Kartlägg risker under byggprocessen

Svep för att se hela
Granskad: 7 mars 2024

Att kartlägga risker innebär att identifiera tänkbara riskkällor, riskobjekt och riskområden inom det aktuella planområdet och att kartlägga var de finns. Under byggprocessen handlar det främst om att identifiera de olika riskmoment som kan uppstå under byggprocessen.

Riskfrågor som kan vara aktuella

Byggprocessen omfattar vanligen ett flertal bygg- och anläggningsprojekt utöver själva byggnadsverken. Det första momentet i arbetet med riskhantering är riskkartläggningen. Här är det viktigt att byggherren identifierar de riskmoment som är särskilt svåra att hantera i projektet. Det är riskmoment som kräver stor noggrannhet vid utförandet för att fel, brister och skador inte ska uppstå. Det kan också vara riskmoment som byggnadsnämnden erfarenhetsmässigt vet ger upphov till vanligt förekommande fel och brister. För att identifiera de riskmoment som finns måste byggherren normalt sett involvera alla i din egen organisation, kontrollansvariga och besiktningsmän samt de projektörer och utförare som är anlitade.

När det gäller risker under genomförandet av ett projekt kan det handla om risker kopplade till

  • själva åtgärden som lovet avser – att projektet inte genomförs enligt ansökan och dess handlingar eller inte uppfyller plan- och bygglagstiftningens krav
  • genomförandet av projektet i form av påverkan på omgivningen.

Riskkartläggning kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Riskkartläggning

Riskhantering under byggprocessen kan du läsa mer om på sidan Riskbedömning i vägledningen Förebygg fel, brister och skador under rubriken Byggande. Där finns också information om riskbedömning i praktiken och riskbedömning i kontrollplan.

Riskbedömning i byggprocessen

Information om hur du gör en riskbedömning när du upprättar en kontrollplan enligt plan- och bygglagen kan du läsa om på sidan Riskbedömning.

Riskbedömning

Områden att utgå i från

Ett genomförandeprojekt kan bestå av många olika moment som medför olika typer av risker. Det kan därför vara bra att först identifiera de olika momenten i projektet. Det kan handla om risker kopplade till exempelvis:

  • byggnadsarbete
  • dränering
  • inredning eller installation av utrustning som behövs för byggnadens grundläggande funktioner
  • markarbeten
  • måleri- och rengöringsarbeten
  • nedmontering
  • renovering
  • reparationer
  • sanering
  • schaktning
  • ändringar.

Byggherren behöver även kartlägga närliggande fastigheter och eller andra genomförandeprojekt i närheten för att se om, och i så fall hur, dessa påverkas under byggprocessen.

Exempel på risker för omgivning

Risker från byggprocessen för omgivningen kan handla om

  • buller från byggarbeten i ytlägen
  • buller från transporter
  • stomljud från tunneldrivning
  • vibrationer och risk för komfortstörningar från arbete i tunnel och marknivå
  • påverkan på luftkvalitet från byggarbeten och transporter
  • olycksrisker kopplade till transporter till och från området inklusive transport av farligt gods men även delmomenten lastning och lossning som ofta sker helt eller delvis utanför det avgränsade arbetsplatsområdet
  • fysiska hinder och barriärer.

Exempel på risker finns i informationsmaterialet Hur påverkar byggskedet människor i omgivningen? Ett informationsmaterial riktat till beställare och entreprenörer från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.

Verktyg för social hållbarhet i byggskedet (på Research Institutes of Swedens, RISE, webbplats)  

Underlag till kartläggning av risker

Underlag till riskkartläggning kan vara de konstruktionsritningar som byggherren har tagit fram och information som tagits fram inom olika områden, som exempelvis hur byggnadens brandskydd ska utformas. Det kan även vara tillstånd enligt andra lagar om sådana finns. Det kan också vara tidplaner för transporter och när olika arbeten är tänkta att genomföras.

Andra underlag är arbetsplatsdisposition (APD) och APD-plan. I dessa är det möjligt att se om det finns tillräckligt stora ytor för lastning och lossning och transporter.

Planera, projektera och samordna för en bra arbetsmiljö - checklista om arbetsmiljöansvar (på Arbetsmiljöverkets webbplats)  

Gör rätt redan i planeringen och projekteringen (ADI 709), broschyr (på Arbetsmiljöverkets webbplats)

Verktyg för entreprenörer

I projektet Den socialt hållbara entreprenören - verktyg för mätning av sociala värden vid stadsdelsomvandling, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF: 13165, tog SBUF fram ett verktyg fram som kan användas av entreprenörer när de arbetar med social hållbarhet i byggskedet. SBUF har testat verktyget i fyra olika byggprojekt för att se hur väl det fungerar samt utvärderat och utvecklat det för att möta entreprenörers behov. Resultaten har legat till grund för informationsmaterial som stöd i att kommunicera om så väl den positiva som negativa påverkan byggskedet kan ha på människor i närområdet, det vill säga på områdets sociala hållbarhet.

Det uppdaterade verktyget består av två delar riktade till beställare och entreprenörer; dels ett informationsmaterial, dels ett processtöd för social omgivningsanalys och social omgivningsplan.

Informationsmaterialet fokuserar på hur byggskedet påverkar människor i omgivningen. Det går steg för steg igenom olika faktorer som på olika sätt påverkar tredje man under byggskedet och ger exempel på åtgärder som kan vidtas för att främja närområdets sociala hållbarhet.

Du kan använda processtödet för att genomföra en social omgivningsanalys inför etablering i syfte att förstå hur området används. Detta för att proaktivt kunna identifiera relevanta aspekter att beakta under byggskedet samt ta fram en plan med relevanta åtgärder.

Verktyg för social hållbarhet i byggskedet (på Research Institutes of Swedens, RISE, webbplats)

Boverket (2024). Kartägg risker under byggprocessen. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/process/Kartlagg/byggprocess/ Hämtad 2024-11-22