Uppföljning
Steget Uppföljning innebär att regionen eller kommunen beskriver hur de vill att de som planlägger eller bereder beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ska tänka vad gäller uppföljning och utvärdering av strategi för riskhantering som underlag vid arbetet med riskhantering respektive eventuella åtgärder för att hantera risker som blev följden av arbetet med riskhantering. I texten nedan finns information som kan vara till stöd när regionen eller kommunen tar fram strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.
Riskhantering är en kontinuerlig process som hela tiden utvecklas och förbättras
Riskhantering är en kontinuerlig process som hela tiden utvecklas och förbättras i takt med att ny kunskap växer fram. Boverket rekommenderar därför att strategin för riskhantering följs upp. Det kan finnas något som behöver ändras, kompletteras eller tas bort.
Uppföljning kan sägas vara motorn i arbetet med riskhantering och kan delas in i två delar:
- Uppföljning av strategin:
- Hur arbetet med att ta fram den första strategin har fungerat.
- Hur det har fungerat att använda strategin för riskhantering i arbetet med riskhantering i planläggning och i beslut enligt PBL.
- Uppföljning av tillämpning av strategin i arbete med riskhantering när handläggare planlägger eller bereder beslut enligt PBL:
- Hur handläggarna tog hand om riskfrågorna.
- Effekten av eventuella åtgärder för att hantera risker som blev ett resultat av riskhanteringsprocessen.
Följ upp arbetet med att ta fram den första strategi
Efter första gången regionen eller kommunen tagit fram en strategi för riskhantering är det bra att följa upp hur det gick att ta fram den. Det handlar om att följa upp och utvärdera hur det rent praktiskt gick till och fungerade att ta fram material till strategins olika moment. Blev exempelvis rätt kompetens blev engagerad? Hur det gick att ta fram och välja metoder för riskkartläggning och riskanalys? Vilka kriterier för riskvärdering valdes?
Följ upp strategin i samband med prövning av region- eller översiktsplanens aktualitet
Ett sätt att följa upp strategin är att göra det i samband med prövning av region- eller översiktsplanens aktualitet. Då är det bra att följa upp hur de övergripande strategier och ställningstaganden som rör riskfrågor som finns i regionplanen fått genomslag i översiktsplanen och hur den i sin tur fått genomslag i detaljplaneläggning och lovprövning. Det är också bra att beakta eventuella nya risker som uppkommit till följd av förändringar och se till att dessa hanteras i riskhanteringsprocessen.
Att följa upp strategi för riskhantering kan du läsa mer om under Process för riskhantering vid planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.
Uppföljning av betydande miljöpåverkan kan du läsa mer om på sidan Riskfrågor i strategisk miljöbedömning under rubriken Uppföljning av betydande miljöpåverkan.
Riskfrågor i strategisk miljöbedömning
Naturvårdsverket har skrivit om uppföljning som en viktig del av miljöbedömningen. Du kan läsa mer om det under rubriken Uppföljning på sidan Strategisk miljöbedömning – miljöbedömning för planer och program.
Strategisk miljöbedömning – miljöbedömning för planer och program (på Naturvårdsverkets webbsida)
Uppföljning av åtgärder
Uppföljning av åtgärder är en nödvändig del i riskhanteringsprocessen. Regionen eller kommuner behöver, så långt det är möjligt, följa upp de åtgärder för att hantera risker i planer och beslut som blev ett resultat av riskhanteringsprocessen. Det handlar om att dels följa upp i fall den som är ansvarig för genomförandet har genomfört åtgärderna i avsedd utformning och omfattning, dels om de haft den effekt som regionen eller kommunen avsåg.
Vid bedömning av åtgärdernas genomförande och effekter kan regionen eller kommunen göra uppföljning utifrån olika alternativ som:
- Om tillräckliga åtgärder kommer att vara genomförda till utsatt tidpunkt för att på sikt uppnå önskad effekt.
- Om tillräckliga åtgärder förväntas vara genomförda till utsatt årtal för att både vid genomförandet och på sikt uppnå önskad effekt.
- Om de nu planerade åtgärderna förväntas vara tillräckliga både vid genomförandet och på sikt för att uppnå önskad effekt.
- Om de befintliga och eller planerade åtgärderna förväntas styra i rätt riktning vid genomförandet, men kanhända inte är tillräckliga för att på sikt uppnå önskad effekt.
- Om kunskap saknas för att bedöma om de befintliga eller planerade åtgärderna är tillräckliga för att uppnå önskad effekt.
Uppföljning av de åtgärder som framgår av miljökonsekvensbeskrivningen som hör till planer och program är också viktig.
Att följa upp åtgärder för att hantera risker kan du läsa mer om under Process för riskhantering vid planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.