Kommunala kulturmiljöprogram

Granskad: 3 september 2024

Här nedan ges några exempel på kommunala kulturmiljöprogram som ur någon aspekt har bedömts vara intressanta utifrån hur de har hanterat kulturvärden. Det kan handla om förhållningssätt, utgångspunkter eller annat. Däremot har ingen juridisk granskning eller värdering av programmen som helhet skett.

Alingsås kommun

Kulturmiljöprogrammet består av flera dokument som tillsammans ger en bred och djupgående översikt över kommunens kulturvärden. Programmet tar upp bland annat förhållningssätt till varsamhet och förvanskning. Ett avsnitt innehåller rekommendationer för fastighetsägare, med praktiska tips om hur god byggnadsvård kan bedrivas. Det finns även en lista på kulturhistoriskt värdefulla byggnader där deras respektive kulturvärden tydliggörs.

Kulturmiljöprogram (på Alingsås kommuns webbplats)

Alvesta kommun

Alvesta kommun har utvecklat riktlinjer för kulturhistorisk värdefulla byggnader i tätorterna Alvesta, Moheda och Vislanda. Riktlinjerna ska fungera som vägledning vid plan- och bygglovsärenden. Beskrivningarna av områdena är kortfattade med fokus på kulturvärdenas strukturer och karaktärsdrag. Det finns även specifika riktlinjer kring bevarande och utveckling av värdefulla bebyggelsegrupper och miljöer.

Kulturhistoriska byggnader och kulturmiljöer (på Alvesta kommuns webbplats)

Arboga kommun

För att komplettera kommunens byggnadsordning för Arboga stadskärna fokuserar kulturmiljöprogrammet på landsbygd, modernism och industri. Texterna hålls relativt kortfattade med kompletterande kartor samt bilder som visar typiska karaktärsdrag. Varje avsnitt avslutas med en informationsruta med konkreta råd och rekommendationer för miljöerna.

Kulturmiljö (på Arboga kommuns webbplats)

Flens kommun

Kulturmiljöprogrammet ger en samlad beskrivning av kommunens kulturmiljöer och hur dessa bör vårdas, tillvaratas och tydliggöras. Programmet pekar även ut särskilt värdefulla miljöer, vad som kan hota miljöernas specifika värden samt anger riktlinjer för hur miljöerna kan användas, utvecklas och bevaras. Förslag på åtgärder för att trygga eller öka det kulturhistoriska värdet ges. Programmet ska fungera som stöd vid exempel bygglov, förhandsbesked och detaljplaner och är kopplat till översiktsplanen. Rapporten finns att ta del av under rubriken Program på Flens kommuns webbplats.

Författningssamling (rapport på Flens kommuns webbplats)

Samtliga kommuner i Halland

Tillsammans med länsstyrelsen har de sex kommunerna i Halland kartlagt all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i länet. Informationen nås genom en gemensam databas. Kommunerna har utöver detta även tagit fram eget material. De olika underlagen används vid exempelvis översiktlig planering, detaljplanering och lovgivning.

Bebyggelseinventering i Halland (på Hallands kulturhistoriska museums webbplats)

K-märkta hus (på Kungsbacka kommuns webbplats)

Kulturmiljö i Varberg (på Varberg kommuns webbplats)

Skyddade och bevarandevärda byggnader (på Falkenbergs kommuns webbplats)

Kulturmiljö och kulturhistoria (på Hylte kommuns webbplats)

Halmstads kulturmiljöprogram (på Halmstad kommuns webbplats)

Bevarandeplaner och arkitekturprogram (på Laholm kommuns webbplats)

Haninge kommun

Haninge kommun utvecklas i snabb takt. För att kunna ta tillvara kulturmiljöer med högt kulturhistoriskt värde har kommunen därför tagit fram ett kulturmiljöprogram. Syftet är att sätta riktningen för kommunens kulturmiljöarbete och peka ut särskilt värdefulla platser.

Kulturmiljöprogram (på Haninge kommuns webbplats)

Heby kommun

Heby kommun har, i samarbete med Upplandsmuseet, identifierat de mest betydelsefulla kulturmiljöerna i kommunen. Miljöerna i tätorterna har klassificerats enligt en fyrgradig skala baserad på deras kulturvärde. På landsbygden är miljöerna indelade i två zoner: hänsynszon och värdekärna, vilka innebär olika förhållningssätt vid förändringar i miljön. Utvecklad information om platsernas miljö, historia och andra viktiga aspekter finns i de bifogade bilagorna.

Kulturmiljöprogram (På Heby kommuns webbplats)

Helsingborgs kommun

Helsingborg kommun arbetar sedan 1990-talet med att ta fram bevarandeprogram. Programmen - som kan omfatta en stadsdel, en tätort eller en by - är en hjälp för kommunen vid beslut om bygglov och detaljplaner. Bevarandeprogrammen ökar förståelsen och engagemanget för varför kulturmiljön är viktig att utveckla och bevara.

