Inget bidrag för anpassningar i vissa bostäder som beviljats enligt socialtjänstlagen eller LSS
En person som bor i en bostad som har beviljats efter en särskild biståndsprövning enligt socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kan inte beviljas bostadsanpassningsbidrag för att anpassa bostaden, om bostaden tillhör någon av de kategorier som pekas ut i 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Boendeformer som undantas i lagens 6 §
6 §
Bostadsanpassningsbidrag lämnas inte för åtgärder i sådana bostäder som avses i 5 kap. 5 § andra stycket och 7 § tredje stycket socialtjänstlagen (2001:453) och i 9 § 8 och 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.
De bostäder som 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag räknar upp är:
- särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd (5 kapitlet 5 § andra stycket socialtjänstlagen),
- bostäder med särskild service för människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring och därför behöver ett sådant boende (5 kapitlet 7 § tredje stycket socialtjänstlagen),
- boende i familjehem (9 § 8 LSS)
- bostad med särskild service för barn eller ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet (9 § 8 LSS),
- bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna (9 § 9 LSS).
Det saknar betydelse hur boendet är utformat, till exempel om det rör sig om en gruppbostad eller om den beviljade bostaden är en lägenhet i ett vanligt hyreshus. Avgörande är att bostaden har beviljats efter en särskild biståndsprövning enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. (Proposition 2017/18:80 sid. 71.)
Om ansökan gäller ett boende som inte räknas upp i 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag ska bidrag beviljas om övriga villkor för bidraget är uppfyllda.
Bostadsanpassningsbidrag i biståndsbedömt trygghetsboende för äldre
Observera att så kallat biståndsbedömt trygghetsboende för äldre, som nämns i 5 kapitlet 5 § tredje stycket socialtjänstlagen, inte räknas upp i 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag. En person som bor i ett sådant boende kan alltså inte nekas bostadsanpassningsbidrag med hänvisning till 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Inför ändringen i socialtjänstlagen kom regeringen in på frågan om biståndsbedömt trygghetsboende för äldre borde omfattas av bostadsanpassningsbidraget eller inte. Av propositionen 2017/18:273, "Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre", framgår bland annat följande.
Biståndsbedömt trygghetsboende för äldre är avsett för äldre människor som behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering. Det ska främst vara en boendeform för äldre som har hemtjänst men där kvarboende i ordinärt boende inte längre upplevs som tryggt. Avsikten med ett biståndsbedömt trygghetsboende är inte att tillhandahålla ett boende anpassat för avancerad omvårdnad till livets slut. Bostadsanpassningsbidrag bör enligt regeringens mening kunna lämnas för åtgärder i ett biståndsbedömt trygghetsboende. (Proposition 2017/18:273 sid. 48.)
Syftet med att undanta de bostäder som räknas upp i 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag
Av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag framgår att syftet med att undanta den här typen av bostäder är att personer som beviljas en bostad efter särskild behovsprövning utifrån sin funktionsnedsättning ska kunna utgå från att vårdgivaren säkerställer att bostaden blir ändamålsenlig. Det spelar ingen roll om vårdgivaren är en kommun eller ett privat företag. Biståndsbedömningen syftar till att boendet är ändamålsenligt och därför är det enligt regeringen inte rimligt att en person ska behöva ansöka om bostadsanpassningsbidrag efter att ha beviljats en bostad enligt socialtjänstlagen eller LSS. Vissa slag av bostadsanpassningar skulle kunna ses som investeringar för vårdgivaren, och där kan lämpligheten i att anpassningarna ska finansieras av kommunen ifrågasättas. (Proposition 2017/18:80 sid. 33.)
Om det uppstår nya anpassningsbehov
En person som bor i en bostad som beviljats enligt LSS eller Socialtjänstlagen och som ingår i någon av de kategorier som räknas upp i 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag ska inte heller beviljas bidrag för anpassningar för att möta nya behov, alltså sådana behov som inte fanns när bostaden beviljades utan som uppkommit senare. Det framgår av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Det konstateras i propositionen att det inte görs någon skillnad mellan de anpassningsbehov som fanns vid inflyttningen och senare uppkomna behov på grund av nya funktionsnedsättningar. (Proposition 2017/18:80 sid. 71.)
Hur ordna ett fungerande boende om behovet förändras?
Hur ska då personen med funktionsnedsättning få ett fungerande boende om behovet förändras?
I propositionen skriver regeringen att om personen genom åldrande eller av någon annan orsak förvärvar funktionsnedsättningar efter att ha beviljats en särskild boendeform så har vårdgivaren ansvaret för att göra individuella anpassningar av boendet. Regeringen anser att vårdgivaren vid de situationerna bör diskutera med den enhet som beviljat insatsen enligt socialtjänstlagen eller LSS om hur de nya behoven kan tillgodoses på bästa sätt. (Proposition 2017/18:80 sid. 33.) Regeringen skriver vidare i propositionen att det då i stället får övervägas om bostaden ska anpassas genom vårdgivarens försorg, genom bistånd enligt socialtjänstlagen eller om personen bör flytta till ett annat särskilt boende som kan tillgodose de nya behoven. (Proposition 2017/18:80 sid. 71.)
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.