är lämpad. I en karta har kommunen pekat ut områden som på grund av höga kulturvärden omfattas av utökad lovplikt.

Översiktsplan (på Orsa kommuns webbplats)

Sundsvalls kommun

Kommunen har identifierat agrara landsbygdsområden med höga kulturvärden där det finns ett intresse att bygga bostäder. Områdena beskrivs kortfattat och har generella samt individuella riktlinjer som ska beaktas vid nybyggnation.

Gällande översiktsplan (på Sundsvalls kommuns webbplats)

Västerås kommun

I en tillhörande delutredning för Västerås tätort redovisas representativa områden med bebyggelse från 1950-talet och framåt och dess viktiga karaktärsdrag. Bland annat beskrivs hur förändringar kan göras i förhållande till bebyggelsens kulturvärden.

Dokument som kompletterar Västerås översiktsplan 2026 (på Västerås kommuns webbplats)

Ödeshög kommun

Översiktsplanen beskriver bland annat kulturhistoriskt värdefulla stråk och byggnader ur ett lokalt perspektiv. Förutom generella riktlinjer för att säkerställa utpekade miljöers kulturvärden beskriver kommunen även konkreta aspekter och detaljer i kulturmiljöerna som är värda att uppmärksamma.

Översiktsplan - 6000 invånare (på Ödeshögs kommuns webbplats)

Örebro kommun

Strategin ”Arkitektur och byggande i Örebro kommun” utgör, tillsammans med kommunens grönstrategi och trafikprogram, en konkretisering av översiktsplanen från 2018. Strategin är ett styrdokument och ett stöd i planeringen för byggandet i staden och på landsbygden. Den omfattar byggnader, publika platser och naturområden samt förhåller sig både till befintliga kulturvärden och till det som ska byggas.

Arkitektur och byggande i Örebro kommun (på Örebro kommuns webbplats)

Östersunds kommun

Som ett tillägg till sin översiktsplan har Östersunds kommun tagit fram ett kulturmiljöprogram. Kulturmiljöprogrammet - som pekar ut och lyfter fram de värden som finns i den byggda miljön - är rådgivande när Östersunds kommun prövar beslut om bygglov, översiktsplaner och detaljplaner. En tabell visar vilka konsekvenser programmet får vid bygglovsprövning och detaljplanering.

Kulturmiljöprogrammet (på Östersunds kommuns webbplats)

Fler tips på översiktsplaner?

Har du fler tips, i så fall kan du skicka e-post till oss på Boverket.

suzanne.pluntke@boverket.se

Boverket (2024). Exempel översiktsplaner och kulturvärden. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-teori-och-praktik/exempel-planer-och-kulturvarden/ Hämtad 2025-01-23