Möjligheten att bevilja bidrag beror på bostadens skick

Granskad: 25 september 2024

Bidrag ska inte lämnas för åtgärder som skulle läka vissa typer av brister i bostadens skick, till exempel eftersatt underhåll. Om bristen beror på avvikelser från bygglagstiftningens tillgänglighetskrav ska bidrag ändå beviljas, om det inte är sökanden själv som avvikit från kraven.

Inget bidrag för åtgärder som läker vissa brister i bostadens skick

8 §
  Bostadsanpassningsbidrag lämnas inte om de sökta åtgärderna behöver utföras av följande orsaker:
   1. byggnadstekniska brister,
   2. eftersatt underhåll,
   3. avsaknad av eller avsevärda brister i grundläggande bostadsfunktioner, eller
   4. avvikelser från bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Första stycket 4 tillämpas endast när ansökan gäller
   1. ett en- eller tvåbostadshus som sökanden har låtit uppföra eller låtit utföra ändringar av,
   2. en lägenhet som innehas med bostadsrätt och som sökanden har låtit utföra ändringar i, eller
   3. en ägarlägenhetsfastighet som sökanden har låtit utföra ändringar i.

Även om en åtgärd är helt nödvändig på grund av funktionsnedsättningen ska bidrag inte lämnas om åtgärden samtidigt läker en eller flera av den sortens brister som räknas upp i 8 § lagen om bostadsanpassningsbidrag. Om behovet av en anpassning beror på bristen avvikelser från bygglagstiftningens krav på tillgänglighet ska dock bidrag beviljas, om det inte är sökanden själv som avvikit från kraven.

Exempel på lagtextens innebörd

Här lämnar vi med ett exempel en översiktlig beskrivning av hur bestämmelsen i 8 § ska läsas. Mer information om villkoren som handlar om bostadens skick finns under de olika rubrikerna under "Bostadens skick"  i menyn. 

En person ansöker om bostadsanpassningsbidrag för följande åtgärder: 

  • ta bort ett badkar och installera en duschkabin i badrummet
  • montera en ettgreppsblandare och höj- och sänkbar inredning i köket
  • bredda dörröppningen in till sovrummet.

Kommunens bedömning av ansökan:

Badrum: ta bort badkar, installera duschkabin.
Om kommunen kommer fram till att åtgärden läker eftersatt underhåll eller byggnadsteknisk brist så ska den inte bevilja något bidrag för denna åtgärd. Observera att badrummet, till exempel väggarna, ska bedömas utifrån hur de har fungerat tillsammans med badkaret. 

Kök: montera en ettgreppsblandare och höj- och sänkbar inredning. 
Om kommunen kommer fram till att det inte finns några brister så ska den bevilja bidrag för dessa åtgärder om lagens övriga villkor uppfylls.

Sovrum: bredda dörröppningen.
Om kommunen kommer fram till att någon breddning inte hade behövts om de krav på bredd som gällde när huset uppfördes eller ändrades hade följts ska kommunen ställa frågan vem det är som har avvikit från kraven. Har sökanden avvikit så ska kommunen inte bevilja något bidrag för denna åtgärd. Har någon annan än sökanden avvikit från kraven så ska kommunen bevilja bidrag för denna åtgärd om lagens övriga villkor uppfylls.

Bostadens skick. Klicka på bilden för att se den i ett större format. Illustration: Boverket / Altefur Development

Uttömmande uppräkning i 8 §

I propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag skriver regeringen att uppräkningen i 8 § är uttömmande (proposition 2017/18:80 sid. 72).

Samtidigt framgår av propositionen att om en person med funktionsnedsättning har behov av en anpassningsåtgärd men behovet beror på andra brister i boendet än som räknas upp i 8 §,  till exempel trångboddhet, så får en bedömning göras enligt 5 § av om åtgärden är nödvändig på grund av funktionsnedsättningen eller inte (proposition 2017/18:80 sid. 72).

Mer information

Du kan läsa mer om de brister som 8 § lagen om bostadsanpassningsbidrag räknar upp om du klickar på de olika rubrikerna under "Bostadens skick" som du hittar i menyn. 

Boverket (2024). Bostadens skick. https://www.boverket.se/sv/babhandboken/bostadsanpassningsbidrag/villkor-for-bostadsanpassningsbidrag/bostadens-skick/ Hämtad 2024-12-23