Cirkulärt byggande inom EU

Granskad: 7 maj 2024

Några EU-länder har kommit en bit på vägen med strategier för cirkulärt byggande på lands-, regional- eller stadsnivå. Vissa länder har strategier på nationell nivå medan andra länder har regionvisa strategier och angreppssätt. Denna sida länkar till några av de länder som arbetar aktivt med frågan samt redogör kortfattat för de olika initiativ som är igång.

EU:s initiativ för cirkulär ekonomi

Många initiativ tas inom EU för att driva på omställningen till en cirkulär ekonomi, såväl inom bygg- och fastighetssektorn som sektorsövergripande. På denna sida redovisas några av insatserna.

Frankrike

Frankrike har arbetat med utvecklingsstrategier relaterade till hållbar produktion och konsumtion sedan början av 2000-talet och 2015 beslutades en färdplan för den cirkulära ekonomin. Några år senare, 2018, antog den franska regeringen en handlingsplan för denna färdplan.

TV-torn i Amsterdam.

Nederländerna

Nederländerna har som mål att landet ska ha en helt cirkulär ekonomi år 2050. Med detta avses att miljöeffekterna av uttag och användning av råvaror för nederländsk produktion och konsumtion faller inom ramarna för de planetära gränserna.

TV-tornet i Berlin.

Tyskland

Tyskland har definierat en målbild för 2050 för att bidra till nettonollutsläpp, en vision för cirkulär ekonomi till 2030 samt en färdplan med åtgärder för övergång till denna. Utöver detta har landet tagit fram och vidareutvecklat ett antal strategier avseende resurseffektivisering.

Boverket (2024). Cirkulärt byggande inom EU. https://www.boverket.se/sv/byggande/cirkular-ekonomi/exempel-omvarlden/inom-eu/ Hämtad 2024-12-23