Vad är bostadsanpassningsbidrag?

Granskad:

Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag som riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning. Med bostadsanpassningsbidraget kan du göra de anpassningar i ditt boende som är nödvändiga för att bostaden ska kunna fungera i ditt dagliga liv. Till exempel att ta bort trösklar, byta bort badkaret mot en dusch eller ordna en ramp vid entrén.

Ansök om bidrag hos din kommun

Om du vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag ska du vända dig till din kommun. Av kommunens handläggare av bostadsanpassningsbidrag kan du få information om bidraget, vilka villkor som gäller för bidraget och om hur du ansöker om bidrag.

Kommunens serviceskyldighet

I förvaltningslagen (2017:900) finns bestämmelser om kommunens serviceskyldighet. Där framgår att myndigheter, till exempel en kommun, ska lämna enskilda sådan hjälp att de kan ta till vara sina intressen. Om du inte klarar av att göra ansökan själv och du inte har någon anhörig eller god man som kan hjälpa dig kan du få hjälp av kommunen. Hur mycket hjälp varierar beroende på ditt behov men även på hur omfattande din ansökan och ditt anpassningsprojekt är.

Länkar till kommunernas webbsidor

Via menyrubriken "Kommunlänkar" finner du en lista med länkar till kommunernas webbsidor om bostadsanpassningsbidrag. Du kan också läsa mer om bidraget i denna handbok. Nedan lämnar Boverket en kortfattad sammanfattning om bidraget.

När kan jag få bidrag?

Bostadsanpassningsbidraget är ett uttryck för samhällets mål att människor med funktionsnedsättningar ska kunna leva som alla andra i en egen bostad. Om du har en funktionsnedsättning och behöver göra anpassningar i din permanentbostad för att leva ett självständigt liv kan du i vissa fall få bostadsanpassningsbidrag.

Bidraget omfattar olika typer av funktionsnedsättningar

Bidraget omfattar i princip alla typer av funktionsnedsättningar, till exempel rörelsenedsättning, nedsatt syn, utvecklingsstörning eller allergi. Nedsättningen ska vara bestående eller åtminstone långvarig. Normalt ansöker man om bostadsanpassningsbidrag innan någon åtgärd har utförts.

Det finns inget hinder i lagen mot att söka bidrag i efterhand, det vill säga efter det att du låtit utföra en åtgärd. Om du ansöker om bidrag i efterhand måste du dock vara medveten om att det kan vara svårare att utreda om du uppfyller villkoren för bidrag. Rätten till bidraget regleras i lagen om bostadsanpassningsbidrag som du finner i "Relaterad information".

Exempel på bostadsanpassningar

Vanliga exempel på bostadsanpassningar är:

  • att ta bort trösklar
  • att ställa i ordning en duschplats i stället för badkar
  • att låta installera en spisvakt
  • att göra en ramp till entrén
  • att bredda dörröppningar
  • att installera automatiska dörröppnare och specialhissar.

Detta är bara några exempel på anpassningar. Det är du som ansöker som avgör, efter dina egna behov, vilka åtgärder som du vill söka bidrag för. Det är din funktionsnedsättning som styr vilka åtgärder bidrag kan lämnas för. Lagen om bostadsanpassningsbidrag innehåller inget kostnadstak för vad anpassningar får kosta.

Villkor för bidrag

Det finns många villkor i lagen om bostadsanpassningsbidrag som ska vara uppfyllda för att du ska kunna få bostadsanpassningsbidrag. Ett är att det måste finnas en klar koppling mellan din funktionsnedsättning och åtgärderna som du söker bidrag för. Kopplingen ska vara så stark att åtgärderna kan bedömas som nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen för att din bostad ska ändamålsenlig för dig. 

Du kan behöva ett skriftligt intyg från till exempel en arbetsterapeut, sjukgymnast eller läkare för att visa den nödvändiga kopplingen mellan din funktionsnedsättning och de åtgärder som du söker bidrag för. 

Du kan alltid kontakta din kommun för att få mer information om vilka villkor som gäller för bostadsanpassningsbidraget. Nedan kan du läsa en kort information om några av villkoren i lagen om bostadsanpassningsbidrag.

Permanentbostad

Bidrag lämnas för anpassningar i din permanentbostad, det vill säga den bostad som är avsedd för ditt stadigvarande boende. Dessutom kan du i vissa fall beviljas bidrag för så kallat periodiskt boende. Vad periodiskt boende innebär kan du läsa mer om via länken "Bidrag vid periodiskt boende" i "Relaterad information". Om du hyr din bostad i andra hand lämnas bidrag endast om anpassningsåtgärden är skälig med hänsyn till hur långvarigt ditt hyresavtal är.

Anpassa och komplettera fasta funktioner

Bostadsanpassningsbidrag lämnas för att anpassa och komplettera fasta funktioner i eller i anslutning till bostaden. Du kan inte få bidrag för lösa inventarier i bostaden som till exempel möbler och normal belysning.

Bostadsanpassningsbidrag eller hjälpmedel

Du kan inte få bostadsanpassningsbidrag om ditt behov av anpassning kan tillgodoses med hjälpmedel som erbjuds av regionen eller kommunen enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30).

