Vem ska ansöka om bostadsanpassningsbidrag?

Granskad:

Det är alltid personen med funktionsnedsättning som är sökande (part) i ett ärende om bostadsanpassningsbidrag. Det gäller även om det är någon annan som till exempel äger eller hyr bostaden.

Personen med funktionsnedsättning är sökande och blir part i ärendet

3 §
  Bostadsanpassningsbidrag lämnas till en person med funktionsnedsättning (sökande) för anpassning av dennes permanentbostad. Om bostaden hyrs i andra hand, lämnas bidrag endast om anpassningsåtgärden är skälig med hänsyn till hur långvarig upplåtelsen är.

Om någon åtar sig att regelbundet under vissa perioder svara för omvårdnaden av en person med funktionsnedsättning i sin bostad och om åtagandet kan antas avse en längre tid, lämnas bidrag även för anpassning av den bostaden.

Det framgår av lagen om bostadsanpassningsbidrag att det är personen med funktionsnedsättning som ska beviljas bidraget. Det innebär att det är personen med funktionsnedsättning som är sökande och part i ärendet.

Ställföreträdare

En part är inte alltid behörig att själv göra ansökan (föra sin talan). Då görs det i stället av en ställföreträdare för parten.

Ställföreträdare för barn

För personer under 18 år  görs ansökan av förmyndare, vanligtvis föräldrarna, för barnets räkning.

I föräldrabalken (1949:381) finns bestämmelser om förmyndare. Bestämmelserna innebär att om båda föräldrarna har vårdnaden om barnet så är också båda förmyndare för barnet (10 kapitlet 2 § föräldrabalken). Det innebär att båda föräldrarna  i så fall ska skriva under ansökan om  bostadsanpassningsbidrag som företrädare för barnet. Men  barnet är ändå formellt sett sökande (part) i ärendet. 

Är en av föräldrarna ensam vårdnadshavare är det den föräldern som ansöker för barnets räkning. Då behövs bara den förälderns underskrift. 

Ställföreträdare för vissa vuxna

Sökanden kan också vara en vuxen person som har en så kallad förvaltare. Då är det förvaltaren som ska vara ställföreträdare för sökanden.  

Sökande vid så kallat periodiskt boende

Även vid så kallat periodiskt boende är det personen med funktionsnedsättning som ska vara part i ärendet om bostadsanpassningsbidrag.

Med periodiskt boende avses att personen med funktionsnedsättning bor hos någon som har åtagit sig att regelbundet under vissa perioder ha omvårdnaden av sökanden. Det som står tidigare i denna artikel om "Ställföreträdare" gäller även när ansökan handlar om periodiskt boende. 

Du kan läsa mer om villkoren för bidrag vid periodiskt boende under menyrubriken "Periodiskt boende". 

Medgivande från ägare eller nyttjanderättshavare 

Om det är någon annan än sökanden som äger bostaden och/eller innehar bostaden med hyres- eller bostadsrätt eller annan nyttjanderätt måste sökanden ha ett medgivande från ägaren och nyttjanderättshavaren. Annars kan bidrag inte beviljas. Detta krav kan du läsa mer om under menyrubriken "Medgivande från ägare och nyttjanderättshavare".

Boverket (2024). Vem ska söka?. https://www.boverket.se/sv/babhandboken/bostadsanpassningsbidrag/villkor-for-bostadsanpassningsbidrag/vem-ska-soka/ Hämtad 2025-01-22