Statlig skrotningspremie för äldre bilar
Regeringen har beslutat att införa en tillfällig skrotningspremie på 10 000 kronor till privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor, samtidigt som de köper eller leasar en ny eller begagnad elbil. Både skrotningen av den äldre bilen och införskaffandet av elbilen ska göras under perioden 20 augusti 2024 till 19 augusti 2025. Elhybrider och laddhybrider omfattas inte av premien.
Vem kan söka?
Skrotningspremien kan sökas av privatpersoner som tidigast den 20 augusti 2024 skrotat en äldre bil med förbränningsmotor och köpt eller leasat en elbil. Båda händelserna måste ha registrerats i vägtrafikregistret innan ansökan kan göras.
Observera att skrotningspremie inte lämnas till den som vid ansökningstillfället har fordonsrelaterade skulder som förfallit till betalning.
Skrotningspremien får endast nyttjas en gång per sökande.
Läs även vilka specifika krav som ställs på respektive bil på denna sida.
Hur ansöker jag?
Ansökan ska göras via Boverkets e-tjänst. För att kunna använda e-tjänsten behöver du ha e-legitimation. E-tjänsten kommer vara öppen från den 20 augusti 2024 till och med den 19 augusti 2025.
Du kan inte ansöka genom ombud, utan måste själv signera din ansökan. Däremot kan du inom ramen för e-tjänsten ange en kontaktperson som Boverket kan vända sig till vid behov av komplettering eller förtydligande.
Personer med skyddad adress ska inte ansöka via e-tjänsten. Kontakta Boverket för information om hur du i så fall bör göra.
Följ ditt ärende på ”Mina sidor”
Du kan följa ditt ärende och se beslutade ansökningar på ”Mina sidor” i e-tjänsten. Därifrån kan du även komplettera ett påbörjat ärende.
Vad gäller avseende mottagningsbevis?
En förutsättning för att skrotningspremie ska lämnas är enligt 4 § 4 förordningen att den auktoriserade bilskrotaren har utfärdat ett mottagningsbevis enligt kraven i bilskrotningsförordningen (2007:186) och att detta har registrerats i vägtrafikregistret. Observera att det inte räcker att du fått ett manuellt utfärdat mottagningsbevis när du lämnat över bilen till bilskrotaren. Det är därför viktigt att du i din kontakt med bilskrotaren säkerställer både att mottagningsbevis utfärdas och att detta registreras i vägtrafikregistret.
Vilka handlingar ska jag bifoga ansökan?
Du behöver inte bifoga några handlingar i samband med ansökan.
Genom att fylla i registreringsnumret på den skrotade bilen kommer de uppgifter som behövs för ansökan att hämtas direkt från vägtrafikregistret. En förutsättning för att hämtningen ska kunna genomföras är dock att du finns registrerad som en av bilens tidigare ägare. Samma sak gäller för elbilen. Genom att fylla i registreringsnumret på den köpta eller leasade elbilen kommer de uppgifter som behövs för ansökan att hämtas automatiskt. En förutsättning för att hämtningen ska kunna genomföras är i detta fall att du finns registrerad antingen som bilens ägare eller leasetagare/brukare.
Observera att de uppgifter som hämtas från vägtrafikregistret inte kan ändras inne i e-tjänsten. Om du vill lämna annan information eller förtydliga de uppgifter som hämtats från vägtrafikregistret kan du göra detta under ”Övriga upplysningar”.
Boverket kan under handläggningen komma att begära in handlingar eller ytterligare uppgifter som behövs för prövningen.
Hur vet jag vad som är registrerat på min/mina bilar?
I Transportstyrelsens e-tjänst ”Fordonsuppgifter” kan du som enskild kontrollera vilka uppgifter som finns registrerade på bilen/bilarna. Dessa uppgifter kan du sedan jämföra med kraven som ställs.
Sök Fordonsuppgifter (på Transportstyrelsens webbplats)
Vilka krav ställs på respektive bil?
För att skrotningspremie ska kunna ges ställs ett antal olika krav på skrotbilen och elbilen. Här kan du läsa om kraven och var du hittar informationen i Transportstyrelsens e-tjänst.
- vara en personbil i klass I
Information om bilens fordonsslag och fordonsslagsklass hittar du under rubriken ”Fordonsidentitet”. Där ska det stå att fordonsslaget är ”Personbil”, samt att fordonsslagsklassen är ”Personbil”, alternativt "Klass I".
- ha förbränningsmotor,
Bilen ska ha en motor i vilken bensin, diesel, etanol, gas eller något annat förbränns. Information om bilens motor finns under rubriken ”Motor och miljö”.