Särskilda boendeformer

Om du bor i en bostad som beviljats efter en särskild biståndsprövning enligt vissa bestämmelser i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, eller enligt socialtjänstlagen (2001:453) kan du inte beviljas bostadsanpassningsbidrag för anpassningar där. Du kan läsa mer om dessa bestämmelser under länken ”Anpassningar i sökandens permanentbostad” i "Relaterad information".

Bostadens skick

I vissa fall kan du nekas bostadsanpassningsbidrag på grund av skicket på din bostad. Det kan gälla till exempel om de åtgärder du söker bidrag för behöver utföras grund av en byggnadsteknisk brist eller eftersatt underhåll i din bostad. Du kan läsa mer om bestämmelserna om bostadens skick via länken ”Möjligheten att bevilja bidrag beror på bostadens skick” i "Relaterad information".

Byte av bostad

Om du söker bidrag i samband med att du byter bostad gäller också särskilda regler. Det kan då vara svårare att få bidrag. Villkoren skiljer sig åt beroende på om du flyttar till en bostad som någon annan har byggt eller om du flyttar till en bostad som du själv har låtit uppföra. Hur villkoren ser ut kan du läsa om under länkarna "De särskilda villkoren vid vanligt byte av bostad" respektive "Sökanden byggherre" i "Relaterad information".

Medgivande till anpassningsåtgärden och utfästelse att inte kräva ersättning för återställning

I vissa fall måste du ha ett medgivande att få utföra anpassningsåtgärden och en utfästelse om att inte ersättning kommer att krävas för att återställa anpassningsåtgärden efter dig. 

Medgivande att anpassningarna får utföras

Om någon annan än du som söker bidrag helt eller till viss del äger din bostad eller gemensamma utrymmen eller tomten som berörs av åtgärden måste du ha ett medgivande från samtliga ägare att anpassningsåtgärden får vidtas.

I de fall du inte är ensam ägare av din bostad måste du alltså ha ett medgivande från andra ägare eller ägaren av bostaden. Detta gäller oavsett om du bor i en villa, bostadsrätt, ägarlägenhet eller hyresrätt.

Om du är nyttjanderättshavare - det vill säga bor till exempel i en hyres- eller bostadsrätt – och inte står ensam på kontraktet måste också de andra nyttjanderättshavarna som står på kontraktet ge sitt medgivande till att åtgärderna får vidtas.

Utfästelse att inte kräva ersättning

För att du ska slippa drabbas av kostnader för att återställa anpassningsåtgärden efter dig måste du, om du inte är ensam ägare av din bostad, också ha en utfästelse från ägaren eller ägarna av bostaden om att inte ersättning kommer att krävas för att återställa anpassningsåtgärden efter dig.

Om du är nyttjanderättshavare och inte står ensam på ditt kontrakt måste du också ha en utfästelse från ägaren av bostaden att denne inte kommer att kräva dig eller andra nyttjanderättshavare som står på ditt kontrakt på ersättning för att återställa anpassningsåtgärden.

Exempel

  • Om du bor i en hyresrätt/bostadsrätt behöver du alltid ha ett medgivande från din hyresvärd/bostadsrättsförening samt en utfästelse från värden/föreningen att du inte behöver betala för återställning av din anpassning.
  • Om du bor i en hyresrätt/bostadsrätt och du står på kontraktet tillsammans med till exempel en sambo behöver du dessutom ha ett medgivande från din sambo samt en utfästelse från hyresvärden/bostadsrättsföreningen att varken du eller din sambo behöver betala för återställning av din anpassning.
  • Om du bor i villa och är ensam ägare behöver du varken ha ett medgivande eller en utfästelse eftersom du äger hela din bostad själv.
  • Om du bor i villa och inte själv är ensam ägare behöver du ha ett medgivande och en utfästelse från de andra ägarna.

Dokumentation av medgivande och utfästelse

I vissa fall är det alltså nödvändigt med ett medgivande och en utfästelse för att bidrag ska kunna beviljas. I sådana fall krävs ett skriftligt underlag. Det kan vara bra att spara en kopia av medgivandet och utfästelsen från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Då har du ett bevis på att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har gått med på att du utför anpassningen och att du inte ska behöva betala för att återställa den. Kommunerna har vissa möjligheter att gallra ut (kasta) allmänna handlingar efter en tid, så det är inte säkert att medgivandet och utfästelsen finns kvar hos kommunen om du skulle behöva handlingarna. Det kan även vara bra att spara medgivandet från den som har nyttjanderätt till lägenheten.

Du kan läsa mer om medgivande och utfästelse under "Fastighetsägares och nyttjanderättshavares medgivande" som du finner i "Relaterad information".

Bidragsformer

Kontantbidrag

Bostadsanpassningsbidrag lämnas som huvudregel med ett belopp (kontantbidrag) som motsvarar skälig kostnad för åtgärderna. Under menyrubriken "Vem gör vad" kan du läsa mer om vem som gör vad i ett kontantbidragsärende.

