Dricksvattendirektivet
EU:s nya dricksvattendirektiv omfattar bland annat dricksvattenkvalitet, vattenläckage och tillgång till rent dricksvatten. Denna vägledning fokuserar på artikel 11 som reglerar hygieniska minimikrav på material i kontakt med dricksvatten.
EU:s nya dricksvattendirektiv
EU:s nya dricksvattendirektiv, (EU) 2020/2184, trädde i kraft i januari 2021 och börjar tillämpas den 31 december 2026. En nyhet är att hygieniska minimikrav på material i kontakt med dricksvatten nu regleras i artikel 11 i dricksvattendirektivet. Reglerna omfattar produkter som är avsedda att användas i nya installationer samt vid renovering och reparation av befintliga installationer.
Dricksvattendirektivet - 2020/2184 (på EU:s webbplats)
Dricksvattendirektivet har införts i svensk rätt
Dricksvattendirektivets krav på byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten i artikel 11 har införts i svensk rätt i plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF).
- Bestämmelser om marknadskontroll av byggprodukter och material i kontakt med dricksvatten finns i 11 kap. 26 a § PBL.
- Krav på att byggprodukter som kommer i kontakt med dricksvatten inte får äventyra människors hälsa, påverka vattnets färg, lukt eller smak, främja mikrobiell tillväxt eller läcka föroreningar finns i 4 kap. 12 § PBF.
- Att tillverkare, importörer, distributörer eller andra ekonomiska aktörer är ansvarig för att byggprodukterna uppfyller dessa krav står i 4 kap. 13 § PBF.
Ändringar i plan- och bygglagen (SFS 2024:24) (på svensk författningssamlings webbplats)
Ändringar i plan- och byggförordningen (SFS 2024:134) (på svensk författningssamlings webbplats)
Vägledning till de delegerade rättsakterna
ECHA:s vägledning till de delegerade rättsakterna 1-3.
Vägledningsdokument (på ECHA:s webbplats)
EU-kommissionen, experter från medlemsstater och industri arbetar med vägledning till de delegerade rättsakterna 4-6 om material i kontakt med dricksvatten, se nedan. Mer information kommer när vägledningen till rättsakterna blir tillgänglig.
Mer detaljerade regler om hygieniska egenskaper på material i kontakt med dricksvatten
Minimikraven på material i kontakt med dricksvatten i artikel 11 i dricksvattendirektivet specificeras i sex rättsakter som är bindande och direkt tillämpliga i alla medlemsstater. De beslutades den 13 maj 2024, men börjar tillämpas den 1 januari 2027.
Nedan finns länkar till akterna.
Akt 1
Metoder för testning och godkännande av utgångsämnen, sammansättningar och beståndsdelar som ska tas upp på de europeiska positivlistorna.
Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2024/365 (på EU:s webbplats)
Akt 2
Europeiska positivlistor över utgångsämnen, sammansättningar och beståndsdelar som godkänts för användning vid tillverkning av material eller produkter som kommer i kontakt med dricksvatten.
Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2024/367 (på EU:s webbplats)
Akt 3
Förfarandet för upptagande i eller borttagande från de europeiska positivlistorna över utgångsämnen, sammansättningar och beståndsdelar.
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/369 (på EU:s webbplats)
Akt 4
Förfaranden och metoder för testning och godkännande av slutmaterial som används i produkter som kommer i kontakt med dricksvatten.
Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2024/368 (på EU:s webbplats)
Akt 5
Förfaranden för bedömning av överensstämmelse för produkter som kommer i kontakt med dricksvatten och regler för utseende av organ för bedömning av överensstämmelse som deltar i dessa förfaranden.
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/370 (på EU:s webbplats)
Akt 6
Specifikationer för märkning av produkter som kommer i kontakt med dricksvatten.
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2024/371 (på EU:s webbplats)
Positivlistor över utgångsämnen, sammansättningar och beståndsdelar
Utgångsämnen, sammansättningar och beståndsdelar som används i material och byggprodukter som kan komma i kontakt med dricksvatten ska vara godkända av ECHA och finnas med på listor över ämnen som tillåts, så kallade positivlistor. Positivlistorna och metoder för att testa, godkänna och ta upp dessa ämnen finns i delegerade akter 1-3.
Kemikalieinspektionen har från och med den 1 april 2024 ansvar för att stödja och vägleda företag och andra ekonomiska aktörer som vill ansöka om att föra upp ett ämne på positivlistorna. På Kemikalieinspektionens webbplats kan du läsa mer.
Dricksvattendirektivet (på Kemikalieinspektionens webbplats)
I slutet av 2025 kan ekonomiska aktörer och nationella myndigheter börja anmäla sina avsikter att föreslå ändringar av de europeiska positivlistorna till ECHA. Från och med slutet av 2026 kan de börja lämna in sina ansökningar till ECHA om att lägga till nya poster och ändra eller ta bort befintliga poster från de europeiska positivlistorna.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.