Inget bidrag om åtgärden behövs för att grundläggande bostadsfunktioner saknas eller har avsevärda brister

Granskad: 25 september 2024

Bostadsanpassningsbidrag lämnas inte för åtgärder som behöver utföras för att det saknas grundläggande bostadsfunktioner eller för att dessa har avsevärda brister.

Begreppet grundläggande bostadsfunktioner

8 §
  Bostadsanpassningsbidrag lämnas inte om de sökta åtgärderna behöver utföras av följande orsaker:
   1. byggnadstekniska brister,
   2. eftersatt underhåll,
   3. avsaknad av eller avsevärda brister i grundläggande bostadsfunktioner, eller
   4. avvikelser från bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Första stycket 4 tillämpas endast när ansökan gäller
   1. ett en- eller tvåbostadshus som sökanden har låtit uppföra eller låtit utföra ändringar av,
   2. en lägenhet som innehas med bostadsrätt och som sökanden har låtit utföra ändringar i, eller
   3. en ägarlägenhetsfastighet som sökanden har låtit utföra ändringar i.

Bostadsanpassningsbidrag ska inte lämnas för åtgärder som behöver utföras för att det saknas grundläggande bostadsfunktioner eller för att sådana funktioner har avsevärda brister (8 § första stycket punkten 3 lagen om bostadsanpassningsbidrag).

I propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag utvecklas begreppet grundläggande bostadsfunktioner och hur bestämmelsen ska tillämpas.

Med grundläggande bostadsfunktioner avses sådana funktioner som förväntas finnas i alla bostäder. Vägledning kan tas av 12 kapitlet 18 a § sjätte och sjunde styckena jordabalken. Där anges under vilka förutsättningar en bostadslägenhet ska anses ha lägsta godtagbara standard. (Proposition 2017/18:80 sid. 72.) 

Kapitel 12 i jordabalken, där det nämnda avsnittet om lägsta godtagbara standard finns, brukar kallas för hyreslagen. Avsnittet i jordabalken handlar alltså om förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd. Det framgår dock av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag att bestämmelsen kan tjäna som vägledning även om sökanden till exempel äger sin bostad. Regeringen menar att bestämmelsen om lägsta godtagbara standard i detta sammanhang är relevant för alla boendeformer. (Proposition 2017/18:80 sid. 72.)

Lägsta godtagbara standard enligt jordabalken

Utrustning inne i bostadslägenheten

Av jordabalkens bestämmelse om lägsta godtagbara standard framgår att en bostadslägenhet ska anses ha lägsta godtagbara standard om den har anordning för 

  • kontinuerlig uppvärmning
  • kontinuerlig tillgång till varmt och kallt vatten för hushåll och hygien
  • avlopp för spillvatten
  • personlig hygien – omfattande toalett och tvättställ samt badkar eller dusch
  • försörjning med elektrisk ström för normal hushållsförbrukning
  • matlagning – omfattande spis, diskho, kylskåp, förvaringsutrymmen och avställningsytor.

Förråd och tvättmöjligheter

Det måste också finnas tillgång till förrådsutrymmen och anordning för hushållstvätt för att en bostadslägenhet ska anses ha lägsta godtagbara standard enligt jordabalken. Dessa funktioner behöver dock inte finnas inne i bostadslägenheten. Förrådsutrymmena ska finnas inom samma fastighet som bostadslägenheten. Tvättmöjligheterna måste finnas inom fastigheten eller inom rimligt avstånd från fastigheten. 

Hållfasthet, brandsäkerhet, sanitära förhållanden

För att uppfylla kravet på lägsta godtagbara standard krävs också att huset inte har sådana brister i fråga om hållfasthet, brandsäkerhet eller sanitära förhållanden som inte skäligen kan godtas. 

När grundläggande bostadsfunktioner helt saknas

Bidrag ska inte beviljas för att till exempel installera badkar eller dusch i en bostad där sådana hygienfunktioner saknas. Det framgår av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag. Inte heller ska bidrag beviljas för höj- och sänkbar köksinredning om köket helt saknar förvaringsutrymmen och avställningsytor. Om sökanden själv väljer att bekosta sådana utrymmen och ytor ska bidrag dock kunna lämnas för merkostnaden för att göra denna inredning höj- och sänkbar. (Proposition 2017/18:80 sid. 72.)

När grundläggande bostadsfunktioner kan anses ha avsevärda brister

Bidrag ska inte heller lämnas om ansökan avser byte eller förbättring av en grundläggande bostadsfunktion som är så bristfällig att den markant avviker från vad som kan anses normalt för en bostad. Avvikelsen ska påverka nyttan av funktionen. Bidrag ska inte nekas för till exempel höj- och sänkbar köksinredning enbart för att den befintliga köksinredningen är mycket gammal men i sig funktionell. Inte heller ska bidrag för att inreda en duschplats på entréplanet nekas bara för att den duschplats eller det badkar som finns är i källaren. I stället får bedömas hur hygienfunktionen i källaren är inredd. (Proposition 2017/18:80 sid. 72-73.)

Sammanfattning

  • Bestämmelsen i 8 § första stycket punkten 3 lagen om bostadsanpassningsbidrag innebär att bostadsanpassningsbidrag inte kan beviljas om de åtgärder som bidrag söks för behöver utföras för att det saknas grundläggande bostadsfunktioner eller för att dessa har avsevärda brister.
  • Bestämmelsen innebär inte att sökanden kan nekas bidrag för andra typer av åtgärder bara för att det saknas grundläggande bostadsfunktioner eller för att dessa har avsevärda brister. Det går till exempel inte att avslå en ansökan om bidrag för att ta bort trösklar för att bostaden saknar både dusch och badkar.
  • Vid bedömningen av om en grundläggande bostadsfunktion har en avsevärd brist ska bedömas hur anordningen fungerar. Bara det att anordningen är gammal är inte tillräckligt för att avslå ansökan. 
Boverket (2024). Avsaknad av eller avsevärda brister grundläggande bostadsfunktioner. https://www.boverket.se/sv/babhandboken/bostadsanpassningsbidrag/villkor-for-bostadsanpassningsbidrag/bostadens-skick/avsaknad-av-eller-avsevarda-brister-grundlaggande-bostadsfunktioner/ Hämtad 2024-11-21