Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Varsamhet och byggnadsvård

Granskad:

Här finner du en text om hur man kan förhålla sig till plan- och bygglagens varsamhetskrav. Dessutom finns ett antal länkar till sidor som berör byggnadsvård.

Varsamhet i praktiken

Varsamhet i praktiken

I texten beskrivs hur man kan förhålla sig till kravet i plan- och bygglagen, PBL, om att ändring av byggnader ska göras varsamt.

Varsamhet i praktiken

Råd om byggnadsvård - länksamling

Riksantikvarieämbetets materialguide

Kunskap om materialen är grunden i all god byggnadsvård. Materialguiden är en faktabas för dem som arbetar med byggnadsvård eller konventionell fastighetsförvaltning.

Riksantikvarieämbetets materialguide

Husnyckeln

Husnyckeln är ett samverkansprojekt mellan Stiftelsen Jamtli i Östersund och Sør-Trøndelag Fylkeskommune. Genom förmedling av kunskap och information inom byggnadskultur och byggnadsvård vill man utveckla kulturmiljöer i Nordens nordligare delar samt värna om regionens byggda kulturarv. På hemsidan finns många länkar även till norskt material.

Husnyckeln

Svenska byggnadsvårdsföreningen

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en ideell förening med syftet att verka för byggnadsvårdens utveckling. På föreningens hemsida finns en lista över byggnadsvårdsbutiker och ett omfattande artikelregister.

Svenska byggnadsvårdsföreningen

Fönsterrenoveringens dag

Fönsterrenoveringens dag firas den 30 maj varje år. Syftet är att sprida kunskap om de miljömässiga, ekonomiska, estetiska och hållbara fördelarna med att vårda sina fönster. Bakom initiativet står Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet. På webbplatsen hittar du bland annat argument för fönsterrenovering och fakta om fönster. 

Fönsterrenoveringens dag

Slöjd & Byggnadsvård

Slöjd & Byggnadsvård i Nääs är en del av Västra Götalandsregionen. På deras webbsida hittar du bland annat råd om byggnadsvård, arbetsbeskrivningar och hantverksregister.

Slöjd och Byggnadsvårds hemsida

Framtidens fönster – renovera och spara energi

Skriften beskriver hur man genom varsam energieffektivisering kan sänka energiförbrukningen utan att byta fönster. Skiften är framtagen av Svenska byggnadsvårdsföreningen, Riksantikvarieämbetet och Länsmuseernas samarbetsråd.

Länkar om energieffektivisering (på Riksantikvarieämbetets webbplats)

Kommunala råd och riktlinjer

Lomma kommun

Som en del av kommunens kulturmiljöprogram har man tagit fram tolv broschyrer med råd till enskilda fastighetsägare. Broschyrerna handlar dels om olika byggnadsdelar som tak, fönster o.s.v. och dels om vad som kännetecknar byggnader från olika tidsperioder.

Broschyrerna om Lommas arbete med byggnadsvård

Göteborg stad

Med broschyren vill Göteborgs stad öka fastighetsägarnas kunskap om fönster och de krav som ställs när en fönsteråtgärd ska göras. Målet är att bevara det gemensamma kulturhistoriska arvet genom att värna enskilda byggnaders särdrag.

Om fönster, informationsmaterial på Göteborgs stads webbplats

Tanums kommun

Skriften Renoveringsråd för äldre hus i Tanum är ett led i kommunens arbete med att lyfta kulturmiljöerna och skapa förståelse för de värden som finns. Skriften ger råd till den som förvaltar ett äldre hus, men också spännande och lärorik information om norra Bohusläns bebyggelsemiljöer.

Renoveringsråd för äldre hus i Tanum

Råd och inspiration - Bygga på landet

Upplandsmuseet har tagit fram en broschyr med råd och inspiration vid nybyggnation. Syftet är att även nya hus ska vara en naturlig del i kulturmiljö därmed utgöra ett positivt tillskott i landskapsbilden.

Bygga pa landet

Skansens färgvandring

En byggnads färgsättning bidrar mycket till dess karaktär och är en viktig del av kulturmiljön. Skriften beskriver färgsättningar på bebyggelse från 1700-talet till 1900-talet.

Färgvandring - bland Skansens hus, paviljonger och gårdar

Andra exempel

Andra exempel på kommunala råd och riktlinjer finns i en del byggnadsordningar.

Byggnadsordningar

Har du fler tips kan du skicka e-post till suzanne.pluntke@boverket.se

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen