Intyg som visar att sökta åtgärder är nödvändiga

Granskad: 4 oktober 2024

För bostadsanpassningsbidrag krävs att åtgärderna är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen. Behovet ska normalt framgå av ett intyg.

Intyg om sökandens behov ska  normalt bifogas ansökan

Bidrag lämnas bara om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden (5 § lagen om bostadsanpassningsbidrag).

Det ska finnas en klar koppling mellan funktionsnedsättningen och de åtgärder som bidrag söks för. Åtgärderna ska kunna bedömas som nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen och tillgodose de behov personen har på grund av funktionsnedsättningen. (Proposition 2017/18:80, sid. 69.) 

Sökanden ska bevisa att åtgärden är nödvändig. Det ska göras genom ett eller flera sakkunnigintyg.

Boverkets föreskrifter om intyg

2 §    Sökanden ska till sin ansökan om bostadsanpassningsbidrag bifoga intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig som visar att de åtgärder som bidrag söks för är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen. Kommunen kan efterge kravet på intyg om behovet av en åtgärd är uppenbart.

Sökanden ska till sin ansökan om bostadsanpassningsbidrag bifoga intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig. Intyget ska visa att de åtgärder som bidrag söks för är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen (2 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag). 

Intyg behövs inte om behovet är uppenbart

Om behovet av en åtgärd är uppenbart så kan kommunen avstå från att kräva in ett intyg (2 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag).

Kommunens serviceskyldighet

Boverkets föreskrifter kan inte läsas isolerade. Vid handläggningen av ärenden om bostadsanpassningsbidrag måste även hänsyn tas till förvaltningslagen (2017:900). Till exempel bestämmelsen om serviceskyldighet i 6 §.

Det finns personer som inte själva klarar att göra en ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Till exempel på grund av sjukdom. Ibland kanske en anhörig eller god man kan hjälpa till. Om inte kan sökanden behöva kommunens hjälp för att inte tvingas avstå från en anpassning. Hur mycket hjälp varierar från person till person. Det beror också på hur omfattande ansökan och anpassningsprojektet är.

Om sökanden inte har bifogat något intyg till ansökan och ett sådant behövs (det vill säga behovet är inte uppenbart) ska du ge sökanden tillfälle att komplettera sin ansökan. Se mer om detta under avsnittet "Ansökan". Det finns en länk dit under "Relaterad information".

Åtgärdsprogram

Boverkets föreskrifter till den numera upphävda lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag innehöll en bestämmelse om så kallade åtgärdsprogram.

Vad en äldre föreskrift sa om åtgärdsprogrammet 

Enligt en äldre föreskrift, som inte gäller längre, borde sakkunnigintyget kompletteras med ett åtgärdsprogram vid mer omfattande åtgärder. Åtgärdsprogrammet kunde innehålla en detaljbeskrivning rum för rum av lämpliga åtgärder.

Nuvarande föreskrifter

Föreskrifterna till 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag innehåller inte någon motsvarande bestämmelse om åtgärdsprogram. Det innebär inte att åtgärdsprogram eller åtgärdsförslag inte kan inhämtas vid handläggningen av ett anpassningsärende. Av förvaltningslagen framgår att en myndighet ska se till att ett ärende blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver (23 §). Kommunen har alltså ett utredningsansvar. Den kan därför begära in uppgifter när den handlägger ett ärende om bostadsanpassningsbidrag, om den bedömer att det är nödvändigt för att ett ärende ska bli tillräckligt utrett.

Om kommunen anser sig behöva ett åtgärdsprogram kan den alltså begära att sökanden kompletterar ansökan med ett sådant.

Det finns inget som hindrar att själva sakkunnigintyget innehåller motsvarande uppgifter som ett åtgärdsprogram.

Kommunen ska värdera intyget

Ett sakkunnigintyg är sökandens bevisning av behovet av sökta åtgärder. Men intyget är inte ensamt avgörande för om bidrag ska lämnas eller inte. Kommunen ska nämligen värdera intyget, det vill säga pröva hur starkt intyget är. Det innebär att kommunen måste vara lyhörd för intygets olika nyanser och ta ställning till om intyget verkligen uttrycker den nödvändiga kopplingen mellan funktionsnedsättningen och åtgärderna. Observera att intyget inte måste innehålla själva ordet "nödvändig" för att behovet av en viss åtgärd ska anses bevisat.

Dessutom ska kommunen bedöma om åtgärderna överhuvudtaget är bidragsberättigande. Till exempel att det är fråga om anpassning eller komplettering av fasta funktioner och att åtgärderna behövs för att bostaden ska vara ändamålsenlig.

Intyget tillhör sökanden 

Den som är sakkunnig skriver intyget åt sökanden. Intyget är alltså sökandens. Det händer att den som skrivit intyget som en ren service skickar intyget direkt till kommunen för att inte sökanden ska behöva göra det.

När du som är handläggare ser att ett intyg inte kommer direkt från sökanden bör du kontakta sökanden och försäkra dig om att han eller hon verkligen vill åberopa intyget i bidragsärendet. 

Inte utreda i onödan

Av webbsidan "Ansökan" framgår att kommunerna har ett utredningsansvar för att ett ärende blir ordentligt utrett. Men kommunen ska inte utreda i onödan. Både av hänsyn till sökanden och till att handläggningen ska vara effektiv.

Exempel

Sökanden har inte bifogat något intyg om behovet. Det står i ansökan att anpassningen ska utföras i fritidshuset där sökanden bor en månad om året.

Kommunen har då ingen anledning att kräva ett sakkunnigintyg, trots att det står i Boverkets föreskrifter att sökanden ska bifoga ett sådant intyg till ansökan. 

Det spelar i detta fall ingen roll om åtgärden är nödvändig för sökanden. Eftersom bostadsanpassningsbidrag bara lämnas för anpassningar där man bor permanent eller vistas regelbundet enligt bestämmelserna om så kallat periodiskt boende kan kommunen gå till beslut direkt och avslå ansökan. 

Boverket (2024). Intyg. https://www.boverket.se/sv/babhandboken/bostadsanpassningsbidrag/handlaggning/guide-for-handlaggning/intyg/ Hämtad 2024-11-22