- ha en totalvikt på max 3 500 kilogram,
Information om bilens vikt hittar du under rubriken ”Mått och vikt”. Det är bilens ”Totalvikt” som är av intresse, inte ”Skattevikt” eller ”Tjänstevikt”.
- vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller motsvarande äldre utsläppsklass,
Information om bilens utsläppsklass hittar du under rubriken ”Motor och miljö”. Om ”Utsläppsklass” inte finns angivet där kan det i stället finnas information om bilens ”Miljöklass” eller ”Euroklass”. Som exempel kan nämnas att ”Miljöklass 2005” motsvarar ”Utsläppsklass Euro 4”. Generellt kan sägas att en bil med förbränningsmotor som är äldre än 15 år bör vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller motsvarande äldre utsläppsklass”.
- ha överlämnats till en auktoriserad bilskrotare,
Den bilskrotare du anlitar ska vara auktoriserad, dvs ha tillstånd av länsstyrelsen att bedriva bilskrotningsverksamhet i enlighet med bilskrotningsförordningen.
- vara avregistrerad på grund av skrotning,
Information om bilen är avregistrerad eller inte hittar du under rubriken ”Sammanfattning” i fältet för ”Fordonsstatus”. Avregistrering fått inte ha skett tidigare än den 20 augusti 2024.
- ha godkänts vid kontrollbesiktning efter den 6 juli 2022.
Information om senast godkända besiktning hittar du under rubriken ”Besiktning”.
- ha ägts av sökanden sedan den 6 september 2023
När bilen överlämnats till en bilskrotare kan du inte längre se i tjänsten ”Fordonsuppgifter” vilket datum du förvärvade bilen. Du kan dock, inom ramen för samma tjänst, beställa ett mejl med fordons- och ägaruppgifter. Du kan även kontrollera dina egna köpehandlingar för att vara säker på att du varit ägare till bilen sedan den 6 september 2023.
- inte ha använts av sökanden eller en närstående till sökanden i enskild näringsverksamhet
Varken du eller någon av dina närstående får ha använt den skrotade bilen inom ramen för enskild näringsverksamhet.
- Med närstående menas en person som är make, sambo, barn, styvbarn, fosterbarn, förälder, mor- och farföräldrar eller syskon till sökanden.
- En person som är make, sambo eller barn till någon av dem som avses i 1, eller
- ett dödsbo som sökanden eller någon som avses i 1 eller 2 är delägare i.
- ha sökanden som registrerad ägare eller leasetagare i vägtrafikregistret
För att kunna få en skrotningspremie måste du alltså finnas registrerad i vägtrafikregistret antingen som ägare eller leasetagare till den aktuella elbilen. Om du har för avsikt att ingå leasingavtal bör du kontrollera med leasinggivaren att sådan registrering kommer att ske. Alla former av leasing leder inte till sådan registrering.
- vara en personbil i klass I
Information om bilens fordonsslag och fordonsslagsklass hittar du under rubriken ”Fordonsidentitet”. Där ska det stå att fordonsslaget är ”Personbil”, samt att fordonsslagsklassen är ”Personbil”, alternativt "Klass I ".
- vara klassificerad i utsläppsklass El
Information om bilens utsläppsklass hittar du under rubriken ”Motor och miljö”. Observera att elhybrider och laddhybrider inte räknas som elbilar i det här sammanhanget. Det måste vara en ”ren” elbil.
- vara påställd
Information om bilen är påställd (”ITRAFIK”) eller inte hittar du under rubriken ”Sammanfattning” i fältet för ”Fordonsstatus”.
- inte ha körförbud
Information om eventuellt körförbud hittar under rubriken "Besiktning".
- ha sökanden som registrerad ägare eller leasetagare (tidigast den 20 augusti 2024)
Via Transportstyrelsens sms-tjänst ”Vem äger fordonet?” kan du på ett enkelt sätt få fordons- och ägaruppgifter direkt till din mobiltelefon. Du skickar då bilens registreringsnummer till 71640. Tjänsten är kostnadsfri (teleoperatörens avgifter kan tillkomma).
- inte ha ägts av en närstående till sökanden
Du får inte ha köpt eller på annat sätt övertagit elbilen från en närstående. Med närstående menas
- en person som är make, sambo, barn, styvbarn, fosterbarn, förälder, mor- och farföräldrar eller syskon till sökanden,
- en person som är make, sambo eller barn till någon av dem som avses i 1, eller
- ett dödsbo som sökanden eller någon som avses i 1 eller 2 är delägare i.
- inte vara avsedd att användas av sökanden eller en närstående till sökanden i enskild näringsverksamhet
Varken du eller någon av dina närstående får använda elbilen inom ramen för enskild näringsverksamhet. Med närstående menas
- en person som är make, sambo, barn, styvbarn, fosterbarn, förälder, mor- och farföräldrar eller syskon till sökanden,
- en person som är make, sambo eller barn till någon av dem som avses i 1, eller
- ett dödsbo som sökanden eller någon som avses i 1 eller 2 är delägare i.