Bevarandeprogram (på Helsingborg kommuns webbplats)

Hjo kommun

För Hjo stad har kommunen antagit en kulturmiljöinventering. Kunskapsunderlaget ger en översyn av större sammanhängande, värdefulla kulturmiljöer i staden. Motiv, värderingar och rekommendationer har tagits fram i syfte att bevara karaktärer och tillvarata kulturvärdena. Värdefulla objekt inom miljöerna redovisas kortfattat med text och bild.

Kulturhistoriska byggnader (På Hjo kommuns webbplats)

Härryda kommun

Programmet ska bland annat skapa riktlinjer för kommunens kulturmiljöarbete samt ge förutsägbarhet och tydlighet mot invånarna vad gäller för områden och byggnader med kulturvärden. Sedan 2021 är kulturmiljöprogrammet en del av översiktsplanen.

Kulturhistoriska byggnader och miljöer (på Härryda kommuns webbplats)

Höganäs kommun

Höganäs kommun antog 2018 ”Kulturmiljöwebben”, ett digitalt kulturmiljöprogram. Kulturmiljöwebben innehåller i huvudsak två delar: områdesbeskrivningar och byggnadsinventeringar. Det går exempelvis att läsa om de vanligaste karaktärsdragen i ett område eller få generell information om varsamhet, arkitekturstilar och byggnadsvård. Materialet går att använda såväl inför lovgivning som i en planeringssituation.

Kulturmiljöwebben (på Höganäs kommuns webbplats)

Karlstads kommun

Karlstad kommun har kopplat ”Riktlinjer för kulturmiljöfrågor” till sitt kulturmiljöprogram. Dokumentet är främst avsett att vara ett vara ett stöd vid stadsbyggnadsförvaltningens handläggning av plan- och bygglovsärenden. Det kan även användas av andra förvaltningar och fastighetsägare som vill få kunskap om vilka lagar och processer som styr arbetet med kulturhistorisk bebyggelse.

Kulturmiljöprogrammet (på Karlstads kommuns webbplats)

Knivsta kommun

Kulturmiljöprogrammet för Knivsta tätort antogs 2013 av kommunfullmäktige. Det är ett vägledande kunskapsunderlag om vilka kulturvärden som är viktiga att värna i såväl bygglovsärenden som detaljplanearbetet samt är en vägledning för kommunens invånare.

Kulturmiljöprogram (på Knivsta kommuns webbplats)

Leksands kommun

Leksands kommuns kulturmiljöprogram finns i sin helhet på kommunens webbplats. Programmet är grundat på en kommunomfattande inventering i samarbete med Dalarnas Museum. Programmet tar upp kommunens historia samt pekar ut värdefulla miljöer och byggnader. I olika temaflikar beskrivs estetiska och kulturhistoriskt värden samt metoder för varsamhet.

Kulturmiljöer i Leksands kommun (på Leksands kommuns webbplats)

Ljungby kommun

Ljungby kommuns kulturmiljöprogram, antaget 2019, lyfter fram ett antal särskilt värdefulla områden. Programmet beskriver viktiga karaktärsdrag och kvaliteter, motiverar varför ett område är bevarandevärt samt drar upp riktlinjer för dess framtida utveckling. Avsikten är att göra fastighetsägare, samhällsplanerare och allmänhet medvetna om kommunens kulturmiljöer så att dessa förvaltas varsamt.

Kulturmiljöprogram (på Ljungby kommuns webbplats)

Lomma kommun

Kulturmiljöprogrammet för Lomma kommun består av tre delar: Historisk översikt av kommunens kulturhistoriska utveckling, inventering av bebyggelse i kommunen uppförd före 1960 samt åtgärdsprogram. I den sistnämnda delen pekas värdefulla miljöer och objekt ut och förslag ges på åtgärder för att bevara dem. Informationsblad till fastighetsägare och enskilda husägare som planerar att förändra sina hus finns även.

Kulturmiljö (på Lomma kommuns webbplats)

Luleå kommun

Luleå stad inventerades 2015–2016. I ett digitalt kulturmiljöprogram beskrivs stadens karaktär och vad som är speciellt med dess bebyggelse, tillsammans med en kulturhistorisk bedömning. På en karta har all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse markerats.

Kulturhistoriska byggnader i Luleå (på Luleå kommuns webbplats)

Mölndals stad

Kulturmiljöprogrammet är en revidering av ett äldre program. De 28 särskilt värdefulla områdena som lyfts fram är representativa för kommunen. Förhållningssätten för områdena ska fungera som referens för liknande områden som inte inkluderats i programmet. Programmet beskriver bland annat varför områdena är viktiga att bevara.

Kulturmiljöer i Mölndal (på Mölndals stads webbplats)

Nacka kommun

Nacka kommuns kulturmiljöprogram är ett strategiskt kunskapsunderlag för den kommunala samhällsplaneringen och bygglovshanteringen. Utifrån ett urval av kulturhistoriskt värdefulla miljöer lyfts förhållningssätt och strategier för befintliga och framtida planer och bestämmelser fram.

