Riskhantering under byggprocessen

Granskad: 5 mars 2024

Efter att lovprocessen har avslutats med att byggnadsnämnden har prövat och – för den fortsatta textens framställning – beviljat, samtliga ifrågakommande lov, tar processen vid att genomföra de lovpliktiga åtgärderna. Byggprojektet är ett skede som kan pågå i flera år. Målet med riskhanteringen under handläggning av genomförandet är att så långt det är möjligt säkerställa att byggherren genomför projektet på ett så riskfritt sätt som möjligt med hänsyn till projektets art, läge och behov.

Byggherren har ansvaret för byggprocessen

Huvudprincipen är att det är byggherren som ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan. Kraven finns i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, med dess tillämpningsföreskrifter (inte minst i Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR) men kan även finnas i lov, startbesked och kontrollplan liksom i detaljplanen som gäller för området. Genom att följa kraven säkerställs att det som byggs kan förväntas komma att uppfylla kraven på bland annat hälsa och säkerhet i PBL med dess tillhörande författningar samt i övrig lagstiftning. Kraven på att byggherren tar hand om och återvinner bland annat rivningsavfall har betonats under senare år och har ett mycket starkt samband till hälsorisker.

Byggnadsnämnden har ansvaret för handläggning av genomförandet av lovärenden. Du kan läsa mer om riskhantering i byggnadsnämndens handläggning på sidan Riskhantering i byggnadsnämndens handläggning av genomförandet.

Riskhantering i byggnadsnämndens handläggning av genomförandet

Red ut vilka utmaningar och risker som kan tänkas uppkomma under byggtiden

Under genomförandet ska byggherren utföra ett antal moment och fatta ett antal beslut. En del av dessa moment kan ha koppling till riskhantering.

Riskhantering i samband med byggprocessen handlar om att byggherren i förväg försöker föreställa sig vilka utmaningar och vilka risker för misslyckanden som kan tänkas uppkomma under byggtiden. Detta innebär att byggherren och dennas organisation har att se till omständigheterna i det enskilda fallet och arbeta med riskhantering utifrån dessa. När byggherren har kartlagt, analyserat och värderat riskmomenten som finns i projektet är det lättare att ta fram förslag till kontrollpunkter och kontrollplan. Målet med riskhanteringen är att på ett samlat sätt arbeta med risker.

Riskhantering under byggprocessen kan du läsa mer om på sidan Riskbedömning i vägledningen Förebygg fel, brister och skador. Där finns också information om riskbedömning i praktiken och riskbedömning i kontrollplan.

Riskbedömning i byggprocessen

Information om hur du gör en riskbedömning när du upprättar en kontrollplan enligt plan- och bygglagen kan du läsa om på sidan Riskbedömning.

Riskbedömning

Byggprocessen och byggherrens ansvar kan du läsa mer om på sidan Byggprocessen.

Byggprocessen

Boverket har tagit fram en webbutbildning i form av en guide. Guiden är tänkt att ge en övergripande förståelse hur byggprocessen fungerar. Webbguiden beskriver en byggnads livscykel från idé till rivning, återvinning och återbruk. Oavsett om du är byggherre, entreprenör, projektör eller student är det viktigt att ha grundläggande kunskaper om byggprocessen. Guiden består av en inledningssida samt en översikt med möjlighet till fördjupning. Varje skede i en byggnads liv innehåller avsnitten introduktion, civilrätt och offentlig rätt.

En byggnads liv (webbutbildning)

Boverket (2024). Riskhantering under byggprocess. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/om-riskhantering/i-pbl/byggprocess/ Hämtad 2024-12-23