- inte ha legat till grund för en premie som tidigare beviljats enligt samma förordning
Har skrotningspremie tidigare beviljats för samma bil kan du inte använda den i en ny ansökan.
Handläggning av ansökan
Ansökan om skrotningspremie handläggs av Boverket. Under handläggningen kan Boverket komma att begära in ytterligare handlingar eller uppgifter som behövs för prövningen.
Utbetalning av skrotningspremie
Utbetalning sker till det konto, bankgiro eller plusgiro du själv uppger i ansökan. Den som beviljats en skrotningspremie är även efteråt skyldig att på begäran av Boverket att lämna de uppgifter som behövs för Boverkets tillsyn och för att Boverket ska kunna följa upp premien.
Efterkontroller
Efterkontroller kommer att genomföras bland annat för att säkerställa att den som mottagit en skrotningspremie har elbilen kvar i minst ett år. Om elbilen överlåtits inom ett år från det registrerade förvärvsdatumet, eller om mottagaren av premien avbryter leasingen inom ett år får Boverket besluta om återkrav. Om det finns anledning att anta att sökanden har gjort sig skyldig till brott kommer Boverket att göra polisanmälan.
Ska bidra till minskade utsläpp
Den statliga skrotningspremien beslutades av regeringen den 25 juli. Den innebär att privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor kan få en subvention på 10 000 kronor om de i samband med skrotningen köper eller leasar en ny eller begagnad elbil.
Syftet med skrotningspremien är att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser och påskynda omställningen av den svenska fordonsflottan. Boverket kommer att ansvara för handläggning, utbetalning och uppföljning av premien.
Frågor och svar om skrotningspremien
Under fliken Frågor och svar samlar Boverket vanliga frågor och svar om skrotningspremien.
Titta i e-tjänsten utan att logga in
Vill du se hur e-tjänsten ser ut utan att logga in? Då kan du använda vår läsversion av e-tjänsten. Observera att länken nedan endast är för att testa e-tjänsten, det går inte att spara någon information i läsversionen av e-tjänsten.
Läsversion av ansökan (i Boverkets e-tjänst för bidrag och stöd)
Frågor och svar
Här samlar Boverket frågor och svar om den statliga skrotningspremien.
Nej, för att få skrotningspremien ska bilen ha skrotats som tidigast den 20 augusti 2024. Inte heller elbilen får ha införskaffats tidigare än den 20 augusti 2024.
Nej, skrotningspremie får endast lämnas en gång per sökande. Du kan inte få mer än 10 000 kronor.
För att räknas som en ”äldre bil med förbränningsmotor” ska det vara en personbil i klass I enligt lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner med förbränningsmotor och vars totalvikt inte överstiger 3 500 kilogram och som är klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller i en tidigare utsläppsklass. Generellt kan sägas att en bil med förbränningsmotor som är äldre än 15 år bör vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller motsvarande äldre utsläppsklass.
Det spelar ingen roll om du skrotar den äldre bilen först, eller om du börjar med att köpa en elbil. Dock får varken skrotningen eller införskaffandet av elbil ha skett före den 20 augusti 2024. Båda händelser måste även ha registrerats i vägtrafikregistret innan du kan inkomma med en ansökan för skrotningspremie.
Nej, du behöver inte själv bifoga några sådana handlingar. För att få en skrotningspremie krävs dock att bilen lämnas till en auktoriserad bilskrotare som utfärdar ett mottagningsbevis och ser till att detta registreras i vägtrafikregistret. Därutöver krävs att bilen skrotas på ett korrekt sätt för att slutligen avregistreras med skrotningsintyg. Att bilen har skrotats av en auktoriserad bilskrotare ska framgå av vägtrafikregistret. Observera att du inte kan ansöka om skrotningspremie förrän dessa registreringar har gjorts.
Nej, elbilen måste vara en ”ren” elbil för att den ska uppfylla villkoren för skrotningspremien. Den ska enligt 3 § förordningen vara klassificerad i utsläppsklass El enligt 32 § avgasreningslagen.
Information om auktoriserade bilskrotare finns via branschorganisationen.
Både skrotningen av den äldre bilen och införskaffandet av elbilen ska göras under perioden 20 augusti 2024 - 19 augusti 2025, för att uppfylla kraven för skrotningspremien. Det spelar däremot ingen roll i vilken ordning det sker.
Observera att det är registreringsdatumen i vägtrafikregistret som avgör om skrotning respektive inköp/leasing av elbil har genomförts inom rätt tid.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.