Finland
Finland har sedan 2021 arbetat med ett strategiskt program för främjande av cirkulär ekonomi. Detta arbete pågår fortfarande och målet är ett koldioxidneutralt kretsloppssamhälle före 2035. Landet fokuserar även på en nationell färdplan för plast samt en för koldioxidsnålt byggande. Det finska miljöministeriets mål är att cirkulär ekonomi ska utgöra den nya grunden för ekonomin, vilket innebär att produktionen och konsumtionen ska hålla sig inom de planetära gränserna för jordens bärkraft.
Incitament för cirkulär ekonomi och FoUI
Finland satsar på utveckling av ekonomiska incitament för att en främja en cirkulär ekonomi i landet. Samtidigt läggs även resurser på finansiering av forskning, utveckling och innovationer (FoUI) för att rikta innovationsverksamhet till nya branscher samt uppmuntra den privata sektorn till att finansiera försök och innovationer som främjar cirkulär ekonomi.
I dag pågår bland annat följande satsningar:
- Utveckling av ekonomiska incitament som stöder en sparsam användning av naturresurser, minskar koldioxidutsläppen samt främjar en generalisering av servicemodeller för cirkulär ekonomi.
- En ökning av koldioxidsnåla lösningar inom cirkulär ekonomi bland annat när det gäller byggande inom den offentliga sektorn, energi- och infrastrukturprojekt samt upphandling av tjänster.
- Förstärkning av finansieringen till verksamheter inom forskning, utveckling, innovation och ekosystemtjänster samt till investeringar i demonstrationsanläggningar inom industrin.
Styrmedel och överenskommelser
Utöver detta arbetar de olika ministerierna även med lämpliga styrmedel för övergång till en cirkulär ekonomi. Exempel på detta är skatter på el, gruvdrift och avfall samt avfallsförbränning. De arbetar också med frivilliga överenskommelser för att förbättra avfallshanteringen samt med att skapa kompetensnätverk med olika intressenter, på central, regional och lokal nivå.
Projektet ”Riskdelning för hållbar och innovativ upphandling” har granskat olika sätt att hantera osäkerheter i samband med införandet av nya lösningar. Resultatet finns publicerat i en slutrapport som bland annat innehåller förslag till nya modeller för offentlig finansiering.
Det pågår även utveckling av en digital informationsplattform för hållbara upphandlingar, vilken gör det möjligt att lagra och utveckla kriterierna för hållbara upphandlingar samt använda dem i olika upphandlingsprocesser.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.