Ta fram åtgärder för att hantera risker under byggprocessen
Byggherren kan behöva vidta en del åtgärder för att hantera risker under genomförandet av projektet. Det handlar om åtgärder för att säkerställa att projektet följer detaljplan och beslut om lov samt plan- och bygglagstiftningen med dess tillämpningsföreskrifter. Men också om åtgärder för att minimera risker inom området för projektet samt påverkan på omgivningen från projektet. Det kan vara att minska risken för buller, vibrationer, olyckor kopplade till transporter.
Åtgärder för att säkerställa genomförandet enligt beslut om lov och startbesked
När det gäller genomförandet av lov ska byggherren säkerställa att byggnadens tekniska egenskaper uppfyller kraven på bland annat hälsa och säkerhet i plan- och bygglagen med dess tillhörande författningar.
Material som byggherren köper in, eller låter köpa in, måste överensstämma med avsikten i bygghandlingarna, och monteringen måste ske på rätt sätt om ambitionerna från planerings- och projekteringsskedena ska bli verklighet.
Åtgärder för att hantera risker kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL.
Åtgärder för att minska risker inom projektområdet
Byggherren ska förebygga risker på arbetsplatsen med olika slags åtgärder som gör att arbetet kan utföras säkert. Ibland kan möjligheterna för hur byggherren kan utföra, eller låta utföra, arbetet begränsas eftersom många olika arbetsgivare arbetar sida vid sida på byggarbetsplatsen.
Det är därför mycket viktigt att varje arbetsgivare i god tid informerar byggarbetsmiljösamordnaren om just sina arbetens risker och behov av särskilda förebyggande åtgärder. Det är byggarbetsmiljösamordnaren som koordinerar olika arbetens utförande och möjlighet att utföras säkert. Därför ska arbetsgivaren vända sig dit om det finns några oklarheter.
Byggherren har ansvar för att beakta följande:
- Hur byggnadens utformning eller placering kan påverka arbetsmiljön eller hur andra val av till exempel byggprodukter, konstruktioner, stomsystem, installationer eller inredningar kan ha betydelse för en bra arbetsmiljö.
- Att byggtider är anpassade så olika arbeten kan utföras säkert, får en rimlig tid till att utföras samt kan samordnas.
- Att se till att det finns goda möjligheter att sortera och transportera material, utrustningar eller rivningsmassor för en bra arbetsmiljö.
- Att se till att det finns möjligheter och utrymme för att etablera omklädningsrum och kontor för den verksamhet som byggprojektet behöver.
- Att undersöka och inventera om det finns hälsofarligt material som kan påverka byggprojektet inför rivning, ombyggnad eller renovering
- Att se till att en byggnads eller anläggnings stabilitet kommer att vara säker genom alla byggfaser vid rivning, ombyggnad eller renovering.
- Hur en byggnad eller anläggning behöver utformas med tanke på vilka arbeten som ska utföras i den i bruksskedet. Det kan innebära anpassning av utrymmen för framtida underhåll (ventilation, sotning, elinstallationer) eller för framtida verksamheter med särskilda krav (sjukvård, omsorg, skola, industrier, kontor, handel med flera).
Förebygg risker på byggarbetsplatsen (på Arbetsmiljöverkets webbplats)
Ansvar vid byggnads- och anläggningsarbete (på Arbetsmiljöverkets webbplats)
Arbetsmiljöplan (på Arbetsmiljöverkets webbplats)
Åtgärder för att minska risker för omgivningen
När det gäller åtgärder för att minska risker för omgivningen beror det självfallet på projektets art, läge och beskaffenhet samt vad det är för risk som ska hanteras.
Det kan handla om att
- byta arbetsmetod och eller maskinell utrustning
- skärma av omgivningen från projektområdet för att minska exponering för exempelvis buller, vibrationer, damm
- tidsbegränsa vissa verksamheter, exempelvis inte använda störande utrustning kvällar och helger
- transporter inom och utanför området, områden för lastning och lossning samt parkeringsplatser för arbetsfordon
- behov av belysning inom och utanför projektområdet
- bländande belysning från projektområdet
- förstärka ljudisoleringen på närliggande byggnader, framför allt bostäder
- ersätta de boende i området med tillfälligt boende.
Exempel på åtgärder finns i materialet Hur påverkar byggskedet människor i omgivningen? Ett informationsmaterial riktat till beställare och entreprenörer från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF.
Verktyg för social hållbarhet i byggskedet (på Research Institutes of Swedens, RISE, webbplats)
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.