Kommunalt åtagande och/eller bidrag med begagnad anordning

Av lagen om bostadsanpassningsbidrag framgår också att förutom bidrag i traditionell form som ett rent kontantbidrag kan kommunen lämna bidrag i form av ett åtagande att låta utföra anpassningen och/eller med en begagnad anordning.

Ett kommunalt åtagande och/eller begagnad anordning förutsätter dock att både du som sökande och kommunen är överens om att använda sig av dessa bidragsformer. För att veta om just din kommun erbjuder någon av dessa alternativa bidragsformer ska du vända dig till kommunen.

Du blir ägare till anpassningen

Du som bidragsmottagare blir ägare till det som bidrag beviljas för, det vill säga själva anpassningen. Det gäller även om du har fått bidrag för att göra en anpassning i till exempel trapphuset eller den gemensamma tvättstugan. Det gäller också oavsett om du beviljats kontantbidrag, bidrag med en begagnad produkt eller bidrag genom ett så kallat kommunalt åtagande.

Övertagande av bostadsanpassningsbidrag för åtgärder i anslutning till en lägenhet

Du som har blivit beviljad ett bostadsanpassningsbidrag i form av ett kontantbidrag och bor i en hyres- eller bostadsrätt i ett flerbostadshus kan i vissa fall komma överens med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om ett övertagande av din rätt till bidraget.

Möjligheten att överlåta ett bidrag gäller de fall då en anpassning ska göras i anslutning till en lägenhet, det vill säga i allmänna utrymmen inom- eller utomhus, såsom trapphus, tvättstugor och entréer. Som exempel kan nämnas installation av en dörröppnare vid entrén eller iordningsställande av en ramp vid ytterdörren.

Krav på överenskommelse

Om ni skulle komma överens om ett övertagande innebär detta att den som äger flerbostadshuset även blir ägare till anpassningen. För att en överenskommelse ska bli giltig måste ägaren åta sig att låta utföra de åtgärder som bidraget avser. Ägaren kan använda sig av bidraget och göra egna tilläggsarbeten i samband med anpassningen. Ett exempel kan vara att bidrag lämnas för en aluminiumramp till en entré, men att ägaren av flerbostadshuset i stället väljer att tillgodose tillgängligheten med markarbeten och hårdgörning.

Om du och din hyresvärd eller bostadsrättsförening ingår ett avtal om ett övertagande är det ägaren av flerbostadshuset som beställer och genomför anpassningen samt begär utbetalning av bidraget hos kommunen. 

Du kan läsa mer om reglerna om övertagande av bidrag under rubriken "Hyresvärd/bostadsrättsförening kan överta rätten till bidrag". Du finner en länk dit i "Relaterad information".

Överlämnande av begagnad anordning till kommunen

I de fall en anordning som tidigare beviljats med stöd av bostadsanpassningsbidrag inte längre används för sitt ändamål finns en möjlighet för kommunen och den som äger anordningen att avtala om att kommunen ska få överta anordningen. På detta sätt kan kommunen återanvända begagnade anordningar i sin bidragsverksamhet. För att veta om just din kommun är intresserad av att ingå ett avtal om ett övertagande av en begagnad anordning ska du vända dig till kommunen.

Ett avtal med kommunen kan också innehålla en överenskommelse om ekonomiskt stöd för att täcka kostnader som kan uppstå i samband med ett övertagande. Denna möjlighet till överenskommelse är ett sätt för de kommuner som vill erbjuda begagnade anordningar att få tillgång till anordningar som en gång har tillkommit med stöd av bostadsanpassningsbidrag.

Boverket har tillsyn över kommunernas hantering av bostadsanpassningsbidraget

Boverkets tillsyn av bostadsanpassningsbidraget strävar efter att säkerställa en väl fungerande bidragsverksamhet hos kommunerna med en hög grad av rättssäkerhet för enskilda. Tillsynen omfattar inte frågor om en kommuns beslut att bevilja bidrag i ett enskilt ärende är korrekt eller inte. Inte heller omfattar tillsynen kommunens skäl för bedömningen. Sådana frågor får efter ett överklagande prövas av allmän förvaltningsdomstol. Du kan läsa mer om Boverkets tillsyn och ta del av information om tillsynsanmälan under "Tillsyn" som du finner i "Relaterad information".

Ett annat ekonomiskt stöd som hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan ansöka om

Det finns ett annat ekonomiskt stöd som hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kan ansöka om hos länsstyrelsen. Stödet ges för att tillgängligheten i trapphus och andra gemensamma utrymmen ska bli bättre. Syftet är att äldre personer ska kunna bo kvar genom ökad trygghet och tillgänglighet. Mer information om stödet på sidan "Anpassning av gemensamma utrymmen i hyres- eller bostadsrättshus". 

Anpassning av gemensamma utrymmen i hyres- eller bostadsrättshus

Boverket (2024). Vad är bostadsanpassnings­bidrag?. https://www.boverket.se/sv/babhandboken/for-dig-som-soker/vad-ar-bostadsanpassningsbidrag/ Hämtad 2025-01-22