Riskhantering i översiktsplanering

Granskad:

I översiktsplanen ska kommunen tydliggöra förutsättningarna - och ange inriktningen - för kommande planering. Riskhantering löper som en röd tråd från regionplan till tillsyn. I riskhanteringen i regionplanering och översiktsplanering avgör regionen respektive kommunen hur de anser att riskfrågor ska hanteras i efterföljande planläggning och lovprövning, samt vid byggande och förvaltning. Det är viktigt att redan i regionplan och översiktsplan identifiera vilka områden som är särskilt utsatta för olika risker och tänka igenom hur lokalisering av bebyggelse kan anpassas utifrån det.

Huvudprincipen är att kommunen bestämmer över sin bebyggelseutveckling och markanvändning

Huvudprincipen är att kommunen bestämmer över sin bebyggelseutveckling och markanvändning. Det är därför i första hand kommunen som avgör vilka risknivåer som kan anses vara hanterbara.

Det är lämpligt att kommunen redan i arbetet med översiktsplanen visar på eventuella områden som kan komma att påverkas av olika risker och som måste beaktas i den fortsatta planläggningen och beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Det är till nytta vid detaljplaneläggning då det är viktigt att se utanför själva detaljplanens avgränsning. Orsaken är både att det som planeras kan påverka omgivningen utanför planen och att något utanför själva planområdet kan påverka detta.

Där sannolikheten för en olycka är stor och eller konsekvenserna omfattande, är risken oacceptabel och då måste åtgärder vidtas. Det handlar då om att antingen minska sannolikheten för en olycka eller begränsa dess konsekvenser.

Åtgärder för att hantera risker kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Åtgärder.

Åtgärder

Riskkartläggning kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Riskkartläggning.

Riskkartläggning

Översiktsplanering och riskhantering

Översiktsplanering innebär bland annat att välja lokalisering för nya riskobjekt och lokalisering av olika nya skyddsvärda intressen. Det underlag som tas fram vid riskhantering är därför viktigt för hur vägledande översiktsplanen kommer att vara för efterföljande detaljplaneläggning och lovprövning.

Eftersom översiktsplanen anger mål, strategier och inriktning för annan efterföljande planläggning, är det bra att lägga grunden till hanteringen av olika riskfrågor här. Riskhanteringen i översiktsplaneringen kan ge goda förutsättningar för att hantera riskfrågor i efterföljande planläggning. Riskhantering i översiktsplanering utgör därmed ett viktigt planeringsunderlag för att antingen undvika dem, eller minimera de risker som inte går att undvika.

Målet med riskhantering i översiktsplaneringen är att på ett systematiskt sätt arbeta med risker i kommunen genom att se samband och konsekvenser samt åtgärder på en övergripande geografisk nivå. Resultaten från riskhanteringen i översiktsplanen kan ligga till grund för de strategiska beslut som behöver tas i tidiga skeden för att möjliggöra den utveckling som kommunen önskar.

Att planera arbetet med riskhantering kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Planering och organisation.

Planering och organisation

Översiktsplanen är grunden för riskhantering i efterföljande planläggning och beslut enligt PBL

Det är bra om grunden till riskhanteringen läggs i översiktsplanen, eftersom den då kan ligga till grund för de beslut som behöver tas i efterföljande planläggning. Genom översiktsplanen får kommunen en utgångspunkt för planområdets planeringsförutsättningar till exempel vad gäller hälsa, säkerhet och risk för olyckor.

Kommunen kartlägger och bedömer olika risker utifrån ett helhetsperspektiv i översiktsplanen. Utifrån kartläggningen genomför kommunen strategiska åtgärder för att förebygga och begränsa konsekvenserna av sådana risker som kommunen har uppmärksammat och identifierat. Kommunens översiktsplan samordnar riskfrågor på en strategisk nivå på ett sätt om inte är möjligt i enskilda projekt eller detaljplaner. Detta ger bra förutsättningar för att hantera riskfrågor i efterföljande planläggning eftersom översiktsplanen är vägledande för beslut om detaljplaner och områdesbestämmelser samt andra beslut enligt PBL. Översiktsplanen är även viktig för regionplaneringen.

När en kommun i översiktsplanen tydligt tar ställning till hur riskfrågor bör hanteras skapas en förutsägbarhet och trygghet inför det fortsatta arbetet med detaljplaner, beslut enligt PBL, miljöbalken och andra lagar. Förutsägbarheten består i att kommunen och staten, genom länsstyrelsens granskningsyttrande, visar hur de ser på de olika mark- och vattenanspråken i kommunen, vilka intressen som kan samverka och vilka intressen som kan behöva få företräde till ett visst område. Lämplighetsbedömningar i senare skeden i planeringen underlättas om översiktsplanen anger rekommendationer för områden som på grund av till exempel risk för översvämning, ras och skred eller allvarliga olyckor är olämpliga för bebyggelse.

Omfattning och djup av genomförd riskhanteringsprocess i översiktsplanen styr vilken omfattning som är nödvändig i samband med arbetet med efterföljande planläggning. Om kommunen hanterat riskfrågor i översiktsplanen kan den utgöra grunden och fungera som en strategi för riskhanteringen. Det gör att om och när kommunen får en begäran om planbesked för att ändra eller upphäva områdesbestämmelser eller en detaljplan i närheten av en riskkälla, kan kommunen göra en bedömning om en lokalisering är möjlig på platsen och om det i så fall krävs åtgärder för att platsen ska vara lämplig.

Översiktsplanering kan du läsa mer om på sidan Översiktsplanering.

Översiktsplanering

Processen för att upprätta och ändra översiktsplan kan du läsa om på sidan Upprätta och ändra översiktsplan.

Upprätta och ändra översiktsplan

Riskhantering vid ändring av ett visst geografiskt område i översiktsplan

Det finns möjlighet att ändra översiktsplanen i ett visst geografiskt område vid behov. Om kommunen gör det är det lämpligt att följa den process för riskhantering som vi beskriver i denna vägledning, precis som om det hade rört sig om en ny översiktsplan.

Boverket (2024). Riskhantering i översiktsplan. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/om-riskhantering/i-pbl/oversiktsplan/ Hämtad 2025-01-22