Skapa goda mötesplatser – sök investeringsbidrag för allmänna samlingslokaler
Investeringsbidrag till allmänna samlingslokaler kan ges för nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad och inköp av allmän samlingslokal. Det kan även ges till åtgärder som ska förbättra standarden i lokalen, tillgänglighet eller energieffektivitet. Investeringsbidraget söker du under hösten i vår e-tjänst. Sista ansökningsdatum är den 1 december.
Sök bidraget eller komplettera ansökan i vår e-tjänst
För att söka bidraget behöver du logga in i e-tjänsten. E-tjänsten är öppen för ansökan under hösten. Sista ansökningsdatum är den 1 december. Som inloggad kan du även se eller komplettera en ansökan eller titta på beslutade ansökningar via Min sida. Du behöver e-legitimation för att logga in.
Vad är allmänna samlingslokaler?
Med allmänna samlingslokaler menas sådana lokaler som ägs eller disponeras av ideella organisationer och som utnyttjas allsidigt. De ska vara lättillgängliga för föreningslivet och verksamheter som till exempel möten, sammankomster, studieverksamhet, kulturarrangemang och fritidsaktiviteter. Exempel på allmänna samlingslokaler är bygdegårdar, IOGT-NTO:s lokaler, Folkets hus och andra föreningsdrivna lokaler. De allmänna samlingslokalerna utgör viktiga mötesplatser både på landsbygden och i städerna.
Vem kan få bidrag?
Investeringsbidraget kan ges till föreningar, stiftelser och aktiebolag som arbetar utan vinstsyfte och som är fristående från en kommun eller kommunala företag och bolag. Den organisation som söker bidrag ska äga sin lokal eller ha ett nyttjanderättsavtal.
Organisationen ska i sin verksamhet respektera demokratins idéer, inklusive principerna om jämställdhet mellan könen och förbud mot diskriminering.
Det ska finnas ett behov av den allmänna samlingslokalen på orten och goda ekonomiska förutsättningar att driva och förvalta lokalen.
En annan förutsättning för bidrag är att lokalen som ansökan avser uppfyller skäliga krav på god standard, eller att lokalen efter genomfört projekt kommer att uppfylla sådana krav.
Den allmänna samlingslokalen har en funktion som demokratisk mötesplats. Statsbidragets syfte är främst att bidra till att tillgodose föreningslivets och kulturlivets behov av lokaler samt spontana behov av lokaler utanför det organiserade föreningslivet. Hinder som Boverket har bedömt som enkla att avhjälpa ska inte förekomma (för närmare information se Enkelt avhjälpta hinder under Relaterad information).
Hur går det till att göra en ansökan?
Bidraget söker du via e-tjänsten. Sista ansökningsdatum är den 1 december.
Inför ansökan kan du förbereda dig genom att titta på en demoversion av ansökan. Den hittar du under Relaterad information. Läs mer om vad du kan förbereda inför ansökan på sidan om att planera din ansökan.
Planera din ansökan för allmän samlingslokal
Hur bedömer Boverket vilka som får bidrag?
Eftersom det årliga anslaget för bidraget är begränsat, måste prioriteringar göras mellan de ansökningar som har kommit in. Att ett projekt uppfyller de formella kraven är alltså inte en garanti för att få bidrag.
Boverket ska särskilt prioritera de ansökningar som gäller allmänna samlingslokaler för ungdomar och allmänna samlingslokaler i områden med socioekonomiska utmaningar. Boverket får också särskilt prioritera ansökningar som gäller allmänna samlingslokaler i områden som saknar närhet till offentlig och kommersiell service.
Vid bedömningen av vilka områden som har socioekonomiska utmaningar ska hänsyn tas till förvärvsfrekvensen i området, till andelen mottagare av försörjningsstöd och till andelen elever som avslutat årskurs 9 utan behörighet till något av gymnasieskolans nationella program.
Vad kan en organisation få bidrag till?
Investeringsbidraget kan sökas för:
- åtgärder som höjer lokalens standard
- nybyggnad, ombyggnad och inköp av en allmän samlingslokal
- vissa åtgärder för energieffektivisering eller för miljöförbättring, till exempel uppvärmningssystem eller avloppshantering
- åtgärder som förbättrar tillgängligheten för personer med en fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning.
Exempel på åtgärder som förbättrar tillgängligheten är:
- installation av hörselslinga och akustikplattor
- anpassning av hygienutrymme och dörrpassager
- kontrast- och varningsmarkeringar för synskadade
- hjälpmedel som underlättar orienteringen i lokalen, exempelvis Pictogram
- installation av ramp, lyftplatta eller hiss
- parkeringsplats för rörelsehindrad.
Däremot ges inte bidrag för upprustning och reparationer som bedöms tillhöra det löpande underhållet av lokalen.
Hur stort är bidraget?
Investeringsbidrag kan lämnas med högst 50 procent av den godkända kostnaden. För att få investeringsbidrag krävs det att kommunen är med och finansierar projektet med minst 30 procent av den godkända kostnaden.
För tillgänglighetsskapande åtgärder för personer med funktionsnedsättning kan bidrag lämnas till hela kostnaden, upp till högst 300 000 kronor. För tillgänglighetsskapande åtgärder upp till en kostnad på 300 000 kronor krävs ingen kommunal medfinansiering.
När kommer beskedet om vilka som fått bidrag?
Samlingslokaldelegationen beslutar hur det årliga anslaget ska fördelas. Beslutet fattas senast den 31 maj varje år. Vilka organisationer som tilldelats bidrag annonseras här på Boverkets webbplats snarast möjligt efter det att beslutet är klart. Inom tre till fyra veckor därefter får den sökande ett skriftligt beslut, som även innehåller de villkor som gäller för genomförandet av projektet.
Ett projekt får inte påbörjas innan Boverket tagit beslut om att ge bidrag. Bara om det finns synnerliga skäl får arbetena påbörjas innan ansökan prövats. Detta gäller inte tillgänglighetsskapande åtgärder för personer med funktionsnedsättning.
När betalas bidraget ut?
Investeringsbidrag får betalas ut som förskott med högst 75 procent av det beviljade bidraget, i samband med beslutet om bidrag. Förskottsutbetalning sker om och i den utsträckning tillgängliga medel finns. För mottagare av bidraget kan det under projekttiden vara nödvändigt att tillfälligt finansiera bidragsdelen av projektet på annat sätt.
Slutlig utbetalning görs normalt när projektet är genomfört och slutredovisningen är inlämnad och godkänd. En förutsättning för utbetalning är dock att tillräckliga medel för utbetalning finns på Boverkets anslag för bidraget. I vissa fall kan utbetalningen dröja, till exempel när ett projekt redovisas året före utsatt tid för slutredovisning.
Ett revisorsintyg ska bifogas slutredovisningen.
Mer information om slutredovisningen hittar du på sidan När projektet är färdigt.
Medlem i en riksorganisation
Folkets Hus och Parker, Våra Gårdar och Bygdegårdarnas riksförbund är riksorganisationer som Boverket samarbetar med kring bidragen till allmänna samlingslokaler. Hos organisationerna finns byggnadshandläggare som kan hjälpa sina medlemmar i ansökningsprocessen.
Andra bidragsgivare
Den förening som har en lokal som eventuellt inte uppfyller Boverkets kriterier för allmänna samlingslokaler, kan få tips om andra bidrag hos nedanstående organisationer.
Vem gör vad?
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.