Storbritannien

Granskad:

Storbritanniens fokus på cirkulär ekonomi ligger främst på att minimera avfall och främja resurseffektivitet och de har därför arbetat fram ett program för cirkulär ekonomi, CEP, som bland annat innehåller en långsiktig plan för avfallshantering och återvinning. När det gäller cirkularitet inom byggsektorn skiljer sig det åt mellan de olika ingående riksdelarna.

Royal Opera i London. Kungliga operan i London. Foto: Guyerwood / iStock

England

I England satsas det stort på London där man har tagit cirkulariteten på allvar och har publicerat en guide som sätter cirkularitet vid byggandet i fokus. Circular Economy Statement Guidance anger cirkulärekonomiska principer för att designa nya byggnader och kräver att byggnader lättare kan demonteras och anpassas under sin livstid. Den behandlar utrivet byggmaterial som resurser snarare än avfall. Den inför en tydlig hierarki som prioriterar bibehållandet av befintliga strukturer framför rivning. Den anger också att utrivet byggmaterial ska ses som en resurs snarare än avfall. 

Circular Economy Statement Guidance (på London governments webbplats)

UK Green Building Council

UK Green Building Council är en sammanslutning som drivs av över 700 medlemsorganisationer och som har arbetat fram en strategi för 2025 för att uppnå en halvering av koldioxidutsläpp till 2030. UKGBC har satt upp tydliga mål för såväl myndigheter som företag för att driva fram en förändring i hur landet designar, konstruerar och återanvänder byggda tillgångar.

UKGBC - The UK Green Building Council

Skottland

Byggande och rivning står för runt hälften av allt avfall som genereras i Skottland. Regeringen vill främja cirkulära byggmetoder och öka medvetenheten för att uppnå en minskning av behovet av resurser, avfall och klimatpåverkan samt uppmuntra renovering och återanvändning. Landet har därför tagit fram en strategisk plan för 2025 som stöd för att uppnå de satta målen.

Delivering Scotland's circular economy - route map to 2025 and beyond: consultation (på Skotska regeringens webbplats)

Wales

Wales är bland de främsta i världen avseende återvinning och den walesiska regeringen har tagit fram en strategi, Beyond Recycling, med målet att bli världsetta samt att uppnå en cirkulär, koldioxidsnål ekonomi och noll avfall till 2050.

Genom att gå "Beyond Recycling" tydliggörs hur den walesiska regeringen kommer att leda Wales mot en cirkulär ekonomi, där resurser och föremål hålls i bruk så länge som möjligt och avfall undviks.

Beyond recycling (på Walesiska regeringens webbplats)

Nordirland

Nordirland har tagit fram en cirkulär färdplan med målet att halvera resursanvändningen och fördubbla landets cirkularitet. I denna ingår cirkularitet inom byggsektorn som en del och där målet är att minska materialförbrukningen genom att bland annat öka andelen återbrukat material. Landet lyfter även fram den offentliga sektorn som en viktig aktör när det gäller cirkularitet och hållbarhet, både genom att deras möjlighet att ställa krav i offentliga upphandlingar och genom ombyggnad och renovering av äldre offentliga byggnader till nya funktioner.

CGR Northern Ireland (på webbplatsen Circularity Gap)

Boverket (2024). Storbritannien. https://www.boverket.se/sv/byggande/cirkular-ekonomi/exempel-omvarlden/utanfor-eu/storbritannien/ Hämtad 2025-01-22