Vägledning om Sevesoverksamhet i riskhantering

Granskad:

Kommunerna och regionerna ska som ansvariga planmyndigheter förmå att över tid upprätthålla tillräckliga säkerhetsavstånd mellan Sevesoverksamheter och annan bebyggelse.

Vägledningen är stöd i framför allt planläggning

Denna vägledning är avsedd att vara till hjälp för planmyndigheterna i deras arbete att säkerställa att det blir tillräckliga avstånd mellan Sevesoverksamhet och bostadsområden, byggnader och områden som används av allmänheten, rekreationsområden och så långt det är möjligt, större trafikleder samt vid behov naturområden som är av särskilt intresse eller är särskilt ömtåliga och som ligger nära Sevesoverksamheter.

Vägledningen Sevesoverksamhet och riskhantering fokuserar i huvudsak på riskhantering vid planläggning av Sevesoverksamhet eller ändrad markanvändning i närheten av sådan verksamhet.

Ett förstoringsglas på en trave papper

Om Seveso och riskhantering

Under Om Sevesoverksamhet och riskhantering kan du läsa mer om vägledningen, Sevesoverksamhet i relation planläggning och beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, Sevesodirektivet och svensk lag, Sevesoverksamhet i strategisk miljöbedömning, roller och ansvar kopplade till Sevesoverksamhet samt underlag till riskhantering kopplad till Sevesoverksamhet.

En pil som formar en cirkel med punkter för att symbolisera en process

Seveso i process för riskhantering

Under Sevesoverksamhet i process för riskhantering kan du läsa mer om processen för riskhantering i 12 steg i samband med att du ska ta fram en plan eller områdesbestämmelser eller ska bereda beslut enligt PBL för nyetablering av Sevesoverksamhet eller vid förändrad markanvändning i närheten av en Sevesoverksamhet.

Boverket (2024). Seveso i riskhantering. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/seveso/ Hämtad 2025-01-22