Hobbyverksamhet
Bidrag kan lämnas för åtgärder som gör det möjligt för sökanden att utöva hobbyverksamhet, om han eller hon på grund av sin funktionsnedsättning inte kan delta i aktiviteter utanför bostaden.
7 §
Vid tillämpningen av bestämmelserna i 5 § ska utöver sedvanliga bostadsfunktioner även beaktas behovet av
1. åtgärder för att möjliggöra rehabilitering, funktionsträning och sjukvård för sökanden, om behovet inte skäligen bör tillgodoses på annat sätt, och
2. åtgärder som gör det möjligt för sökanden att utöva hobbyverksamhet, om han eller hon på grund av sin funktionsnedsättning inte kan delta i aktiviteter utanför bostaden.
Möjligheten att få bostadsanpassningsbidrag för att kunna utöva en hobbyverksamhet handlar om situationer där sökanden har en sådan funktionsnedsättning att bostaden utgör den fysiska ramen för praktiskt taget alla aktiviteter. Det kan till exempel handla om åtgärder för att kunna fortsätta med en hobbyverksamhet som sökanden utövade innan funktionsnedsättningen uppstod. (Proposition 2017/18:80 sid. 71.)
I propositionen till 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag hänvisas också till proposition 1981/82:126, sid.7. Där nämndes vävning och modellsnickeri som exempel på hobbyverksamhet som kunde berättiga till bidrag.
I bedömningen av om bidrag ska beviljas för att möjliggöra hobbyverksamhet ingår att ta ställning till om behovet kan tillgodoses utan någon anpassning överhuvudtaget, med enklare anpassningsåtgärder eller med hjälpmedel som erbjuds av landstinget eller kommunen, se 5 § (proposition 2017/18:80 sid. 71).
Det är bara språkliga ändringar som har gjorts i bestämmelsen om hobbyverksamhet jämfört med 1992 års lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.