Riskhantering i byggnadsnämndens handläggning av genomförandet
Målet med riskhanteringen under byggprocessen är att säkerställa att byggherren genomför projektet på ett så riskfritt sätt som möjligt med hänsyn till projekts art, läge och behov. Här ligger ansvaret på byggherren. Men det sker ett antal moment under byggprocessen som byggnadsnämnden ansvarar för.
Byggnadsnämnden har vissa möjligheter att kontrollera hur byggherren tänkt genomföra projektet
Målet med riskhanteringen under byggprocessen är att säkerställa att byggherren genomför projektet på ett så riskfritt sätt som möjligt med hänsyn till projekts art, läge och behov. Här ligger ansvaret på byggherren. Men byggnadsnämnden har vissa möjligheter att kontrollera hur byggherren tänkt genomföra projektet, göra en bedömning om hur byggherren ser på riskerna med projektet och planerna för hur byggherren avser hantera riskerna. Huvudprincipen är dock att det är byggherren som ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden.
Med det sagt sker det ett antal moment under byggprocessen som byggnadsnämnden ansvarar för
- anordna tekniska samråd om det krävs
- fastställa kontrollplan om det krävs
- besluta om startbesked
- anordna utstakning
- anordna arbetsplatsbesök
- hålla slutsamråd om det krävs
- besluta om slutbesked om det krävs.
Det är dessa moment som normalt avses med att handlägga genomförandet av lovärende, även om tekniskt samråd, arbetsplatsbesök och slutsamråd inte förekommer i alla lovärenden. Samtliga moment kan ha koppling till riskhantering.
Riskhantering i byggprocessen utifrån byggherrens perspektiv kan innehålla andra moment och beskrivs i ett eget avsnitt. Riskhantering under byggprocessen kan du läsa mer om på sidan Riskhantering under byggprocessen.
Riskhantering under byggprocessen
Att planera arbetet med riskhantering kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan 2. Planering och organisation.
Det tekniska samrådet och beslut om startbesked är bra tillfällen att arbeta med riskhantering
Efter att byggnadsnämnden har avslutat lovprocessen med att beviljat lov tar processen vid för att genomföra de lovpliktiga åtgärderna, det vill säga byggprocessen. När det gäller handläggning av genomförandet av lovärende är det framför allt inför det tekniska samrådet och eller beslut om startbesked som byggnadsnämnden kan arbeta med riskhantering. Det är byggherrens ansvar att se till att åtgärderna genomförs på ett så riskfritt sätt som möjligt med hänsyn till projekts art, läge och behov. Men det är bra om byggnadsnämnden är medveten om risker och då är riskhanteringsprocessen ett bra verktyg. På det viset får byggnadsinspektören något att korsreferera byggherrens riskbedömning och kontrollplan mot.
Nämnden kan förbereda det tekniska samrådet genom riskkartläggning
Nämnden kan förbereda det tekniska samrådet genom att fördjupa riskkartläggningen och gå ner i detalj vad gäller beskrivning av riskkällor, riskobjekt och riskområden samt skyddsvärda intressen. Detta i syfte att kunna ställa de krav på tekniska egenskaper hos byggnadsverket som behövs med hänsyn till risker. Kommunen kan använda byggherrens kontrollplan som ett medel att kontrollera hur byggherren bedömt att riskhantering är tänkt att genomföras. Målet med riskhanteringen i byggprocessen är att på ett samlat sätt arbeta med risker.
Riskhantering under byggprocessen kan du läsa mer om på sidan Riskbedömning. Där finns också information om riskbedömning i praktiken och riskbedömning i kontrollplan.
Information om hur du gör en riskbedömning när du upprättar en kontrollplan enligt plan- och bygglagen kan du läsa om på sidan Riskbedömning.
Byggprocessen och byggherrens ansvar kan du läsa mer om på sidan Byggprocessen.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.