Kulturmiljö (på Nacka kommuns webbplats)

Nybro kommun

Baserat på ett äldre program, och i samarbete med personer med lokalkännedom, har Nybro kommun utvecklat ett kulturmiljöprogram. Inför arbetet med det nya programmet antog kommunen en kulturmiljöprofil, vägledande vid urval och värdering. Profilens olika teman speglar de vanligaste förekommande miljöerna i kommunen.

Kulturmiljöprogram (på Nybro kommuns webbplats)

Simrishamns kommun

Arkitektur- och kulturmiljöprogrammet från 2023 beskriver kulturhistoriskt särskilt värdefulla och värdefulla miljöer. Det ingår även en landskapsanalys och beskrivningar av olika temalandskap, samtidigt som betydelsefulla byggnader och vyer pekas ut. Kommunens arkitekturstrategi ingår, så även vad som är viktigt att tänka på vid nybyggnad.

Arkitektur och kulturmiljö (på Simrishamns kommuns webbplats)

Tibro kommun

Tibro kommun har inkluderat kulturmiljöprogrammet i översiktsplanen.

Kulturmiljöprogrammet innehåller en kulturmiljöprofil. Profilens tre teman omfattar respektive miljös historik, bebyggelse och förutsättningar. De innehåller också ställningstaganden utifrån till exempel placering och utformning av bebyggelse samt karaktärsdrag som bör värnas.

Tibro kommuns översiktsplan (på Tibro kommuns webbplats) webbplats)

Tidaholms kommun

Programmet, framtaget 2017–2020, beskriver samlat kommunens kulturmiljöer och kan fungera dels som ett konkret redskap i den enskilda planeringssituationen, dels som ett övergripande visionsdokument för kommunens viktigaste kulturhistoriska berättelser. Det anger även en riktning vad gäller tillvaratagande och utveckling av de utpekade miljöerna. Som ett led i samhällsutvecklingen har ett komplement till programmet tagits fram: ”Klimatrelaterade risker och hot för kulturmiljöer – Tillägg till kulturmiljöprogram för Tidaholms kommun”.

Kulturmiljöprogram (på Tidaholms kommuns webbplats)

Trollhättans kommun

Trollhättans kommun fick 2015 Riksantikvarieämbetets pris för bästa kulturmiljökommun. Motivet löd: "Kommunens väl förankrade nya kulturmiljöprogram är centralt för stadens utveckling med industrimiljöer som fått ny användning. En ny översiktsplan har synliggjort kulturmiljöaspekterna. Det moderna kulturarvet har en tydlig plats och medborgarna involveras på flera sätt i stadens utveckling bland annat i samarbetsprojektet Minecraft som vänder sig till alla åldrar."

Kulturhistoriska byggnader och områden (på Trollhättans kommuns webbplats)

Västerviks kommun

Utifrån så kallade huvudområden och kärnområden i programmets kulturmiljökarta gör Västerviks kommun värderingar på en tregradig skala. Tydliga riktlinjer om hur kulturvärdena ska tas tillvara ingår. Programmets värdering och urval bygger på en kulturmiljöprofil. Profilen är indelad i fyra teman som representerar historiskt viktiga aspekter.

Kulturmiljöprogram för Västerviks kommun (på Västerviks kommuns webbplats)

Örkelljunga kommun

Örkelljunga kommun har tagit fram ett kulturmiljöprogram baserat på omfattande inventeringar. I programmets kulturmiljökarta beskrivs de inventerade byggnaderna och miljöerna samt deras värdefulla karaktärsdrag.

Avsnitten om historia och byggnadsstilar ska fungera som kunskapsunderlag vid planerings- och bygglovsärenden och för fastighetsägare vid hanteringen av värdefulla byggnader och miljöer.

Kulturmiljöprogram (på Örkelljunga kommuns webbplats)

Östersunds kommun

Som ett tillägg till sin översiktsplan har Östersunds kommun tagit fram ett kulturmiljöprogram. Kulturmiljöprogrammet - som pekar ut och lyfter fram de värden som finns i den byggda miljön - är rådgivande när Östersunds kommun prövar beslut om bygglov, översiktsplaner och detaljplaner. En tabell visar vilka konsekvenser programmet får vid bygglovsprövning och detaljplanering.

Kulturmiljöprogrammet (på Östersunds kommuns webbplats)

Har du tips på fler kommunala kulturmiljöprogram?

Har du fler tips, i så fall kan du skicka e-post till oss på Boverket.

suzanne.pluntke@boverket.se

Boverket (2024). Kommunala kulturmiljöprogram. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/kulturvarden/kulturvarden-i-teori-och-praktik/underlag-kulturvarden/kommunala-kulturmiljoprogram/ Hämtad 2024-12-23