Arbeta in resultat i underlag till beslut under byggprocessen

Svep för att se hela
Granskad: 6 mars 2024

Det finns två viktiga dokument för riskhantering under byggprocessen och det är kontrollplanen och arbetsmiljöplanen. Båda ska tas fram av dig som är byggherre men det är bara kontrollplanen som omfattas av krav på beslut.

Ha resultatet från riskhanteringen tillgängliga för att de som är berörda

Även om det inte fattas formella beslut så är det lämpligt att du som är byggherre har resultatet från riskhanteringen tillgängliga för att de som är berörda ska få insyn i de bedömningar och avvägningar som motiverats och gjorts i kontrollplan och arbetsmiljöplan. Det kan också vara bra att ta med eventuella ritningar och andra underlag som riskhanteringsprocessen grundar sig på.

Om det behövs vissa åtgärder för att hantera risker behöver dessa tydligt framgå samt grunden för bedömning att det krävs åtgärder. Det är lämpligt att det framgå hur bedömningarna har gått till, vad som har skett och vilka faktorer som har avgjort bedömningarna.

Kontrollplanen - grunden för kontrollsystem i PBL

Du som är byggherre får inte påbörja en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan förrän byggnadsnämnden har gett ett startbesked. För att få ett startbesked ska du kunna visa att åtgärden kan antas komma att uppfylla kraven i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, med tillhörande föreskrifter. För att byggnadsnämnden ska kunna ta ställning till om åtgärden kan antas komma att uppfylla kraven, ska du lämna in förslag till kontrollplan samt de tekniska handlingar som, utöver ansökningshandlingarna, krävs. Vid utförandet av lov- och anmälanspliktiga åtgärder är kontrollplanen grunden för kontrollsystemet i PBL.

En kontrollplan förutsätter att du försöker föreställa sig i förväg vilka misslyckanden som kan tänkas uppkomma under byggtiden. Det är alltså fråga om en slags bedömning av risker.

Kontrollplan kan du läsa mer om på sidan Kontrollplan.

Kontrollplan

Det ska finnas en kontrollplan för de flesta bygg-, rivnings- och markåtgärder som kräver lov eller anmälan. Du är som byggherre ansvarig för att en kontrollplan upprättas och följs, och i de fall kontrollansvarig krävs ska denne biträda byggherren med detta.

5 §
  Byggherren ska se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd som byggherren utför eller låter utföra genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig, ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet.

En kontrollplan ska innehålla de viktigaste kontrollerna som behövs för att säkerställa att samhällets krav för åtgärden, enligt PBL, kan antas komma att uppfyllas. I kontrollplanen ska det finnas uppgifter om

  • vilka kontroller som ska göras och vad kontrollerna ska avse
  • vem som ska göra kontrollerna
  • vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden
  • vilka arbetsplatsbesök som byggnadsnämnden bör göra och när besöken bör ske
  • vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand
  • vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand.

6 §
  Byggherren ska se till att det finns en plan för kontrollen av en bygg- eller rivningsåtgärd som avses i 3 §
(kontrollplan) med uppgifter om
   1. vilka kontroller som ska göras och vad kontrollerna ska avse,
   2. vem som ska göra kontrollerna,
   3. vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden,
   4. vilka arbetsplatsbesök som byggnadsnämnden bör göra och när besöken bör ske,
   5. vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand, och
   6. vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand, särskilt hur man avser att möjliggöra
      a) materialåtervinning av hög kvalitet, och
      b) avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen. Lag (2020:603) .

Det finns dock inga formella krav på hur en kontrollplan ska se ut utan du anpassar den efter omständigheterna i det enskilda fallet. Detta innebär att den är objektspecifik och ska ha den utformning och detaljeringsgrad som behövs för att bland annat säkerställa att väsentliga tekniska egenskapskrav enligt PBL uppfylls.

7 §
  Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda fallet och ha den utformning och detaljeringsgrad som behövs för att på ett ändamålsenligt sätt säkerställa att
   1. alla väsentliga krav som avses i 8 kap. 4 § uppfylls,
   2. förbudet mot förvanskning enligt 8 kap. 13 § följs, och
   3. kraven på varsamhet enligt 8 kap. 17 och 18 §§ uppfylls. Lag (2011:335) .

Oftast utformas kontrollplanen som en matris där det i rader och kolumner framgår

  • vad som ska kontrolleras
  • vem som ska kontrollera
  • hur och när kontrollen ska göras,
  • mot vad kontrollens resultat ska jämföras och
  • på vilket sätt resultatet ska redovisas.

Kontrollplanens innehåll kan du läsa mer om på sidan Kontrollplanens innehåll.

Kontrollplanens innehåll

Arbetsmiljöplan för att minska risker inom projektområdet

Arbetsmiljöverket har en föreskrift om byggnads- och anläggningsarbeten, AFS 1999:3. Av den framgår bland annat att den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete ska se till att en arbetsmiljöplan upprättas och finns tillgänglig för alla på byggarbetsplatsen innan denna etableras.

Föreskriften innehåller närmare bestämmelser om vad arbetsmiljöplanen ska innehålla.

Om byggnadsarbetet eller anläggningsarbetet ska utföras på en plats där annan verksamhet kommer att pågå samtidigt ska detta beaktas i arbetsmiljöplanen.

Arbetsmiljöverkets föreskrift Byggnads- och anläggningsarbete (AFS 1999:3), föreskrifter (på Arbetsmiljöverkets webbplats)

Den 1 januari 2025 ersätts denna författning av föreskrifter i en ny struktur. Du kan redan nu ta del av de nya föreskrifterna på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Beslutade föreskrifter som träder i kraft 2025 (på Arbetsmiljöverkets webbplats)

Boverket (2024). Beslutsunderlag under byggprocessen. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/process/beslutsunderlag/byggprocessen/ Hämtad 2024-11-21